Ekspertai: IS pajamos per mėnesį siekia 80 mln. dolerių

„Islamo valstybės“ (IS)

Ekspertai: IS pajamos per mėnesį siekia 80 mln. dolerių.<br>AP asociatyvi nuotr.
Ekspertai: IS pajamos per mėnesį siekia 80 mln. dolerių.<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2015, 12:18 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 3:39 PM

Maždaug 43 proc. šios sumos grupuotė gauna iš naftos prekybos, pusę lėšų sudaro vadinamojo jos kalifato gyventojų sumokėti mokesčiai bei pinigai už konfiskuotą turtą. Likusi dalis yra lėšos iš narkotikų prekybos, elektros rinkos ir aukų. Tai rodo pirmadienį paskelbta IHS instituto analizė.

„Kitose teroristinėse grupuotėse nieko panašaus nėra“, – sakė IHS ekspertas Columbas Strackas, turėdamas omenyje įvairiapusę į valstybės panašią pajamų struktūrą. Antra vertus, IS turi administruoti dideles kontroliuojamas teritorijas Sirijoje ir Irake.

„Nėra taip, kad jie surenka 80 mln. dolerių ir viską išleidžia ginklams bei bomboms gaminti“, – agentūrai AFP kalbėjo ekspertas.

Tačiau IHS institutas jau mato pirmųjų požymių, kad džihadistai susiduria su problemomis savo pajamas išlaikyti stabilias. Esą yra „pranešimų apie algų mažinimą kovotojams, elektros ir kitų pagrindinių paslaugų kainų didėjimą bei naujo žemės ūkio mokesčio įvedimą“.

Be to, poveikį jau turi JAV vadovaujamos karinės koalicijos bei Rusijos antskrydžiai prieš IS kontroliuojamą naftos infrastruktūrą.

IS bus priversta ieškoti kinų finansinių šaltinių, reziumuoja IHS. Galimas kainų didinimas visomis kryptimis, tarkim, telekomunikacijų srityje. Tačiau žmonės jau ir dabar turi problemų susimokėti mokesčius, kalbėjo C.Strackas.

Džihadistų organizacija praėjusių metų vasarą užėmė didelę dalį Sirijos ir Irako teritorijų ir valdo jas brutalia ranka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.