Įtariami „Islamo valstybės“ nariai gabeno ir lietuviškus pasus

Du įtariami grupuotės „Islamo valstybė“ nariai buvo sulaikyti Stambulo pagrindiniame oro uoste su didžiuliu kontrabandiniu kroviniu. Vyrai mėgino į Turkiją įvežti 150 europietiškų pasų, tarp jų – ir du lietuviškus.

Įtariami „Islamo valstybės“ nariai gabeno 150 europietiškų pasų.
Įtariami „Islamo valstybės“ nariai gabeno 150 europietiškų pasų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-18 09:19, atnaujinta 2017-09-28 17:50

Du įtariamieji – siras ir turkas – paslėpė pasus mažose krosnelėse, skirtose picoms kepti. Jas jie gabeno iš vienos Europos šalies į Turkiją.

Vyrai buvo sulaikyti ir yra apklausiami specialiosios policijos Stambule. Pareigūnai taip pasakojo atėmę iš įtariamųjų džihadistų dvi slaptas kameras, atminties ir SIM korteles.

Turkijos vyriausybės pareigūnai pasakojo naujienų agentūrai AFP, kad vyrų gabenti pasai yra padirbti. Nors Turkijos naujienų agentūra „Dogan“ anksčiau pranešė, kad tai – originalai.

Pasai buvo iš tokių šalių, kaip Vokietija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija. Tarp 150 asmens dokumentų buvo ir du lietuviški.

Sugeba spausdinti pasus

Jau kurį laiką taip pat įtariama, kad „Islamo valstybė“ užgrobusi vieną Sirijos miestą gavo asmens dokumentų spausdinimo aparatą ir tuščių pasų.

JAV žvalgybos šaltiniai šią savaitę pranešė, kad „įmanoma, jog asmenys su pasais, išduotais „Islamo valstybės“ kontroliuojamuose miestuose, atvyko į Jungtines Valstijas“.

Federalinio tyrimų biuro direktorius Jamesas Comey patvirtino šiuos įtarimus ir teigė, kad JAV žvalgybininkai įtaria, jog „Islamo valstybė“ turi galimybių gaminti netikrus siriškus pasus.

Kol kas neaišku, ar „Islamo valstybės“ nariai sugeba spausdinti ir netikrus europietiškus pasus.

Ieško savanorių atakoms?

Naujienos apie džihadistų padirbinėjamus asmens dokumentus kelia dar didesnį nerimą po to, kai pasirodė pranešimų, kad „Islamo valstybė“ ieško savanorių, galinčių rengti atakas Europoje.

Vienas vokietis, kuris neseniai iš Sirijos grįžo į Vokietiją, pasakojo šalies pareigūnams, kad „Islamo valstybės“ nariai prašė jo ir dar vieno vyro surengti ataką savo tėvynėje.

Vokietis taip pat prisiminė, kad tuo metu, kai buvo Sirijoje, ne kartą girdėjo kalbas apie išpuolius prieš Vakarų šalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.