Rusai nusprendė vėl suimti Michailą Chodorkovskį – bet už akių

Kremlius vėl nusitaikė į Rusijos valdančiajam režimui ramybės neduodantį buvusį naftos koncerno „Jukos“ vadovą Michailą Chodorkovskį. Tyrimų komitetas paskelbė, kad 10 metų už grotų praleidęs verslininkas vėl suimamas. Tiesa, už akių – M.Chodorkovskis šiuo metu gyvena Šveicarijoje ir grįžti į gimtinę nesiruošia, skelbia „Newsru“.

Rusijos tyrimų komitetas nusprendė paskelbti apie M.Chodorkovskio areštą už akių.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Rusijos tyrimų komitetas nusprendė paskelbti apie M.Chodorkovskio areštą už akių.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2015, 10:17 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 7:51 PM

Apie M.Chodorkovskio, nemažai laiko praleidžiančio ir Londone, areštą už akių paskelbė Tyrimų komiteto atstovas Vladimiras Markinas. Jis pridūrė, kad paskelbtas tarptautinis arešto orderis.

Tyrimų komitetas gruodžio 11 dieną už akių apkaltino buvusį „Jukos“ vadovą M.Chodorkovskį dviejų nužudymų organizavimu.

V.Markinas jau tada nurodė, kad artimiausiu metu bus paskelbta M.Chodorkovskio paieška, jei jis neatvyks į apklausą, o taip ir atsitiko.

„Tyrimo duomenimis, būtent M.Chodorkovskis, būdamas naftos kompanijos „Jukos“ valdybos akcininkas ir pirmininkas, nurodė savo pavaldiniams Leonidui Nevzlinui ir Aleksejui Pičiuginui suorganizuoti mero Vladimiro Petuchovo nužudymą ir pasikėsinimą nužudyti „Ist Petroleum Handelsgas“ vadovą Jevgenijų Rybiną“, – tada nurodė V.Markinas.

1998 metų birželio 26 d., per M.Chodorkovskio gimtadienį, V.Petuchovas buvo nušautas netoli Neftejugansko miesto administracijos pastato. Nusikaltimo tyrimas atsidūrė aklavietėje.

Tik 2005 metais, kai dėl kelių kaltinimų „Jukos“ vidinio ekonominio saugumo skyriaus viršininkas A.Pičiuginas buvo nuteistas, du anksčiau nuteisti nusikaltėliai tyrėjams pareiškė nužudę V.Petuchovą A.Pičiugino ir „Jukos“ pirmojo viceprezidento L.Nevzlino užsakymu. 2007 metais A.Pičiuginas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Rusijai pasiekti, kad M.Chodorkovskis vėl atsidurtų kalėjime, nebus lengva. Verslininkas Tyrimų komiteto manevrus iš Šveicarijos vadina „nuobodžiu bandymu pakeisti temą“ ir patikino nė nesiruošiantis susitikti su tyrėjais.

„Savo gyvenimo Michailas tikrai nekeis. Jam visa tai visiškai nerūpi“, – trečiadienį pareiškė M.Chodorkovskio atstovė Kulle Pispanen.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.