Rusija pirmąkart oficialiai pavadino JAV grėsme savo saugumui

[[ge:lrytas:lrytas:501735]]

Šis žingsnis įrodo, kad dviejų valstybių santykiai kaip niekada šalti.<br>„RIA novosti“ nuotr.
Šis žingsnis įrodo, kad dviejų valstybių santykiai kaip niekada šalti.<br>„RIA novosti“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2016, 1:49 PM, atnaujinta Jun 12, 2017, 1:52 AM

Dokumentą „Rusijos Federacijos nacionalinė saugumo strategija“ Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė Naujųjų metų išvakarėse.

Juo bus pakeista 2009 m. tuomečio prezidento Dmitrijaus Medvedevo pasirašyta versija, kurioje nebuvo minimos nei JAV, nei NATO.

Naujoje dokumento versijoje teigiama, kad Rusijai pavyko sustiprinti savo įtaką sprendžiant tarptautines problemas ir konfliktus, tačiau tokie Rusijos veiksmai sukėlė neigiamą JAV ir jų sąjungininkių reakciją, kurios siekia atsikovoti savo dominavimą. Anot dokumento autorių, dėl to Rusija susiduria su politiniu, ekonominiu, kariniu ir informaciniu spaudimu.

Vakarų ir Rusijos santykiai pašlijo, kai Kremliaus pajėgos aneksavo Krymo pusiasalį 2014 m. Nuo to laiko Vakarai kaltina Rusiją padedant sukilėliams Rytų Ukrainoje ir taiko jai sankcijas, Maskva visus kaltinimus neigia.

Dokumente rašoma, kad JAV ir Europos Sąjunga (ES) rėmė „antikonstitucinį valstybės perversmą Ukrainoje“, kuris šalyje sukėlė karinį konfliktą ir visuomenės pasidalijimą.

NATO plėtimas taip pat minimas kaip grėsmė Rusijos nacionaliniam saugumui. Kalbama ir apie tai, kad JAV išplėtė savo biologinių karo laboratorijų tinklą kaimyninėse Rusijos šalyse.

Apie Siriją dokumente neužsiminta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.