Saudo Arabija nutraukia diplomatinius santykius su Iranu

Saudo Arabija skelbia nutraukianti diplomatinius santykius su Iraku po to, kai buvo įvykdyta egzekucija musulmonų šiitų dvasininkui N.al Nimrui, skelbia bbc.co.uk.

Saudo Arabija skelbia nutraukianti diplomatinius santykius su Iraku po to, kai buvo įvykdyta egzekucija musulmonų šiitų dvasininkui<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Saudo Arabija skelbia nutraukianti diplomatinius santykius su Iraku po to, kai buvo įvykdyta egzekucija musulmonų šiitų dvasininkui<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt, BNS, ELTA

2016-01-03 21:58, atnaujinta 2017-06-12 00:05

Irano prezidentas sekmadienį pasmerkė Saudo Arabijoje įvykdytą mirties nuosprendį garsiam šiitų dvasininkui, bet taip pat „absoliučiai nepateisinamomis“ pavadino protestuotojų atakas prieš šios sunitų karalystės ambasadą bei konsulatą.

„Radikalų grupės praėjusio vakaro veiksmai Teherane ir Mešhede, privedę prie žalos Saudo (Arabijos) ambasadoje ir konsulate, yra absoliučiai nepateisinami, nes tie pastatai Irano Islamo Respublikoje turėtų būti teisiškai ir religiškai saugomi“, – sakė Hassanas Rouhani, kurį citavo oficialioji naujienų agentūra IRNA.

Žymaus šiitų musulmonų dvasininko egzekucija sukėlė itin ūmią reakciją Teherane: liudininkų pasakojimais, protestuotojų minia šturmavo Saudo Arabijos ambasadą mėgindama padegti pastatą. Teheranas Saudo Arabijos veiksmus griežtai pasmerkė. Irano užsienio ministerijos pareiškime teigiama, kad „N.al Nimro egzekucija Saudo Arabijai kainuos labai brangiai.“

Pačioje Saudo Arabijoje, nepaisant draudimų rengti masines protesto akcijas, manifestantai Katifo mieste paragino susidoroti su karališkąja šeima.

Šeštadienį Saudo Arabija įvykdė mirties bausmę 47 asmenims, tarp kurių buvo ir žymus šiitų musulmonų dvasininkas N. al Nimras, norėdama parodyti, kad šalis netoleruos nei sunitų džihadistų, nei šiitų mažumos išpuolių, tačiau toks veiksmas regione sukėlė pasipiktinimą. N.al Nimras buvo labai populiarus Saudo Arabijos šiitų bendruomenėse.

Didžioji dalis iš 47 myriop nuteistų asmenų buvo sunitai, apkaltinti dalyvavimu išpuoliuose, kuriuos prieš dešimtmetį Saudo Arabijoje surengė „Al Qaeda“ grupuotė. N.al Nimras ir dar trys kiti šiitai nuteisti už policininkų apšaudymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.