Po seksualinių išpuolių Vokietijoje bręsta įtampa dėl migrantų

Vokietijoje kyla įtampa ir bręsta politinis skandalas. Po šaltos Kelno miesto merės reakcijos į masinius seksualinius nusikaltimus Naujųjų metų naktį šalies gyventojai pradeda suprasti, kaip įnirtingai yra dangstomi migrantų nusikaltimai, rašo „The Breitbart“.

Žmonės piktinosi, kad žiniasklaida ilgai tylėjo apie Naujųjų metų išpuolius.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Žmonės piktinosi, kad žiniasklaida ilgai tylėjo apie Naujųjų metų išpuolius.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Žmonės piktinosi, kad žiniasklaida ilgai tylėjo apie Naujųjų metų išpuolius.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Žmonės piktinosi, kad žiniasklaida ilgai tylėjo apie Naujųjų metų išpuolius.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Žmonės piktinosi, kad žiniasklaida ilgai tylėjo apie Naujųjų metų išpuolius.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Žmonės piktinosi, kad žiniasklaida ilgai tylėjo apie Naujųjų metų išpuolius.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 6, 2016, 3:07 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 6:57 PM

Po išpuolių prieš moteris Kelne prabilo ir miesto merė, tačiau jos atsargiai parinkti žodžiai nepamalonino vokiečių ausų.

Vietoj to, kad kalbėtų apie problemos priežastis – nekontroliuojamą masinę migraciją ir nepasiteisinusią integracijos sistemą – naujai išrinkta migrantus palaikanti merė kaltino seksualinio priekabiavimo aukas dėl to, kad jos nesugebėjo apsiginti nuo užpuolikų.

Turėtų pačios labiau saugotis

Prieš spalį vykusius rinkimus Henriettės Reker vos mirtinai nepabedė prieš masinę migraciją nukreiptos kampanijos dalyvis.

Vakar politikė per televiziją tiesioginės transliacijos metu pasakė, kad ateityje moterys turėtų būti geriau pasiruošusios susidūrimams su migrantais.

„Moterys ir jaunos merginos ateityje turi būti labiau apsaugotos, kad daugiau taip nenutiktų“, – pareiškė ji.

„Tai reiškia, kad jos ir toliau turėtų eiti į miestą ir linksmintis, tačiau turi būti geriau pasiruošusios, ypač artėjant Kelno karnavalui.

Dėl šios priežasties mes internete paskelbsime gaires, kurias jaunos moterys galės perskaityti ir geriau pasirengti“, – kalbėjo merė.

Kokios bus tos gairės – kol kas neaišku. Miesto vadovė galėtų pasisemti įkvėpimo iš jaunos aukos, kurios apranga padėjo jai išvengti liūdniausių pasekmių, kai ji naktį kulniavo per vietovę, kurioje yra daug migrantų.

„Laimei aš vilkėjau švarką ir kelnes. Sijoną nuo manęs greičiausiai būtų nuplėšę“, – pasakojo moteris.

Nesaugi zona

Nepaisant to, kad H.Reker perspėjo miesto moteris geriau pasirengti, nes jų gali laukti ir daugiau smurto bei priekabiavimo atvejų, ji atmetė prielaidą, kad tarp migrantų ir išpuolių yra kažkoks ryšys, tokiu būdu prieštaraudama savo policijos vado teiginiams.

Opozicijos tarybos narys vakar perspėjo, kad Kelno miesto kontrolė vis labiau sprūsta vietinei valdžiai iš rankų. O miesto tarybos grupė oficialiame laiške perspėjo, kad „miestas ir policija nesugeba užtikrinti vietinių ir turistų saugumo“.

Kelno miesto tarybos narė ir teisėja Judith Wolter laiške perspėjo Kelno žmones, kad miesto centras karnavalo metu bus nesaugus.

„Ypač centrinė stotis ir sritis aplink ją, katedra ir ruožas nuo jos iki Reino upės krantų turistams (ir vietiniams) jau nėra laikoma saugiais net ir įprastu metu.

Jau ne vieną mėnesį šiose vietose įvykdoma nesuskaičiuojamai daug vagysčių, atvirai prekiaujama narkotikais, vykdomi įvairaus pobūdžio apiplėšimai ir priekabiavimai...

Dešimtys moterų patyrė viešą seksualinį priekabiavimą ir bent viena buvo išprievartauta.

Nei miestas, nei policija nepajėgia užtikrinti vietinių ir turistų saugumo minėtoje teritorijoje. Ypač moterų saugumui čia kyla didelė rizika vakare ir naktį.

Naujųjų metų naktį šioje vietoje negaliojo jokios taisyklės ir moterys turėjo vengti tos zonos.

Deja, tikimasi, kad karnavalo sezono įkarštyje situacija bus panaši“, – kalbėjo J.Wolter.

Prarado kontrolę

Vokietijos policija pripažino, kad prarado kelių gyvenamųjų teritorijų kontrolę migrantų gaujoms.

Bet tai tikriausiai pirmas kartas, kai pareigūnai pripažino, kad jau nesugeba suvaldyti nusikalstamumo viešoje aikštėje Europos miesto centre ir policija nepajėgia naktį ten kontroliuoti situacijos.

Žinia apie šiuos išpuolius kelias dienas nebuvo iškelta į viešumą. Vietiniuose leidiniuose Naujų metų dieną pasirodė viso labo trumpi pranešimai apie pavienius incidentus Kelno mieste. 

„The Kolnifsche Rundschau“ apibūdino situaciją traukinių stotyje, kaip „gan ramią“ ir nepasistengė parašyti apie vyrus, kurie puldinėjo jaunas moteris. Viena auka žiniasklaidai teigė, kad ją išrengė beveik nuogai ir čiupinėjo visur, kur pakliūva.

Apie tikrąją situaciją buvo pradėta kalbėti tik po to, kai beveik šimtas užpuolimų aukų pranešė apie tai policijai ir istorijos apie atakas pasklido socialiniuose tinkluose. Tad vietinė policija pirmadienio popietę buvo priversta surengti spaudos konferenciją.

Nepaisant to, kad policijos vadas pripažino, kad šių atakų buvo neįtikėtinai daug ir patvirtino, kad užpuolikai buvo „Šiaurės Afrikos ir arabų“ kilmės, didžioji žiniasklaidos dalis vis dar bando nukreipti dėmesį nuo migrantų ar išvis vengia rašyti apie šiuos įvykius.

Daugybė žmonių išreiškė pasipiktinimą dėl tokios Vokietijos žiniasklaidos cenzūros ir pastebimo išpuolių dangstymo.

Dangstė informaciją

„The Huffington Post Deutschland“ išleido straipsnį, kuriame kritikavo žiniasklaidą ir policiją dėl to, kaip jie tvarkėsi su šiais incidentais.

Buvo rašoma, kad policija ne tik nesugebėjo palaikyti tvarkos naujųjų metų naktį, tačiau dangstė įvykius ir net prašydami liudininkų parodymų neaiškiai kalbėjo apie tai, kas nutiko ir nepaskelbė įtariamųjų apibūdinimo.

Straipsnio autorius rašė, kad ne vienam galvoje sušmėžavo klausimas, „kodėl tokiose vietose kaip traukinių stotis yra tiek daug stebėjimo kamerų, jei jos akivaizdžiai negali būti panaudotos, kad gauti tikslesnės informacijos apie nusikaltėlius.“

Policija aiškino, kad informacija apie išpuolius buvo dangstoma tam, kad išlaikyti viešąją tvarką ir išvengti bet kokios žiaurios reakcijos į šias atakas.

Vis dėlto pranešimai apie nusikaltimus buvo gauti ne tik Kelno mieste.

Vieno kunigo dukra papasakojo, kad naujųjų metų naktį Miunchenas priminė „karo zoną“, kurioje „arabus primenantys jauni užsieniečiai“ specialiai šaudė fejerverkus į besilinksminančių žmonių minias.

Kita moteris parašė elektroninį laišką, kuriame teigė, merginos buvo puldinėjamos ir apvogtos Štutgarte. Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje esančiame Detmoldo mieste vietinė žiniasklaida rašė apie „tamsesnio gymio“ vyrą su barzda, kuris užpuolė dvi 21 metų amžiaus merginas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.