Irano užsienio reikalų ministras jau regi sankcijų pabaigą

[[ge:lrytas:lrytas:527381]]

Mohammadas Javadas Zarifas pareiškė, kad sankcijos jo šaliai bus atšauktos šeštadienį.<br>AFP nuotr.
Mohammadas Javadas Zarifas pareiškė, kad sankcijos jo šaliai bus atšauktos šeštadienį.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2016, 10:48 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 12:41 AM

„Gera diena Irano žmonėms ... ir gera diena regionui. Sankcijos bus atšauktos šiandien“, – taip, anot naujienų agentūros ISNA, sakė jis atvykęs į Austrijos sostinę.

„Mūsų regionas bus išvaduotas nuo nereikalingo konflikto šešėlio“, – pridūrė J.Zarifas, vadovavęs Irano derybose su vadinamuoju šešetu arba „P5 plius 1“ – JAV, Didžiąja Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija ir Vokietija.

„Įrodyta, kad mes galime spręsti svarbias problemas diplomatijos būdu, ne grasinimais ir spaudimu, todėl šiandien tikrai yra svarbi diena“, – sakė jis.

Vienoje vyks derybos su kolegomis iš Europos Sąjungos bei JAV dėl Irano branduolinės programos sutarties, pranešė oficialioji naujienų agentūra IRNA.

Susitikime, kuris vyks vėliau šeštadienį ir kuriame dalyvaus JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry bei ES išorės politikos vadovė Federica Mogherini, laukiama, kad Vienoje registruota Tarptautinės atominės energijos agentūra (TATENA) paskelbs, jog Iranas įvykdė sutartyje nurodytus savo įsipareigojimus dėl branduolinės programos.

Iranas ir šešios galingosios šalys „P5 plius 1“ Vienoje pasirašė tą sutartį pernai liepos 14 dieną po beveik dvejus metus trukusių diplomatinių pastangų.

Pagal šią sutartį Teheranas sutiko sumažinti savo turimas mažai prisodrinto urano atsargas ir pasilikti mažiau negu 300 kilogramų šių medžiagų.

Tokiu atveju šiitiška respublika nebeturėtų pakankamai kuro, kurį galėtų greitai prisodrinti iki lygio, reikalingo branduolinių ginklų gamybai, o vadinamasis proveržio laikotarpis pailgėtų iki daugiau negu metų.

Iranas visą laiką neigė siekiąs branduolinio ginklo ir tvirtino, kad vykdoma taiki programa energetikos ir medicinos tikslais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.