Maroke sulaikytas naujas Paryžiaus atakos įtariamasis

Maroko Vidaus reikalų ministras pranešė, kad vietos policija suėmė belgą, kuris susijęs su Islamo Valstybe (IV), rašo „CBC News“. Taip pat įtariamasis galimai turi tiesioginį ryšį su prieš du mėnesius įvykusio išpuolio vykdytojais Paryžiuje. 

Ministras savo pranešime teigė, kad asmuo keliavo į Siriją kartu su vienu iš Paryžiaus išpuolio mirtininku..<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Ministras savo pranešime teigė, kad asmuo keliavo į Siriją kartu su vienu iš Paryžiaus išpuolio mirtininku..<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Lapkričio 13 dieną įvykęs teroristinis išpuolis pasiglemžė 130 žmonių gyvybes.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Lapkričio 13 dieną įvykęs teroristinis išpuolis pasiglemžė 130 žmonių gyvybes.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 19, 2016, 12:18 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 6:03 PM

Ministras savo pranešime teigė, kad asmuo keliavo į Siriją kartu su vienu iš Paryžiaus išpuolio mirtininku. Ten belgas dalyvavo kariniuose mokymuose ir kartu susibičiuliavo su IV lauko vadais, taip pat ir su Paryžiaus išpuolio organizatoriais bei kitais, kurie ketino pulti Prancūziją ir Belgiją. 

Įtariamąjį pavyko nustatyti tik iš J.A. inicialų, tačiau tai nepaaiškina jo ryšio su Paryžiaus teroristinio išpuolio vykdytojais. Keli islamo ekstremistai, kurie įvykdė teroristinį išpuolį Paryžiuje vykusiame roko koncerte, stadione ir kavinėse, buvo marokietiškos kilmės belgai. Lapkričio 13 dieną įvykęs teroristinis išpuolis pasiglemžė 130 žmonių gyvybę. 

Ministras pranešė, kad asmuo buvo sulaikytas pirmadienį Mohamedijoje netoli Kasablankos. Jis keliavo per Turkiją, Vokietiją, Olandiją ir Belgiją. Įtariamasis yra tardomas.

Belgijos prokurorai nekomentavo belgo suėmimo.

Marokas Europos tyrėjams tapo pagrindiniu pagalbininku, siekiant rasti lapkričio 13 dienos išpuolio geografinius saitus.

Maroko centrinio teisminio tyrimo biuro vadovas neseniai duotame interviu teigė, kad Marokas suvienijo Prancūzijos ir Belgijos policijos pajėgas.

Keli atakos vykdytojai gyveno Molenbeke. Šiame Briuselio rajone gyvena daug marokietiškos kilmės belgų. 

Ryškiausias įtariamasis – prancūzų kilmės Salahas Abdeslamas, kuris buvo pagrindinis įtemptos paieškos objektas po to, kai jis pabėgo nuo policininkų praėjus kelioms dienoms po išpuolio. 

S.Abdeslamas taip pat turi Belgijos pilietybę, tačiau nėra įrodymų, kad jis kada nors buvo prisijungęs prie karių Sirijoje. 

Tyrėjai dar ieško trijų asmenų. Siekiama nustatyti jų numanomus vaidmenų Paryžiaus skerdynėse. Du iš jų galimai susiję su labai rimtu atakos planavimu. 

Trečiasis įtariamasis yra pastebėtas iš karto po atakos vaizdo kameros įraše su S.Abdeslamu. Jo vaidmuo išpuolyje nėra nustatytas. 

Policija teigė, kad Abdelhamidas Abaaoudas, kuris manomai planavo išpuolius, buvo nužudytas Paryžiuje, netoli Sen Deni esančiame bute, mirtininkų išpuolio metu. 

Parengė Ugnė Jurgelevičiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.