J. Kerry Šveicarijoje susitiks su S. Lavrovu

JAV valstybės sekretorius

J. Kerry Šveicarijoje susitiks su S. Lavrovu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Kerry Šveicarijoje susitiks su S. Lavrovu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2016, 11:43 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 4:00 PM

Ankstų rytą į Ciurichą atvykęs J. Kerry tikisi išspręsti nesutarimus su Rusija dėl to, kas gali dalyvauti Jungtinių Tautų (JT) tarpininkaujamose derybose dėl Sirijos, kurios turėtų įvykti jau kitą savaitę. JAV valstybės sekretorius taip pat spaus Rusiją daryti pažangą sprendžiant Rytų Ukrainos konfliktą, kuriame kovoja vyriausybinės pajėgos ir Maskvos remiami separatistai.

Po susitikimo su Sergejumi Lavrovu J. Kerry vyks į Davosą, kur dalyvaus Pasaulio ekonomikos forume. Vėliau valstybės sekretorius su vizitu keliaus į Saudo Arabiją, Laosą, Kambodžą ir Kiniją.

Rusija ir Iranas, remiančios Sirijos prezidentą Basharą al Assadą, nesutaria su Saudo Arabija, kitomis arabų valstybėmis, JAV ir Europa, kurias Sirijos opozicijos grupuotes laikyti teroristinėmis ir neleisti joms dalyvauti JT inicijuojame 18 mėnesių politinio perėjimo procese. Vienas iš ginčų kyla dėl „Ahrar-as-Sham“ ir „Jaish al-Islam“ grupuočių, kurias Rusija ir Sirija laiko „teroristinėmis“, o Saudo Arabija, JAV ir kitos šalys vertina kaip teisėtas opozicijos organizacijas.

Baiminamasi, kad dėl šio nesutarimo gali prireikti atidėti sausio 25 dieną planuojamas JT tarpininkaujamas taikos derybas.

Pirmadienį JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas paragino šalis, remiančias skirtingas Sirijos konflikto puses, padvigubinti pastangas, siekiant susitarimo dėl teisėtų opozicijos grupuočių sąrašo.

JT pareigūnai tikisi pradėti derybas sausio 25 dieną, kaip ir buvo planuota, tačiau jie teigia negalintys išsiųsti pakvietimų dalyviams, kol pagrindinės šalys nesusitarė dėl opozicijos sąrašo, tokiu būdu užsiimdami apie galimą susitikimo atidėjimą.

Vienas JAV pareigūnas nurodė, kad kol kas derybos nebuvo atidėtos, tačiau, pasak jo, įmanoma, kad posėdis gali būti nukeltas savaitei ar net kelioms.

Tuo metu vienas aukšto rango Rusijos diplomatas pareiškė viltį, kad S. Lavrovo ir J. Kerry susitikimas atneš reikiamų rezultatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.