A. Litvinenkos nužudymu įtariamas A. Lugovojus pratrūko

[[ge:lrytas:lrytas:545550]]

A. Lugovojus pareiškė, kad ataskaitoje nematė nieko naujo, tik prasimanymus, prielaidas ir gandus.<br>AP nuotr. iš archyvo
A. Lugovojus pareiškė, kad ataskaitoje nematė nieko naujo, tik prasimanymus, prielaidas ir gandus.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-01-22 07:19, atnaujinta 2017-06-10 12:39

Tyrimu buvo nustatyta, kad rusai A. Lugovojus ir Dmitrijus Kovtunas tyčia nunuodijo A. Litvinenką, o nužudymą „tikriausiai patvirtino“ prezidentas Vladimiras Putinas. Maskva Jungtinės Karalystės aukščiausiojo teismo teisėjo sero Roberto Oweno viešą tyrimą pavadino „politizuotu“.

„Mačiau beprasmiškas jūsų teisėjo, kuris aiškiai pamišo, išvadas“, – britų transliuotojui pareiškė pagrindinis įtariamasis A. Lugovojus, pridūręs, kad ataskaitoje nematė nieko naujo, tik prasimanymus, prielaidas ir gandus.

„O faktas, kad ataskaitoje vartojami tokie žodžiai, kaip „galbūt“ ir „tikriausiai“, reiškia, kad nėra jokio įrodymo, nieko konkretaus prieš mus“, – tikino pašnekovas.

Tyrimo pirmininkas R. Owenas teigė esąs įsitikinęs, kad A. Litvinenkos nužudymą įvykdė du vyrai ir kad jie tikriausiai veikė pagal Maskvos saugumo tarnybos FSB nurodymus, kuriuos patvirtino FSB vadovas Nikolajus Patruševas, taip pat Rusijos prezidentas V. Putinas.

Pasak teisėjo, A. Litvinenkos darbas britų žvalgybos tarnybose, jo kritika FSB ir V. Putinui bei buvusio KGB agento bendravimas su kitais Rusijos disidentais yra galimi jo nužudymo motyvai. Ataskaitoje teigiama, polonio panaudojimas yra labai stiprus valstybės įsikišimo įrodymas, nes ši medžiaga turėjo būti pagaminta branduoliniame reaktoriuje.

A. Lugovojus, be kita ko, BBC pareiškė, esą neįmanoma, kad jis bus išduotas Britanijai, kur jam bus pareikšti kaltinimai.

„Žinote, labiau tikėtina, kad Mėnulis taps Žemės dalimi, nei aš būsiu išduotas iš Rusijos – tai tiesiog neįmanoma. Turėtumėte suprasti teisingai. Jei Londonas prieš 10 metų mane kažkuo apkaltino ir dėl to gali būti skirtas kalėjimas iki gyvos galvos, koks normalus žmogus vyktų į Londoną kažką įrodinėti? Aš esu rusas. Kodėl turėčiau jumis pasitikėti? Aš pasitikiu Rusijos teisingumo sistema“, – tikino A. Lugovojus.

A. Litvinenka pabėgo į Jungtinę Karalystę 2000 metais, kur jam buvo suteiktas prieglobstis, o vėliau Britanijos pilietybė. Prieš mirtį buvęs KGB agentas dirbo rašytoju, žurnalistu ir tapo aršiu Kremliaus kritiku.

Ketvirtadienį tyrimo išvadas sveikino A. Litvinenkos našlė Marina, kuri teigė esanti labai laiminga, kad „žodžius, kuriuos jos vyras sakė mirties patale, apkaltindamas V. Putiną, patvirtino Anglijos teismas“.

Premjeras Davidas Cameronas pareiškė, kad Jungtinė Karalystė palaikys tam tikrus santykius su Rusija dėl Sirijos krizės, tačiau tai bus daroma su plačiai atmerktomis akimis ir labai šalta širdimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.