Ajovoje sprogo Donaldo Trumpo burbulas

Nors atrodė, kad pirminių JAV prezidento rinkimų maratono pradžia Ajovos valstijoje pasibaigs Donaldo Trumpo triumfu respublikonų stovykloje, atsitiko priešingai. Milijardierių aplenkė Tedas Cruzas.

D.Trumpas Ajovoje liko antras.<br>AP nuotr.
D.Trumpas Ajovoje liko antras.<br>AP nuotr.
Daugelis ekspertų giria išmanią ir kruopščią T.Cruzo rinkimų kampaniją, kuri padėjo jam nugalėti favoritą D.Trumpą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugelis ekspertų giria išmanią ir kruopščią T.Cruzo rinkimų kampaniją, kuri padėjo jam nugalėti favoritą D.Trumpą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
H.Clinton nenusileidęs B.Sandersas žada kovą su buvusia valstybės sekretore.
H.Clinton nenusileidęs B.Sandersas žada kovą su buvusia valstybės sekretore.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Feb 3, 2016, 5:52 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 11:11 AM

Šio Teksaso valstijos atstovo Senate triumfas buvo toks netikėtas, kad sociologus – profesionalius rinkimų rezultatų prognozuotojus – užgriuvo kritikos banga. Juk daugelis apklausų rodė, kad D.Trumpas kone neliečiamas.

Bet kaimiška Ajova nustebina jau ne pirmą kartą – pavyzdžiui, 2008-aisiais demokratų favoritė Hillary Clinton čia pralaimėjo būsimajam prezidentui Barackui Obamai.

H.Clinton rinkimuose dalyvauja ir šiemet, o Ajovoje vėl turėjo prakaituoti. Nors jos štabas skelbė pergalę, buvusiai JAV pirmajai poniai ant kulnų lipo kairiojo sparno populistas Bernie Sandersas – iš esmės galima kalbėti apie lygiąsias.

Netikėtas M.Rubio spurtas

Už T.Cruzą Ajovos sueigoje balsavo beveik 28 procentai respublikonų rinkėjų, o už kelis mėnesius prieštaringais pareiškimais Ameriką stebinusį nekilnojamojo turto magnatą D.Trumpą – 24,3 proc.

Negana to, milijardierių gana netikėtai pasivijo Respublikonų partijos grietinėlės favoritu laikomas Marco Rubio, kurio kandidatūrą parėmė 23,1 proc. balsavusiųjų.

„Ajova parodė, kad kitą JAV prezidentą išrinks ne žiniasklaida, ne elitas Vašingtone, ne lobistai, o galingiausia jėga – mes, žmonės, Amerikos žmonės.

Telaimina Dievas didžią Ajovos valstiją“, – pergalingoje kalboje valstijos sostinėje Di Moine griaudėjo T.Cruzas.

Ugningam teksasiečiui, kurio štabas dabar giriamas už išmanią ir itin kruopščią rinkimų kampaniją, pavyko įrodyti, kad jis pasiruošęs kautis iki pat galo.

D.Trumpas Ajovoje iš tiesų pritraukė naujų respublikonų rinkėjų, kuriems sueiga anksčiau nerūpėdavo.

Tik daugelis naujokų balsavo ne už skandalingąjį magnatą, o prieš jį.

Pats milijardierius ramiai pasveikino T.Cruzą ir pripažino pralaimėjimą: „Finišavome antri ir, leiskite pasakyti, aš esu pagerbtas. Esame tokie laimingi.“

Tiesa, jau girdėti svarstymų, esą tikruoju respublikonų pirminių rinkimų Ajovoje laimėtoju galima laikyti M.Rubio, kuris pasirodė geriausiai iš nuosaikiojo kandidatų sparno atstovų.

Floridai atstovaujantis senatorius į kitas maratono stoteles Naujajame Hampšyre ir Pietų Karolinoje žengia puikiai žinodamas, kad už jį greičiausiai balsuos kandidatų, likusių toli už trijų pagrindinių laimėtojų nugarų, rėmėjai.

Laukia varginanti kova?

Tuo metu po Demokratų partijos sueigos aiškaus laimėtojo nebuvo net vakar, kitą rytą po balsavimo.

Šiek tiek pirmavo H.Clinton, bet nė viena įtakinga žiniasklaida nesiryžo skelbti jos pergalės.

74 metų kairuolis B.Sandersas paskutinėmis dienomis iki rinkimų sugebėjo spurtuoti ir pasivyti favoritę, o dabar greičiausiai nugalės Naujajame Hampšyre, kur jo pozicijos aiškiai stipresnės nei buvusios valstybės sekretorės.

„Visa tai atrodo kaip visiškos lygiosios. Ajovos žmonės pasiuntė aiškią žinią politiniam, ekonominiam ir žiniasklaidos elitui, – sakė B.Sandersas. – Tai puikus nacionalinės kampanijos startas. Galime nugalėti.“

Žinoma, H.Clinton vis dar gerokai populiaresnė didesnėse ir daugiau delegatų į Demokratų partijos suvažiavimą, kuriame paskelbiamas kandidatas į prezidentus, siunčiančiose valstijose. Be to, 2008-aisiais Ajovoje ji nusileido ir B.Obamai, ir J.Edwardsui.

Tačiau B.Sandersui dabar beveik neabejotinai atsiveria galimybė pritraukti daugiau lėšų savo rinkimų kampanijai. Todėl jis galėtų sau leisti ilgas lenktynes, kurios vargintų H.Clinton.

Pergalė padeda įvaizdžiui

Sociologai tokios kovos neprognozavo – kelias pastarąsias savaites apklausos rodė, kad gana lengvai nugalės ir D.Trumpas, ir H.Clinton. Tad dabar jiems tenka teisintis.

Vis dėlto garsus JAV statistikas Nate’as Silveris jau pažymėjo: „Tai nėra taip sunku. Apklausos prieš visuotinius rinkimus paprastai tikslios. Apklausos prieš pirminius rinkimus gerokai slidesnės. Apklausos prieš Ajovos sueigas – ypač komplikuotos.“

Balsavimo sueigose rezultatus nuspėti iš tikrųjų labai sunku.

Sausį Amerikoje sninga, be to, universitetuose ir koledžuose laikomi egzaminai, todėl daug rinkėjų, ypač jaunų, gali nuspręsti pasilikti namuose – juk Ajova į partijų suvažiavimus siunčia tik kruopelę delegatų.

Aišku, tai nereiškia, kad pirmadienio įvykiai nesvarbūs. Pergalė Ajovoje labai padeda kandidato įvaizdžiui – taip, kaip pralaimėjimas pakenkia.

Kita vertus, nors, pavyzdžiui, H.Clinton ir B.Sandersas sužaidė lygiosiomis, skaičiuojama, kad pastarajam iš tiesų reikėjo užsitikrinti du trečdalius, o ne pusę delegatų, jei jis nori laimėti nominaciją.

H.Clinton kitur Amerikoje tiesiog yra gerokai populiaresnė. (AP, „The Guardian“, CNN, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.