Vokietija perspėja dėl R. Kadyrovo grasinimų

Apie tai, kad Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo grasinimus reikia vertinti rimtai, skelbia jau ir Vokietija. Šios šalies užsienio reikalų ministerijos visuomeninio bendradarbiavimo su Rusija, Centrine Azija ir Rytų partnerystės šalimis koordinatorius Gernotas Erleris pareiškė, kad Vokietijos valdžia yra susirūpinusi Čečėnijos lyderio R.Kadyrovo pareiškimais apie Rusijos opozicijos politikus.

R.Kadyrovas žarstėsi grasinimais opozicionieriams.<br>RIA Novosti nuotr.
R.Kadyrovas žarstėsi grasinimais opozicionieriams.<br>RIA Novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-04 09:33, atnaujinta 2017-06-09 07:38

„Mes stebime su susirūpinimu, kaip opozicijos politikai Rusijoje sulaukia didžiulių grasinimų. Šiuos grasinimus skleidžia Čečėnijos respublikos vadovas R.Kadyrovas ir jo ratas“, – teigė G.Erleris savo pareiškime, kuris trečiadienį buvo paskelbtas Vokietijos ambasados Rusijoje tinklalapyje.

Vokietijos atstovas taip pat pabrėžė, kad Rusijos opozicijos nariams yra būtina apsauga.

„Ypač atsižvelgiant į Boriso Nemcovo nužudymą, (Vokietijos) federalinė vyriausybė tikisi, kad Rusijoje bus imtasi visų reikalingų priemonių, kad nuo smurto ir represijų būtų apsaugoti politiškai aktyvūs piliečiai“, – teigė G.Erleris.

Sausio viduryje Grozne surengęs spaudos konferenciją R.Kadyrovas paskelbė Rusijos opoziciją „liaudies priešais“ ir tvirtino, kad opozicionieriai turėtų būti teisiami už ardomąją veiklą.

Rusijos žmogaus teisių kontrolierė Ella Pamfilova šiuos R.Kadyrovo pareiškimus pasmerkė. Jos pozicijai pritarė ir

Vasario 1-ąją R.Kadyrovo socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje pasirodė vaizdo įrašas, kuriame opozicionierius Michailas Kasjanovas buvo rodomas šaunamojo ginklo taikiklyje.

„M.Kasjanovas atvyko į Strasbūrą dėl pinigų Rusijos opozicijai. Tie kurie iki šiol nesuprato, supras dabar“, – skelbė prierašas prie vaizdo įrašo.

Vaizdo įraše M.Kasjanovas matomas kartu su žurnalistu Vladimiru Kara-Murza jaunesniuoju, kuris taip pat yra partijos „Parnas“ lyderio pavaduotojas. Praėjusių metų spalį šis vyras kreipėsi į Rusijos tiriamąjį komitetą reikalaudamas ištirti įtariamą jo apnuodijimą 2015-ųjų gegužę.

Vaizdo įrašas su grasinimais vėliau buvo panaikintas „Instagram“ administratorių, nes pažeidė socialinio tinklo taisyklę, kuri reikalauja gerbti kitus jo bendruomenės narius.

M.Kasjanovas ir V.Kara-Murza pateikė pareiškimą Federalinei saugumo tarnybai ir reikalauja iškelti baudžiamąją bylą R.Kadyrovui dėl vaizdo įrašo.

Vasario 2-ąją Europos Sąjungos ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas telefonu kalbėjosi su M.Kasjanovu ir teigė pasibaisėjęs R.Kadyrovo pareiškimais.

ES delegacijos Rusijoje spaudos atstovai teigė, kad „V.Ušackas buvo pasipiktinęs tokiais bjauriais tiesioginiais grasinimais nužudyti, kurie negali būti toleruojami. Jis taip pat išreiškė viltį, kad Rusijos valdžia ir teisėsaugos institucijos nedelsdamos reaguos“.

„ES ambasadorius Rusijoje V.Ušackas mano, kad paskutiniai R.Kadyrovo pasisakymai apie Rusijos politinę opoziciją ir pilietinę visuomenę yra nepriimtini demokratinėje valstybėje“, – teigiama spaudos atstovų pranešime.

Vasario 3-iąją Čečėnijos prezidento atstovas spaudai Alvis Karimovas kaltino ambasadorių, jog šis „prisiėmė diplomatui nebūdingas funkcijas“ reaguodamas į informaciją R.Kadyrovo „Instagram“ paskyroje ir metė jam „nepagrįstus kaltinimus“.

A.Karimovo laiškas V.Ušackui, kuriuo pasidalino Rusijos naujienų agentūra „Interfax“,

„Mus labai nustebino jūsų žodžiai, jog „mane šokiravo tokie atviri grasinimai, su kuriais negalima taikytis“. Manome, kad būtina gauti paaiškinimą, kokie Čečėnijos prezidento R.Kadyrovo teiginiai „Instagram“ paskyroje yra „atviri grasinimai nužudyti, – rašoma A.Karimovo laiške.- Mums taip pat būtų įdomu sužinoti, kokia lingvistine analize paremtos jūsų išvados apie „grasinimą nužudyti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.