Buldozeriai Kalė miesto „džiungles“ mažins perpus

Prancūzija ketina buldozeriais nušluoti pusę laikinos Kalė „džiunglių“ stovyklos, o valdžia 800-1,000 migrantų ir pabėgėlių davė savaitę išsikraustyti iš septynių hektarų dydžio pietinės teritorijos dalies, skelbia „The Guardian.“

Pusė Kalė mieste esančių „džiunglių“ stovyklos gyvenančių pabėgėlių turės kraustytis kitur.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Pusė Kalė mieste esančių „džiunglių“ stovyklos gyvenančių pabėgėlių turės kraustytis kitur.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2016, 8:05 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 6:36 AM

Kalė miesto prefektė Fabienne Buccio „Le Monde“ pasakojo, kad ketino sumažinti stovyklos dydį perpus.

„Atėjo metas judėti į priekį, niekam negalima gyventi pietinėje stovyklos dalyje, visi turi išeiti iš šios dalies“, – F.Buccio aiškino „Agence France-Press.“ Tarp 800 ir 1,000 žmonių bus paveikti šio sprendimo.

F.Buccio teigė, kad ji ir jos personalas siūlys paliekantiems stovyklą alternatyvią vietą apsistoti – visų patogumų gyvenamąją vietą, įrengtą konvertuotose krovinių dėžėse. Pabėgėliams taip pat siūloma pagelbėti su persikraustymu į kitus prieglobsčio centrus Prancūzijoje.

F.Buccio pasakojo „Le Monde“, kad nuo šio savaitgalio bus prieinamos 750 papildomų vietų konvertuotose krovinių dėžėse, o likusios vietos bus rastos įvairiuose Prancūzijos centruose.

Kalė miesto „džiunglėse“ maždaug 4 tūkst. žmonių gyvena skurde, o prieglobsčio prašytojai naudoja stovyklavietę kaip bazę iš kurios bando patekti į Jungtinę Karalystę per Eurotunelį.

„Džiunglių“ stovykla atsirado pernai metų balandį, valstybei sankcionavus lūšnų miestelio pastatymą. Stovykla stovi ant apleistos, buvusio sąvartyno teritorijos, kur pabėgėliai iš Kalė buvo siunčiami Prancūzijos policijos, kol kiti lūšnynai ir stovyklos aplink miestą buvo naikinami. Pabėgėliams ir migrantams stovykloje buvo pažadėti dušai ir kasdieniai patiekalai pertvarkytame kultūros centre. Pabėgėliams buvo teigta, kad jie bus „toleruojami“ toje dykynėje, o labdaringos organizacijos kritikavo vietovę dėl higienos stokos ir pavojaus sveikatai.

Tačiau dabar, vykstant politiniams nesutarimams dėl lūšnyno dydžio, sąlygų ir permanentiškumo, Prancūzijos valdžia siekia sumažinti „džiunglių“ dydį.

„Manau mes turime pareigą sumažinti stovyklą iki 2 tūkst. žmonių, gyvenančių organizuotoje ir pagarbioje stovykloje“, F.Buccio tikino „Le Monde.“

Aną mėnesį F.Buccio teigė, jog valstybės tikslas buvo, kad „jokie pabėgėliai nebegyventų lauke.“ Ji taip pat siekė gauti stovyklos gyventojų pritarimą dėl išsikraustymo, kad jų nereikėtų išmesti per prievartą.

Vis dėlto kai kurie prieglobsčio prašytojai atskleidžia bijantys persikelti į konvertuotas krovinių dėžes, nes jų nuomone toji gyvenvietė primena kalėjimą, kuriame nėra vietos gamintis maistą, arba bendrauti. Dabartinėje „džiunglių“ stovykloje yra parduotuvių, kavinių, bažnyčių ir mečetė. Kraustymasis į naująsias patalpas taip pat reikštų delnų atspaudų davimą, o tai kelia baimes dėl galimai sulėtėsiančių mėginimų gauti prieglobstį Jungtinėje Karalystėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.