Ramzano Kadyrovo pareiškimas – tik gudrybė?

Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas nustebino visą Rusiją, pareikšdamas, jog nori pasitraukti iš posto jau šių metų balandį, pasibaigus kadencijai. Vis dėlto skeptikai įžvelgia taktinius žaidimus.

V.Putinui ištikimas R.Kadyrovas Čečėnijai vadovauja jau nuo 2007 metų.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
V.Putinui ištikimas R.Kadyrovas Čečėnijai vadovauja jau nuo 2007 metų.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 1, 2016, 9:21 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 12:41 AM

„Šalies vadovybei reikia susirasti kitą žmogų, kad mano vardas nebūtų naudojamas prieš mano liaudį, – per interviu televizijai NTV, parodytą šeštadienį, pareiškė R.Kadyrovas. – Sakau, kad mano laikas praėjo. Savo komandoje turime labai daug įpėdinių. Yra labai gerų specialistų. Aš jau pasiekiau viršūnę.“

Tokius komentarus R.Kadyrovas išsakė kaip tik tą dieną, kai Rusijoje buvo minimos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo nužudymo pačiame Maskvos centre metinės.

Aktyvistai tvirtina, kad Čečėnijos lyderis susijęs su susidorojimu, nes vienas įtariamųjų – Zauras Dadajevas, kaip teigiama, paleidęs šūvius į B.Nemcovą, buvo bataliono „Sever“, tiesiogiai pavaldaus R.Kadyrovui, narys.

Jis pats kaltinimų griežtai kratosi – „ne mano lygis“.

Tačiau neatmetama, kad R.Kadyrovas sprendimą trauktis priėmė sužinojęs, jog Kremlius jau nutarė jį patraukti. Juk dar neseniai Čečėnijos vadovas kalbėjo kiek kitaip. Nors vasario viduryje R.Kadyrovas paskelbė nebenorintis likti poste, jis pridūrė: „Tęsčiau darbą, jei taip pasakytų Vladimiras Putinas.“

R.Kadyrovo kadencija baigiasi balandžio pradžioje, o tuomet V.Putinas turi paskirti laikinąjį Čečėnijos prezidentą. Pastarasis dirbtų iki rugsėjo 18-osios parlamento rinkimų.

Kaip teigia Šiaurės Kaukazo politikos ekspertas Grigorijus Švedovas, Čečėnijos lyderis siekia, kad V.Putinas būtent jį paskirtų laikinuoju respublikos prezidentu.

Esą R.Kadyrovas neatsitiktinai pastaruoju metu pozuoja kaip V.Putino kovinis šuo. Liberalios Rusijos opozicijos aktyvistus jis vadina „liaudies priešais“, o neseniai paskelbė vaizdo įrašą, kuriame velionio B.Nemcovo kolega Michailas Kasjanovas matomas pro snaiperio šautuvo taikiklį.

„Jis bando įtikinti Kremlių, kad savo agresyviais veiksmais nieko nestumdo, kad nenori įžeisti žmonių, kurie priims Čečėnijai svarbius sprendimus“, – svarstė G.Švedovas.

Nacionalinio strateginio instituto vadovas Michailas Remizovas sutinka.

Juk R.Kadyrovui daug naudingiau kovoti su į pakraštį nustumta Rusijos opozicija negu su Federaline saugumo tarnyba (FST). O Rusijoje girdėti kalbų, kad FST vadovybė vis labiau nepatenkinta Čečėnijos vadovu.

„Tačiau R.Kadyrovas dabar save vaizduoja kaip vieną pagrindinių režimo ramsčių. O „centras“ jį tikrai remia. Tad lieka nedaug vietos tikrųjų R.Kadyrovo oponentų Maskvoje manevrams“, – teigė M.Remizovas. (AP, „The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.