Šeši svarbiausi dalykai, kurie paaiškėjo Superantradienį

Per Superantradienio Donaldas Trumpas ir Hillary Clinton sutvirtino savo pozicijas. Abu sugebėjo laimėti savo partijų pirminius rinkimus septyniose iš 11 balsavusių valstijų. Tačiau ką tai reiškia? Ir kokie dar dalykai paaiškėjo susumavus visus Superantradienio rezultatus? 

Superantradienio pirminiuose rinkimuose D.Trumpas ir H.Clinton išsiveržė į priekį<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Superantradienio pirminiuose rinkimuose D.Trumpas ir H.Clinton išsiveržė į priekį<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Dviejose valstijose pergalę laimėjęs T.Cruzas savo mato kaip pagrindinį D.Trumpo konkurentą<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dviejose valstijose pergalę laimėjęs T.Cruzas savo mato kaip pagrindinį D.Trumpo konkurentą<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Visados antrą, arba trečią vietą užimantis M.Rubio pagaliau galėjo švęsti pergalę pirmojoje savo valstijoje – Minesotoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Visados antrą, arba trečią vietą užimantis M.Rubio pagaliau galėjo švęsti pergalę pirmojoje savo valstijoje – Minesotoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
H.Clinton sugebėjo gauti daugiausiai balsų septyniose valstijose balsuojančiose dėl Demokratų partijos nominacijos<br>AFP/Scanpix nuotr.
H.Clinton sugebėjo gauti daugiausiai balsų septyniose valstijose balsuojančiose dėl Demokratų partijos nominacijos<br>AFP/Scanpix nuotr.
B.Sandersas teigė ir toliau neketinantis nusileisti H.Clinton<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B.Sandersas teigė ir toliau neketinantis nusileisti H.Clinton<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Kasichas gadina T.Cruzo pastangas laimėti Respublikonų partijos nominaciją<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Kasichas gadina T.Cruzo pastangas laimėti Respublikonų partijos nominaciją<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B.Carsonui pasitraukus ir lenktynių dėl nominacijos T.Cruzas perimtų jį palaikančių evangelikų balsus<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B.Carsonui pasitraukus ir lenktynių dėl nominacijos T.Cruzas perimtų jį palaikančių evangelikų balsus<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2016-03-02 10:19, atnaujinta 2017-06-05 21:11

D.Trumpas veržiasi į priekį

D.Trumpui pavyko įrodyti tiek ankščiau balsavusiose valstijose, tiek Superantradienio metu, kad jis sugeba gauti įvairių balsuotojų palaikymą, skelbia CNN.

Naujajame Hampšyre ir Masačusetse paaiškėjo, kad Respublikonų partijos nominacijos siekiantis D.Trumpas laimi vadinamųjų „Reagano demokratų“ – baltaodžių, darbininkų klasės, nuosaikiųjų – balsus.

Pietų Karolinoje, Tenesyje, Alabamoje ir Džordžijoje buvo matyti, kad D.Trumpas taip pat gauna evangelikų palaikymą iš vadinamojo „Biblijos diržo“ („Bible Belt“). Galiausiai rekordus pranokstantis respublikonų palaikymas Virdžinijoje parodė, kad D.Trumpas aršiai plečia už jo partiją balsuojančių piliečių skaičių.

„Aš esu vienytojas: žinau, kad žmonėms tuo bus sunku patikėti, tačiau tikėkite manimi“, – teigė D.Trumpas.

D.Trumpas skuodžia į priekį link Respublikonų partijos nominacijos, o tuo tarpų jo priešininkai nebaigia tarpusavyje rietis dėl to, kas yra geriausia alternatyva milijardieriui verslininkui.

Interviu su CNN žurnalistu Jake'u Tapperiu metu D.Trumpas sugebėjo išsisukti iš sudėtingos pozicijos, kai buvęs Kukluksklano vadovas Davidas Duke'as pareiškė palaikantis verslininką. Kilo diskusijos, kad D.Trumpui iš karto neatstūmus rasistinės organizacijos palaikymo jis sugebėjo subtiliai gauti JAV baltųjų radikalų paramą.

D.Trumpui tai pat pavyko nugalėti du savo priešininkus, kurie paskyrė ketvirtadienį vykusius dviejų valandų trukmės debatus, kad užverstų milijardierių kaltinimais dėl jo praeities.

H.Clinton laimėjo pietuose

H.Clinton sekasi visiškai priešingai, nei prieš aštuonerius metus, nes šįkart ji pirmauja lenktynėse surinkti reikiamą delegatų skaičių ir jau spėjo laimėti daugumą Demokratų partijos rengiamų varžybų.

Politikė laimėjo daugybės delegatų palaikymą pietinėse valstijose: gavo daug balsų iš mažumų ir lengvai sugebėjo nurungti Bernie Sandersą Teksase, Džordžijoje, Viržinijoje, Alabamoje, Tenesyje ir Akanzase. Jai taip pat pavyko po ilgos ir įtemptos kovos laimėti prieš B.Sandersą Masačuseste. Būtent ši H.Clinton pergalė Masačusetse parodė, kad ji sugeba pritraukti ne vien tik mažumų balsus, bet ir gauti baltaodžių JAV piliečių palaikymą.

Demokratų partijos nominacijos varžybose delegatai yra priskiriami kandidatams proporcingai pagal surinktus balsus, todėl H.Clinton kol kas iš lenktynių dar neišstūmė B.Sanderso.

Tačiau H.Clinton jau nusitaikiusi galutinai nurungti savo varžovą iki kovo 15 dienos. Didžiulę inerciją turinti H.Clinton siekia laimėti pergalę didžiosiose valstijose: Mičigane kovo 8 dieną ir Floridoje, Ohajuje, Ilinojuje, Šiaurės Karolinoje bei Misūryje kovo 15 dieną.

H.Clinton atstovas Brianas Fallonas teigė, kad po kovo mėnesį vyksiančių pirminių rinkimų tikimybė B.Sandersui toliau sėkmingai dalyvauti partijos nominacijos varžybose taps „vis mažiau ir mažiau tikėtina“. Reikia turėti omenyje, kad H.Clinton nusiteikusi nugalėti B.Sandersą net jei jai greičiausiai nepavyks laimėti Kanzase, Nebraskoje ir Meine.

T.Cruzas išlieka varžybose

T.Cruzui pavyko pasiekti tai, ko jam žūtbūt reikėjo. Jis šventė milžinišką pergalę savo gimtinėje Teksase ir taip pas sugebėjo gauti daugumą Oklahomos gyventojų balsų. Dėl to T.Cruzas drąsiai galėjo teigti, kad jis yra vienintelis Respublikonų partijos narys galintis nurungti D.Trumpą.

Pergalės dviejose valstijose išdrąsintas T.Cruzas balsavimo nakties kalboje siūlė likusiems dėl respublikonų nominacijos besivaržantiems kandidatams „draugiškai“ apmąstyti galimybę pasitraukti iš varžybų.

„Šiąnakt ši kampanija įžengia į naują etapą. Rytojaus rytą mes turėsime priimti sprendimą, – šnekėjo T.Cruzas. – Kol mes visi kovojame už save, D.Trumpo kelias siekiant nominacijos atrodo lengvas, o tai būtų tragedija respublikonams, konservatoriams ir tautai. Po šios nakties mes pamatėme, kad būtent mano kandidatūra vienintelė galinti nugalėti D.Trumpą.“

T.Cruzas išsakė savo komentarus prieš pat paskelbiant rezultatus Minesotoje, kurioje geriausiai pasirodė Marco Rubio.

Tačiau T.Cruzas nesugebėjo atkreipti dėmesio į tai, kad Respublikonų partija jo nepalaiko lygiai taip pat, kaip nepalaiko D.Trumpo.

Respublikonų partijos pirminiuose rinkimuose išsiveržus į priekį T.Cruzui, arba M.Rubio, kitas iš karto atsilieka. Be abejonės antradienį labiau pasisekė T.Cruzui.

Deja T.Cruzas visos savo kampanijos sėkmę statė ant nuostabaus pasirodymo Superantradienio metu ir šią dieną vadino svarbiausia visose varžybose bei buvo ją įvardijęs kaip „ugnies siena“. Nepaisant T.Cruzo ketinimų jam pavyko laimėti pergalę tik dviejose valstijose, o dauguma pietinių valstijų, kur jis tikėjosi gauti didžiausią palaikymą jau nubalsavo ne jo naudai.

Pirmoji M.Rubio valstija

Nuolatos pirminiuose rinkimuose laimėdamas antrą, ar net trečią vietą M.Rubio gynė savo poziciją teigdamas, kad jis kelią į pergalę skins po Superantradienio, kai balsuos likusios JAV valstijos, įskaitant jo gimtinę Floridą.

Antradienį M.Rubio pagaliau pavyko švęsti pergalę pirmojoje valstijoje – Minesotoje. Nepaisant to Superantradienis buvo dar vienas nusivylimas M.Rubio, kuris skyrė pastarąją savaitę pulti D.Trumpą paties milijardieriaus naudojamomis taktikomis.

Dabar M.Rubio eilinį kartą turės aiškinti aukojantiems lėšas ir galios brokeriams, kodėl į jį verta toliau investuoti. Pasak M.Rubio respublikonų nominacijos varžybos dabar susitelks ties Mičiganu ir dar penkiomis didžiosiomis valstijomis, kuriose gyvena labiau nuosaikūs, priemiesčiuose namus turintys, išsilavinę respublikonai. Būtent šių piliečių balsus M.Rubio yra įsitikinęs galintis laimėti, o tai jam padėtų greitai išsiveržti į priekį.

„Tai yra valstijos, kuriose mes iš tiesų (aistringai) užsidegsime“, – antradienio naktį vykusiame interviu M.Rubio pasakojo CNN žurnalistui J.Tapperiui.

Tuo tarpu D.Trumpas ir T.Cruzas su malonumu pranešė M.Rubio, kad jo svajonės gauti nominaciją baigėsi.

„Jam buvo sunki naktis. Jis tėra lengvasvoris“, – samprotavo D.Trumpas.

„Mes ketiname praleisti daug laiko Floridoje“, – tikino D.Trumpas, ketinantis iš M.Rubio atimti pergalę jo gimtinėje valstijoje.

B.Sandersas neketina trauktis

Demokratų partijos varžybos vyko kaip ir buvo galima tikėtis, B.Sandersui švenčiant pergalę Kolorade, Minesotoje, Oklahomoje ir Vermonte.

Vienintelė kita valstija, kur B.Sandersas galėjo galvoti apie pergalę buvo liberalusis Masačusestas, tačiau jis nesugebėjo laimėti šioje valstijoje ir jam taip pat nepavyko sulėtinti H.Clinton inercijos likusiose valstijose.

B.Sanderso nuomone jis sugebėjo gauti panašaus delegatų palaikymą kaip ir H.Clinton, dėl to jam artimiausiu metu nėra priežasties galvoti apie pasitraukimą iš kovos dėl partijos nominacijos.

„Tai ne visuotiniai rinkimai – čia laimėtojas gauna ne viską, – B.Sandersas pasakojo jį palaikančiai miniai. – Jei gauni 52 proc. balsų, o priešininkas gauna 48 proc., abu gaunate panašų skaičių delegatų valstijoje. Iki šios nakties galo mes laimėsime daugybę šimtų delegatų.“

Nėra jokios priežasties, kodėl B.Sandersas negali ir toliau konkuruoti su H.Clinton. Vien tik vasarį jam pavyko surinkti 42 mln. dolerių (38,7 mln. eurų) ir to pakanka, kad galėtų rungtis, ar net aplenkti H.Clinton reklaminėje dvikovoje.

B.Sandersas turi dar vieną naudingą įrankį siekiant pergalės. Sekmadienį Flinto mieste, Mičigane tęsis Demokratų partijos debatai. B.Sandersui įgaunant inerciją H.Clinton nusprendė juose dalyvauti. Šie debatai tik pratęs lenktynes, kurias H.Clinton mielai užbaigtų kaip įmanoma greičiau.

Mičiganas pirminiuose rinkimuose dalyvaus kitą antradienį, o po to balsuos Ohajus. Panašu, kad šiose dviejose valstijose B.Sandersui privaloma laimėti.

J.Kasichas ir B.Carsonas viską gadina

Johnui Kasichui Respublikonų partijos nariai aiškina pasitraukti iš lenktynių dėl nominacijos dėl vienos rimtos priežasties: jis gadina priešininkų šansus nuversti D.Trumpą.

Pavyzdžiui Viržinijoje J.Kasichas gavo 9,4 proc. balsų, o D.Trumpas nurungė M.Rubio vos 2,8 proc.

„Mes kovojome su D.Trumpu ir gavosi lygiosios. Jei būtų buvę mažiau siekiančiųjų nominacijos, mes būtume laimėję Virdžinijoje“, – antradienį CNN pasakojo M.Rubio.

Galima tikėtis, kad vyriausieji Respublikonų partijos nariai spaus J.Kasichą pasitraukti iš lenktynių iki kovo 15 dieną vyksiančių pirminių rinkimų Ohajuje, kur daugiausiai balsų surinkęs kandidatas gaus visus valstijos delegatus.

Jei kovo 15 dieną M.Rubio pavyktų laimėti tiek Floridoje, tiek Ohajuje jis gautų 165 delegatų palaikymą. Tačiau jei J.Kasichas ir toliau liks rungtynėse dėl nominacijos, M.Rubio jokiu būdu negalės švęsti pergalės.

J.Kasichas nėra linkęs palaikyti M.Rubio. Savo kampanijoje J.Kasichas teigė, kad būtent M.Rubio negauna reikiamų rezultatų ir neleido J.Kasichui laimėti Vermonte.

Benas Carsonas taip pat atsisako išeiti iš varžybų. Nors jis ir negauna daug delegatų, jis ir toliau išlieka rakštimi T.Cruzo pašonėje.

B.Carsonui geriausiai sekasi evangelikų balsuotojų tarpe. Tačiau ši pati žmonių grupė taip pat palaiko ir T.Cruzą. Nors iki galo nėra aišku, už ką balsuotų B.Carsoną palaikantys piliečiai jam pasitraukus iš nominacijos varžybų, tikima, kad T.Cruzas būtų juos pritraukęs pas save, kas būtų jam suteikę didžiulį šuolį į priekį pietinėse valstijose.

Parengė Jonas Grinevičius 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?