Čečėnijos kontrolė tampa nepakeliama: įvedė „moralines anketas“

Čečėnijos valdžia dar labiau veržia kontrolės diržus. Kiekvienas šalies pilietis turės užpildyti „moralinę anketą“, kurioje reikia nurodyti religinius įsitikinimus ir priklausymą kokioms nors visuomenės grupėms, praneša „Radio Free Europe“.

Čečėnijos gyventojai turės užpildyti „moraline anketas“.<br>RIA Novosti nuotr.
Čečėnijos gyventojai turės užpildyti „moraline anketas“.<br>RIA Novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2016, 12:08 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 1:46 PM

Kaip teigia Rusijos žiniasklaida, šiuos klausimynus čečėnai privalomai turės užpildyti mokyklose ir mečetėse.

Jekaterina Sokirjanskaja, Tarptautinės krizių grupės projektų vadovė Šiaurės Kaukazo regione, pasidalino šios anketos nuotrauka socialiniuose tinkluose.

Žmogus, pildantis šį  dokumentą, turi pridėti savo nuotrauką bei pasirašyti, kad sutinka, jog jo asmeniniai duomenys būtų panaudojami pagal Rusijos įstatymus.

Žmonės anketoje taip pat privalo nurodyti, kokią religiją išpažįsta, kokiai vietos bendruomenei ir kokiai religinei brolijai priklauso. Pastarąją svarbu nurodyti siekiant įsitikinti ar žmogus nepriklauso Čečėnijoje uždraustiems vahabistams – jie brolijų neturi.

Asmens užpildytą apklausą turi pasirašyti jo darbdavys ar mokyklos direktorius, vietinis policijos pareigūnas ir imamas – islamo dvasininkas. Religinis lyderis turi patvirtinti, kad atsakymai klausimyne yra teisingi ir „prisiimti visą atsakomybę už šio žmogaus veiksmus ir elgesį“.

Nepriklausomo Rusijos dienraščio „Novaja Gazeta“ redaktorė Jelena Milašina teigia, kad renkant tokią informaciją siekiama užtikrinti, kad jauni žmonės neprisijungs prie ekstremistų.

„Kas atsitiktų, jei jie išvyktų? -klausia J.Milašina. – Labai tikėtina, kad jų anketas pasirašęs laiduotojas būtų apkaltintas bendrininkavimu. Viena Čečėnijos gyventoja buvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn, nes jos dukra išskrido į Turkiją ir kirto sieną su Sirija“.

Vienas Grozno gyventojas taip pat teigė, kad šis klausimynas yra valdžios dvejonių ir sieko kontroliuoti čečėnus ženklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.