Izraelio premjeras užpuolikų šeimas siūlo tremti į Gazą

Palestiniečių išpuoliai Izraelyje nesiliauja jau penkis mėnesius. Todėl šalies premjeras dabar pasiūlė visų užpuolikų šeimas išvežti į Gazą. Tiesa, iškart sulaukė žmogaus teisių gynėjų pasipiktinimo.

Specialistai pabrėžia, kad B.Netanyahu pasiūlymas pažeidžia tarptautinę teisę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Specialistai pabrėžia, kad B.Netanyahu pasiūlymas pažeidžia tarptautinę teisę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“ ir „The Guardian“ inf.

Mar 4, 2016, 10:01 AM, atnaujinta Jun 5, 2017, 2:17 PM

Izraelio vyriausybės vadovas Benjaminas Netanyahu jau penkis mėnesius nesiliaujantį smurtą, regis, nori spręsti radikaliomis priemonėmis. Jis siūlo išsiųsti palestiniečių, kurie rengia išpuolius, šeimas į Gazos Ruožą, rašo „Lietuvos rytas“. 

„Išvežus palestiniečių teroristų, kurie rengė atakas, šeimas į Gazą, reikšmingai sumažėtų teroro atakų skaičius“, – premjero žodžius trečiadienį citavo jo atstovas.

Gazos Ruože nuo 2008 metų tris kartus vyko karai su Izraeliu. Dabar teritoriją valdo islamistinis judėjimas „Hamas“, o Izraelis taiko jai blokadą.

B.Netanyahu dabar paprašė šalies generalinio prokuroro Avichai Mandelblito ištirti, ar galima vykdyti tokius nusikaltėlių šeimų trėmimus.

Naujienų agentūros AFP duomenimis, generalinis prokuroras jau anksčiau yra sakęs, kad palestiniečių išvežimas į Gazą pažeistų ir Izraelio, ir tarptautinę teisę. Taip teisininkas kalbėjo išgirdęs tokį pat pasiūlymą iš vieno ministrų kabineto nario.

Premjero B.Netanyahu pasiūlymą taip pat pasmerkė žmogaus teisių gynėjų organizacijos.

„Bet kokios kolektyvinės bausmės yra draudžiamos. O šiuo atveju mėginama nubausti užpuolikų artimuosius, kurie iš tiesų nėra niekuo apkaltinti.

Tai yra visiškai aiškus tarptautinės teisės ir Ženevos konvencijos pažeidimas“, – pabrėžė žmogaus teisių gynimo grupės „B’Tsalem“ atstovė Sarit Michaeli.

Toks ministro pirmininko siūlymas taip pat gali sukelti įtampą prieš JAV viceprezidento Joe Bideno vizitą. Baracko Obamos dešinioji ranka į Izraelį atvyks jau kovo 8-ąją.

J.Bidenas su izraeliečiais ketina kalbėtis apie paramą šalies gynybai, jau penkis mėnesius nesiliaujančius palestiniečių išpuolius ir konfliktą kaimyninėje Sirijoje.

Smurtas Izraelio ir palestiniečių teritorijose nuo praėjusių metų spalio jau pražudė 180 palestiniečių ir 28 izraeliečius.

Tarp aukų taip pat buvo amerikietis, sudanietis bei Eritrėjos gyventojas.

Didžioji dalis palestiniečių buvo nužudyti Izraelio pajėgų, kai gatvėse įvykdė atakas peiliais ir šautuvais arba automobiliu įvažiuodami į minią.

Kiti palestiniečiai žuvo per demonstracijas kilus susirėmimams su policija.

Neramumai toliau vyko ir šią savaitę.

Antai trečiadienį Izraelio kariškiai nušovė 18-metį palestinietį, kai jis Vakarų Krante užpuolė vieną žmogų. Tą pačią dieną du užpuolikai peiliu dūrė dviem kariškiams, kurie saugojo kitą naujakurių gyvenvietę Vakarų Krante.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.