Prancūzija išpeikė Saudo Arabiją, bet jos princą apdovanojo

Prancūzija kaltinama Garbės Legiono ordino vertės sumenkinimu po to, kai prezidentas Fracois Hollande'as Saudo Arabijos sosto įpėdiniui princui Mohammedui bin Naifui suteikė šį už aukščiausius nuopelnus šaliai dovanojamą medalį, skelbia „The Independent“.

Prieštaringai vertinamas sprendimas garsųjį Prancūzijos Garbės Legiono ordiną suteikti Saudo Arabijos sosto įpėdiniui Mohammedui bin Naifui<br>Prancūzijos Respublikos prezidentūros nuotr.
Prieštaringai vertinamas sprendimas garsųjį Prancūzijos Garbės Legiono ordiną suteikti Saudo Arabijos sosto įpėdiniui Mohammedui bin Naifui<br>Prancūzijos Respublikos prezidentūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2016, 3:43 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 10:44 AM

Kritika pasipylė dėl tariamo Prancūzijos vyriausybės veidmainiškumo, nes šalis buvo viena labiausiai smerkusių Saudo Arabijoje vykusias masines Naujųjų metų egzekucijas.

Prancūzijos vyriausybė masinį 47 žmonių nužudymą pavadino „giliai smerktinu“ įvykiu. Tačiau praėjus beveik lygiai dviem mėnesiams nuo viešo Prancūzijos pasipiktinimo, šalies vadovas Saudo Arabijos sosto įpėdiniui princui M.bin Naifui suteikė Garbės Legiono ordiną.

Ordinas įteiktas slapta

Saudo Arabijos princo apsilankymas Eliziejaus rūmuose įvyko praėjusį penktadienį. Tą pačią kovo 4-ąją F.Hollande'as susitiko su Vokietijos kanclere Angela Merkel aptarti pabėgėlių krizės.

A.Merkel kelionė buvo plačiai nušviesta – prezidentūros socialinių tinklų komanda į internetą įkėlė daugybę vaizdo įrašų ir nuotraukų. Tačiau apie Saudo Arabijos delegacijos vizitą daug informacijos nebuvo pateikiama. 

Tai, kad princas M.bin Naifas gavo garsųjį Prancūzijos apdovanojimą, žiniasklaidai pavyko sužinoti tik šeštadienio popietę, kai apie tai pranešė prezidento atstovams. 

Vyriausybės pareigūnai „Le Monde“ žurnalistams pasakojo, kad Garbės Legiono ordino suteikimas į šalį atvykstantiems aukšto rango asmenims yra protokolo dalis.

Princui M.bin Naifui įteiktą ordiną Saudo Arabijos žinių agentūra SPA šį garbų ženklą pavadino pripažinimu dėl „didžių princo pastangų kovojant su ekstremistais ir terorizmu Artimųjų Rytų regione ir pasaulyje“.

1802 metais Napoleono Bonaparto įsteigtas Garbės Legiono ordinas yra laikomas vienu svarbiausių ir prestižiškiausių nuopelnų simbolių pasaulyje.

Praeitą savaitę Garbės Legiono ordinas taip pat buvo suteiktas Antrojo pasaulinio karo veteranams iš Kornvalio ir Oksfordšyro už jų nuopelnus per išsilaipinimą Normandijoje. 

„Gėdos diena Prancūzijai“

Sekmadienio vakarą Prancūzijoje ir Jungtinėje Karalystėje buvo girdėti daug kritikos žodžių dėl sprendimo suteikti simboliškai svarbų medalį sosto įpėdiniui, kurio šalyje nuo šių metų pradžios egzekucijos buvo atliktos 70 žmonių.

Socialinio tinklo „Twitter“ naudotoja Carmen Renieri įvykį įvardijo kaip „gėdos dieną Prancūzijai“, o Jane Grover pareiškė, kad šis apdovanojimas „Garbės Legiono ordiną paverčia beverčiu“.

„Lyderiai aptarė abipusius santykius tarp Saudo Arabijos Karalystės ir Prancūzijos ir būdus juos patobulinti visose srityse, o ypač bendroje kovoje prieš ekstremistus ir terorizmą, – savo pranešime apie princo vizitą rašė Saudo Arabijos žinių agentūra SPA. – Prancūzijos prezidentas ir sosto įpėdinis taip pat aptarė naujausius įvykius Artimuosiuose Rytuose.“

Saudo Arabijos kultūros ir informacijos ministras Adelas al-Toraifi sosto įpėdinio vizitą įvardijo, kaip sėkmę ir teigė, kad jo metu buvo diskutuojama ir apie investicijas. 

Tačiau nė viename iš šių Saudo Arabijos pranešimų nebuvo minima pabėgėlių krizė. Šalis yra kaltinama tuo, kad neprisideda prie krizės sprendimo, nes nepriima pakankamai prieglobsčio prašytojų.

Turint omenyje šio vizito tariamą slaptumą kol kas nėra aišku, ar F.Hollande'as sugebėjo su sosto įpėdiniu pasišnekėti apie Saudo Arabijos žmogaus teisių pažeidimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.