Palaiminimas – tik Lenkijos valdantiesiems

Lenkijos kunigai per velykines pamaldas užsiėmė politine agitacija. Vienas kunigas nestokojo pagyrų šalies valdžiai, o opoziciją išvadino išdavikais ir netgi ragino neleisti jiems priimti komunijos.

Arkivyskupas J.Michalikas išvadino opoziciją išdavikais.
Arkivyskupas J.Michalikas išvadino opoziciją išdavikais.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Mar 29, 2016, 7:52 AM, atnaujinta May 31, 2017, 8:22 AM

Popiežius Pranciškus per Didžiosios savaitės renginius Vatikane kalbėjo apie susitaikymą ir atleidimą, o plaudamas pabėgėliams kojas rodė meilę artimui.

O Lenkijos dvasininkai skleidė pyktį ir skatino netoleranciją. Vyskupai gyrė Lenkijos premjerę Beatą Szydlo, pareiškusią, kad šalis nepriims nė vieno pabėgėlio, ir kritikavo opoziciją.

Dešimtmetį Vyskupų konferencijos pirmininko pareigas ėjęs Peremyšlio arkivyskupas Jozefas Michalikas opozicijos atstovus netgi prilygino tautos išdavikams ir apkaltino juos skatinant kitas šalis nekęsti lenkų.

J.Michalikas savo minčių iki galo neišsakė, tačiau visiems buvo aišku, jog šie kirčiai opozicijos politikams kliuvo už tai, kad jie drįso apskųsti valdančiąją Teisės ir teisingumo partiją (TTP) Europos Komisijai dėl demokratijos normų pažeidimo.

Daug ką šokiravo ir kito, valdančiajai TTP simpatijas jaučiančio, kunigo Stanislawo Malkowskio pareiškimai. Lenkijoje, kuri žinoma kaip kone religingiausia valstybė Europos Sąjungoje, Velykos laikomos viena pagrindinių religinių švenčių. Jų metu daugybė žmonių bažnyčiose tradiciškai eina komunijos – priima kunigų dalijamą eucharistinę duoną.

Tad kai kunigas S.Malkowskis pasiūlė neprileisti prie komunijos tų asmenų, kurie dalyvauja opozicinio Demokratijos gynimo komiteto (DGK) demonstracijose, daugybė lenkų pasipiktino.

Kunigas pareiškė, kad demonstrantai siekia pakenkti savo šaliai, nes tarnauja komunistinei mafijai bei Rusijos, Vokietijos ir Izraelio interesams. Tokias mintis kunigas Velykų išvakarėse išsakė didžiausioje katalikiškoje svetainėje „Fronda“.

Katalikai inteligentai stebėjosi, kodėl Varšuvos arkivyskupas Kazimierzas Nyczas asmeniškai nepasmerkė siūlymo opozicijos narių neprileisti prie komunijos.

Bet Vyskupų konferencijos vadovai nuo dvasininko žodžių atsiribojo ir teigė, kad S.Malkowskio pareiškimas – asmeninė kunigo, o ne oficiali Bažnyčios nuomonė.

Jie taip pat nepasmerkė ir kunigo Jaroslawo Wasowicziaus, kuris DGK rengiamų demonstracijų dalyvius pavadino „mokamais išdavikais“. Jis taip pat paragino tėvynę ir vyriausybę ginti tikėjimo kardais.

Komentuodamas tokius dvasininkų pareiškimus, filosofas Jaroslawas Malkowskis pareiškė, kad įžiūri didžiulę prarają tarp to, ką skelbia popiežius Pranciškus ir Lenkijos hierarchai. Plaudamas kojas pabėgėliams popiežius esą pademonstravo, ką reiškia tikroji katalikybė ir tikras gailestingumas.

Tuo metu dauguma vietos kunigų katalikybę esą demonstruoja žodžiais, o iš tiesų yra nepakantūs pabėgėliams, kitų religijų atstovams, ateistams ir nesugeba būti politiškai neutralūs.

Filosofas kaip teigiamą pavyzdį nurodė kariuomenės kapelioną Jozefą Gozdeką, kuris per Velykas paragino politikus pamiršti praeities klaidas ir skriaudas, atleisti vieni kitiems ir vadovautis meilės artimui principu.

J.Malkowskis apgailestavo, kad Lenkijos kunigams didžiausią įtaką daro ne popiežius Pranciškus, bet katalikiškos žiniasklaidos grupės „Radio Maryja“ vadovas Tadeuszas Rydzykas. Pastarasis atvirai kišasi į politiką, remia TTP ir ragina nepriimti pabėgėlių.

Dėkinga už palaikymą vyriausybė žiniasklaidos grupei išskyrė keliasdešimt milijonų zlotų paramą, nekreipdama dėmesio į perspėjimus, kad „Radio Maryja“ ne vienija, o skaldo tautą.

Pasmerkė popiežius

Popiežius Pranciškus, sekmadienį sakydamas savo Velykų sveikinimą, kritikavo tuos, kurie atstumia „nuo karo, alkio, skurdo ir socialinės neteisybės bėgančius žmones“.

„Pernelyg dažnai šie mūsų broliai ir seserys pakeliui susiduria su mirtimi ar atmetimu tų, kurie galėtų pasiūlyti jiems prieglobstį ir pagalbą, – sakydamas savo Velykų sveikinimą kalbėjo pontifikas. – Prisikėlusio Kristaus Velykų žinia kviečia mus nepamiršti tų vyrų ir moterų, siekiančių geresnės ateities.“

Pranciškus sakė, kad prisikeldamas iš numirusių Kristus „įveikė blogį ir nuodėmę“, ir meldė, kad per šias Velykas būtų sužadintas „mūsų artumas nukentėjusiems nuo terorizmo, nuo aklo ir žiauraus smurto, dėl kuri nesiliauja liejęsis nekaltas kraujas įvairiose pasaulio šalyse“.

Savo kalboje Pranciškus paminėjo pastarojo meto atakas Belgijoje, Turkijoje, Nigerijoje, Čade, Kamerūne, Dramblio Kaulo Krante ir Irake.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.