Vokiečių komikui, pašiepusiam Turkijos prezidentą – nemalonumai

Vokietija pirmadienį

Turkija išsiuntė Vokietijai „verbalinę notą“, kurioje prašoma pradėti „baudžiamąjį procesą“ prieš garsųjį komiką Janą Boehmermanną (nuotr.)<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Turkija išsiuntė Vokietijai „verbalinę notą“, kurioje prašoma pradėti „baudžiamąjį procesą“ prieš garsųjį komiką Janą Boehmermanną (nuotr.)<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2016, 3:31 PM, atnaujinta May 29, 2017, 3:39 PM

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas Steffenas Seibertas žurnalistams Berlyne pranešė apie iš Turkijos gautą „verbalinę notą“, kurioje prašoma pradėti „baudžiamąjį procesą“ prieš garsųjį komiką Janą Boehmermanną.

Pasak S.Seiberto, kanceliarijos, užsienio reikalų ir teisingumo ministerijų pareigūnai artimiausiomis dienomis turėtų priimti sprendimą, ar pradėti tyrimą pagal baudžiamojo kodekso 103 straipsnį – dėl užsienio valstybinių institucijų ar atstovų įžeidimo.

Įstatymas už šį nusikaltimą numato iki trejų metų įkalinimo bausmę.

S.Seibertas vis tik pabrėžė, kad Berlynas gina konstitucinę išraiškos laisvę.

„Tai galioja, ir man labai svarbu, kad (galioja) nepaisant to, ar kanclerei asmeniškai kas nors atrodo pavykęs ar atstumiantis, skoningas ar neskoningas menine prasme“, – sakė jis.

Vokietijos prokurorai praėjusią savaitę pradėjo preliminarų tyrimą dėl J.Boehmermanno vadinamo „Įžeidžiančio eilėraščio“, kuris buvo daug cituojamas per visuomeninę televiziją ir kuriame R.T.Erdoganas kaltinamas santykiavimu su ožkomis ir avimis.

Per kovo 31 dieną vykusią transliaciją J.Boehmermannas sutiko, kad eilėraštis išplečia Vokietijos įstatymuose numatytas žodžio laisvės ribas ir jo tikslas yra provokacinis.

Praėjusią savaitę S.Seibertas pacitavo A.Merkel, kuri kalbėdama su Turkijos ministru pirmininku Ahmetu Davutoglu eilėraštį pavadino „sąmoningai įžeidžiančiu“.

J.Boehmermanno sukurtose eilėse vokiečių kalba taip pat sakoma, kad Turkijos lyderiui patinka „tramdyti mažumas – spardyti kurdus ir mušti krikščionis, žiūrint vaikų porno“.

Taip komikas sureagavo į Ankaros sprendimą iškviesti Vokietijos ambasadorių pasiaiškinti dėl anksčiau Vokietijos televizijos eteryje pasirodžiusios R.T.Erdoganą kur kas švelniau pašiepusios dainos.

Vokietijos regioninė televizija NDR kovo 17 dieną parodė pašaipią dainelę „Erdowie, Erdowo, Erdogan“, kurioje šaipomasi iš Turkijos prezidento, jo tariamo valstybės turto švaistymo ir pilietinių laisvių gniuždymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.