V. Hroismanas sutiko tapti Ukrainos premjeru

[[ge:lrytas:lrytas:1461802]]

V.Hroismanas sako, kad moka dirbti 24 valandas per parą.<br>AP nuotr.
V.Hroismanas sako, kad moka dirbti 24 valandas per parą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“-BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 13, 2016, 9:15 AM, atnaujinta May 29, 2017, 3:46 AM

Tai žurnalistams pranešė jo spaudos sekretorius Dmytro Stolarčukas, kuriuo remiasi „Interfax“. D. Stolarčukas taip pat informavo, kad dar vienu balsavimu koalicija pritarė naujojo ministrų kabineto sudėčiai.

Be to, koalicija nusprendė siūlyti Liaudies fronto atstovą Andrijų Parubį į Ukrainos parlamento pirmininko postą.

Ukrainos parlamentas dėl naujojo premjero gali balsuoti ketvirtadienį.

Volodymyras Hroismanas teigė valdančioji koalicija susitarė dėl kompromisinės ministrų kabineto sudėties. 

„Pasiekėme priimtiną (vyriausybės) formatą, kuris leis išeiti iš krizės, kurioje dabar esame“, – sakė V.Hroismanas, atidarydamas rytinį Aukščiausiosios Rados posėdį. 

Jis pridūrė, kad trečiadienį parlamento koalicijos deputatai galės aptarti siūlomą ministrų kabineto sudėtį. 

„Manau, turėsime galimybę šiandien susitikti, surengti koalicijos susitikimą, kad rytoj balsuotume dėl naujos vyriausybės sudarymo, patvirtinti veiksmų programą“, – nurodė V.Hroismanas. 

Anksčiau trečiadienį V.Hroismanas savo „Facebook“ žinutėje pareiškė apie savo sutikimą vadovauti vyriausybei. 

Tačiau parlamento pirmininkas pabrėžė, kad būsimai vyriausybei, mėginsiančiai išvesti Ukrainą iš sunkios padėties, bus reikalingas didelis koalicijos frakcijų, tarp jų prezidento Petro Porošenkos partijos ir atsistatydinusio premjero Arsenijaus Jaceniuko Liaudies fronto, palaikymas. 

Tęsia derybas dėl vyriausybės

Susipriešinęs Ukrainos parlamentas trečiadienį tęsia derybas dėl naujos proeuropietiškos vyriausybės, kuriai vadovautų dabartinis Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Hroismanas, sudėties, o balsavimas dėl šio kabineto gali būti surengtas jau ateinančią dieną. 

Aukšto rango Petro Porošenkos bloko (BPP) frakcijos narys pareiškė: „Kaip rodo mano informacija, visi susitarimai buvo pasiekti, ir nebelieka jokių kitų klausimų.“ 

„Iškelsim ministro pirmininko kandidatūrą, pateiksime ją prezidentu, o jau rytoj galėsime balsuoti ir dėl premjero, ir dėl vyriausybės, – sakė jis. – Iš tikrųjų per šiandien ir rytoj galime padėti tašką šiame klausime arba padėti tašką šio parlamento egzistavimui“, – žurnalistams sakė BPP frakcijos vadovo pavaduotojas Oleksijus Hončarenka. 

„Tikiuosi, kad koalicija šiandien bus įkurta ir atliks pirmąjį žingsnį – pateiks prezidentui premjero kandidatūrą“, – pažymėjo O.Hončarenka. 

Pasak jo, BPP trečiadienį taip pat planuoja galutinai apsispręsti dėl kultūros, ekonominės plėtros ir prekybos bei finansų ministrų kandidatūros. 

A. Jaceniukas neįgyvendino pažadų

Ukrainos parlamentas antradienį atidėjo balsavimą dėl pritarimo ministro pirmininko Arsenijaus Jaceniuko atsistatydinimui, verdant įtemptai užkulisinei kovai dėl naujos proeuropinės vyriausybės sudėties.

Tai, kad A.Jaceniuko dienos premjero poste suskaičiuotos, tapo aišku prieš du mėnesius, kai jis parlamente laimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo, kuris suskaldė provakarietišką koaliciją, suformuotą po 2014-ųjų vasario revoliucijos, nuvertusios prorusišką prezidentą Viktorą Janukovyčių.

41 metų buvęs bankininkas dalyvavo gatvių protestuose Kijeve ir sakė ugningas proeuropines kalbas per tris neramumų mėnesius, pakeitusius šalies kursą.

Tačiau jo partijos populiarumą, kuris šiuo metu siekia vos 2 proc., nusmukdė visuomenės nusivylimas, kad premjeras neįgyvendino pažadų pažaboti giliai įsišaknijusią korupciją ir didžiulę verslo magnatų politinę įtaką, kuria jie mėgavosi V.Janukovyčiaus prezidentavimo metais.

A.Jaceniuko populiarumui smarkiai pakenkė ir Ukrainos ekonomikos nuosmukis, prarijęs gyventojų santaupas. Tuo tarpu valstybės išteklius teko skirti kovai su prorusiškų separatistų sukilimu, kuris kilo praėjus dviem mėnesiams po to, kai A.Jaceniukas 2014 metų vasarį tapo premjeru.

Apie savo atsistatydinimą jis paskelbė sekmadienį.

Analitikai V. Hroismano kandidatūrą vertina nevienareikšmiškai

Kai kurie analitikai būgštauja, kad jei V.Hroismanas visgi taps premjeru, tai atvers kelią sutelkti politinę galią prezidento ir jo artimiausios aplinkos rankose.

„Porošenka tuoj perims visą vyriausybės kontrolę, bet jis taip pat siaurina savo politinę atramą, – vienoje ataskaitoje rašė Andersas Aslundas iš JAV įsikūrusio tarptautinių reikalų instituto „Atlantic Council“. – V.Hroismanas yra aiškiai pavaldus Porošenkai“.

Ekonomistai taip pat nerimauja, kad paskyrus V.Hroismaną gali pasitraukti ar būti išstumta finansų ministrė Natalie Jaresko.

Šią Amerikoje gimusią buvusią JAV valstybės departamento darbuotoją ir privačią bankininkę Vakarai gyrė už sugebėjimą 2015 metų rugpjūtį pasiekti itin svarbų skolos restruktūrizavimo susitarimą.

Tačiau P.Porošenkos partijos narys Mustafa Nayyemas antradienį „Twitter“ parašė, kad N. Jaresko vietą užims Oleksandras Danyliukas – dabartinis prezidento atstovas ministrų kabinete.

Finansų maklerio įmonės „Nomura International“ strategas Timothy Ashas sakė, kad O.Danyliukas yra dirbęs V.Janukovyčiaus patarėju, bet dabar daugumos žmonių jis laikomas pažangiu technokratu.

„Manau, Vakarų skolintojai bus linkę šiame etape suteikti Porošenkai, Hroismanui ir Danyliukui pasitikėjimo kreditą“, – rašė T.Ashas laikraštyje „Kyiv Post“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.