B. Obama britams: „Kelias, kurį pasirinksite, atsilieps ir mums“

ES „skleidžia britų vertybes“ 

JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad Jungtinės Karalystės referendumas dėl narystės ES „labai rūpi“ Jungtinėms Valstijoms ir taip pat paveiks amerikiečių perspektyvas.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad Jungtinės Karalystės referendumas dėl narystės ES „labai rūpi“ Jungtinėms Valstijoms ir taip pat paveiks amerikiečių perspektyvas.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2016, 7:35 AM, atnaujinta May 28, 2017, 1:59 AM

B.Obama pateikti savo argumentus, kodėl britai turėtų balsuoti už pasilikimą Bendrijoje, pasirinko tradiciniu euroskeptikų bastionu laikomą laikraštį „The Daily Telegraph“. 

Laikraštyje JAV prezidentas rašo, kad Jungtinės Karalystės buvimas ES glaudžiai susieja šį 28 šalių bloką su Jungtinėmis Valstijomis, padidina Londono balsą pasaulyje ir „labai rūpi“ Amerikai. 

„Suprantu, kad esama daug spekuliacijų ir šiokios tokios kontroversijos dėl mano vizito laiko“, – rašo B.Obama. 

Pabrėžęs, kad sprendimas priklauso tik nuo pačių Jungtinės Karalystės žmonių, prezidentas rašo: „Pasakysiu atvirai kaip draugas, kad jūsų sprendimo rezultatas yra dalykas, kuris labai rūpi Jungtinėms Valstijoms.“ 

„Dešimtys tūkstančių amerikiečių, kurių palaikai ilsisi Europos kapinėse, yra nebylus įrodymas, kaip išties glaudžiai susiję mūsų gerovė ir saugumas, – priduria JAV lyderis. – Kelias, kurį jūs pasirinksite dabar, atsilieps šios amerikiečių kartos perspektyvoms.“ 

ES „skleidžia britų vertybes“ 

B.Obamos raginimai britams balsuoti už pasilikimą ES yra neįprastas atviras įsikišimas į kitos šalies vidaus politikos reikalus.   

Žvelgiant iš Vašingtono, britų ministro pirmininko Davido Camerono sprendimas organizuoti referendumą buvo drąsus, gal net  akivaizdžiai rizikingas, lošimas, dėl kurio Britanija ir ES gali smarkiai nukentėti. 

„ES padeda skleisti britų vertybes ir praktiką – demokratiją, teisinės valstybės principą, atviras rinkas – kontinente ir jo pakraščiuose“, – rašo B.Obama. 

Londonos buvimas ES glaudžiai susieja šį 28 šalių bloką su Jungtinėmis Valstijomis, užtikrina, kad Bendrija lieka „į išorę orientuota“ Sąjunga ir padidina Londono balsą pasaulyje, rašo jis. 

Daugeliui euroatlantizmo šalininkų, pasisakančių už pasitraukimą iš ES, B.Obamos argumentai prieš „Brexit“ ir už „ypatingus ryšius“ gali būti įtaigūs. 

„Europos Sąjunga nesumažina britų įtakos – jinai ją padidina. Stipri Europa nėra grėsmė  Jungtinės Karalystės globalinei lyderystei; ji sustiprina Britanijos globalinę lyderystę“, – rašo B.Obama dienraštyje „The Daily Telegraph“. 

„Jungtinės Valstijos mato, kaip jūsų galingo balso Europoje dėka Europa užima tvirtą poziciją pasaulyje ir lieka atvira, orientuota į išorę ir glaudžiai susijusi su savo sąjungininkėmis kitoje Atlanto pusėje“, – rašo jis. 

„JAV ir pasauliui reikia didesnės nei galima tikėtis jūsų įtakos – taip pat ir Europoje“, – pažymi prezidentas. 

„Nesikiškit“ 

Tuo tarpu „Brexit“ ( Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES) šalininkai iš anksto paragino JAV prezidentą nesikišti į debatus dėl referendumo ir vaizdavo jį kaip pašalietį, kaišiojantį nosį į ne savus reikalus. 

Euroskeptiškos Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) vadovas Nigelas Farage'as  sakė, kad B.Obama turėtų „nesikišti“, o buvęs ministrų kabineto narys Iainas Duncanas Smithas sakė nemanantis, kad JAV lyderio įsikišimas galėtų būti „tinkamas“. 

Šis argumentas gali būti svarus šalyje, kuri kultūriškai labai artima Jungtinėms Valstijoms, bet atkakliai stengiasi išvengti Vašingtono globėjiškumo. 

Kaip pranešama, daugiau negu 100 įstatymų leidėjų parašė JAV ambasadoriui Londone, reikšdami savo nepasitenkinimą. 

D.Cameronas, kovojantis dėl politinio išlikimo, stengėsi pabrėžti, kad glaudūs ryšiai su Jungtinėmis Valstijomis bus tęsiami. 

Jis stengėsi pabrėžti sritis, kurioje šalys glaudžiai bendradarbiauja, sakydamas, kad per derybas su B.Obama daug dėmesio skirs kovai su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IV). 

„Jungtinės Karalystės ryšys su Jungtinėmis Valstijomis yra ypatingas ir tvarus. Jis pagrįstas bendromis vertybėmis ir įsitikinimais; jis atlaikė laiko išbandymą“, – sakoma D.Camerono pranešime. 

„Tvirtas draugystės pagrindas“ 

„Labai didžiuojuosi tuo, ką jis leido mums pasiekti, atremiant pasaulinius iššūkius, su kuriais susiduria abi šalys, – pridūrė jis. – Esu tikras, kad Jungtinės Karalystės ir JAV gali toliau remtis tvirtu draugystės pagrindu ir bendru įsipareigojimu laisvei, demokratijai ir verslumui, kad suformuotume geresnį pasaulį ateities kartoms.“ 

B.Obama į Britaniją, kuri ruošiasi po dviejų mėnesių įvyksiančiam referendumui dėl tolesnės šalies narystės Europos Sąjungoje, vėlai ketvirtadienį vakare atskrido iš Saudo Arabijos. 

Per savo, kaip prezidento, veikiausiai paskutinį vizitą Jungtinėje Karalystėje jis susitiks su D.Cameronu, kuris ragina savo šalį likti ES, nors jo Konservatorių partijoje nemažai narių pasisako už „Brexit“ scenarijų. 

Be susitikimų su Jungtinės Karalystės pareigūnais, B.Obama kartu su žmona Michelle  penktadienį Vindzoro pilyje dalyvaus vakarienėje su karaliene Elizabeth II, kuri dieną prieš tai paminėjo savo 90-ąjį gimtadienį, taip pat jos anūku princu Williamu, jo žmona Kate ir broliu princu Harry . 

Jei britai birželio 23 dieną vyksiančiame referendume nubalsuotų už pasitraukimą iš ES, tai tikriausiai turėtų rimtų pasekmių Vašingtono „ypatingiems ryšiams“ su Jungtine Karalyste  ir pačios ES stabilumui. 

Apklausos rodo, kad birželio 23-ąją vyksiančio referendumo baigtį sunku prognozuoti. Pasitraukimo ir pasilikimo stovyklos yra apylygės, o nemažai rinkėjų tebėra neapsisprendę, nors Jungtinės Karalystės  sąjungininkai pasisako už antrosios didžiausios Europos ekonomikos pasilikimą Bendrijoje. 

Paskutinė B.Obamos kelionės stotelė bus Vokietija, kur sekmadienį jis susitiks su kanclere Angela Merkel ir pasakys kalbą Hanoverio pramonės technologijų parodos atidaryme. 

Žemutinės Saksonijos sostinėje JAV lyderis taip pat numato pasakyti platesnio pobūdžio kalbą apie Europai iškilusius iššūkius. 

Be to, pirmadienį šiame mieste jis dar surengs „neformalų susitikimą“ su Prancūzijos, Vokietijos,  Jungtinės Karalystės ir Italijos lyderiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.