Nubaustas seksistinį parduotuvės darbo laiką nustatęs musulmonas

Prancūzijoje vienas musulmonas turėjo smarkiai patuštinti piniginę dėl to, kad vyrams ir moterims į savo parduotuvę nurodė ateiti tik skirtingomis dienomis. Bordo miesto parduotuvės savininkas gavo 500 eurų baudą dėl seksizmo ir šalies įstatymų nesilaikymo, rašo „The Local“.

Prancūzijoje buvo nubaustas musulmonas, kuris į savo parduotuvę moterims nurodė ateiti tik šeštadieniais ir sekmadieniais.<br>Reuters/Scanpix asociotyvioji nuotr.
Prancūzijoje buvo nubaustas musulmonas, kuris į savo parduotuvę moterims nurodė ateiti tik šeštadieniais ir sekmadieniais.<br>Reuters/Scanpix asociotyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-28 07:46, atnaujinta 2017-05-27 09:14

Diskriminuojanti įvairių prekių parduotuvė priklausė Jeanui Baptiste'ui Michalon'ui, kuris Islamo tikėjimą pradėjo išpažinti 2012 metais. Vyras sukėlė milžinišką pasipiktinimo bangą, kai 2015 metų birželį priešais savo parduotuvę pakabino skelbimą, kuriame buvo parašyta, kad vyrai ir moterys parduotuvės paslaugomis galėjo naudotis tik skirtingais laikais.

Skelbime moterys buvo įvardintos kaip „sesės“ir jos buvo kviečiamos į parduotuvę ateiti tik šeštadieniais ir sekmadieniais. Vyrams – pavadintiems „broliais“ – buvo pasakyta apsipirkti darbo dienomis.

Parduotuvę turėjo uždaryti

J.B.Michalon'as greitai turėjo atsisakyti savo ketinimų dėl segreguotų darbo valandų po to, kai jo prieštaringai vertinamas planas buvo aršiai sukritikuotas. Nuo to laiko, kai buvo pakabintas diskriminuojantis skelbimas, vyro parduotuvė užvėrė duris.

„Mes skelbimą pakabinome dėl to, kad taip padaryti paprašė moterys, kurioms buvo patogiau, kai už prekystalio stovėdavo mano žmona, – naujienų agentūrai AFP 2015 metais pasakojo J.B.Michalon'as. – Tai dėl to, kad šioje parduotuvėje pardavinėjame drabužius.“

Teisininkas Tristramas Heliotas patvirtino, kad jo klientas, parduotuvės savininkas J.B.Michalon'as „prisipažino padaręs klaidą ir jog elgėsi netaktiškai“.

Tiek Prancūzijos politikai, tiek Bordo vyriausiasis imamas Tareqas Oubrou'as pasmerkė seksistinį elgesį.

„Mes niekados nematėme tokių dalykų pranašo Mohamedo laikais. Turguose tais laikais lankydavosi ir vyrai ir moterys, – tvirtino imamas T.Oubrou'as. – Parduotuvės savininko poelgis man pasirodė šiek tiek keistas, kai gyvename pasaulyje, kur socialinis bendravimas yra priimtinas.“

„Sukėlė daug problemų“

Buvęs Prancūzijos ministras pirmininkas ir dabartinis Bordo meras Alainas Juppe'as socialiniame tinkle „Twitter“ pareikalavo, kad „baigtųsi tokie diskriminuojantys įpročiai“.

Prancūzijos lygybės grupuotės ACSE vadovė Naima Charai taip pat „Twitter“ išreiškė savo panieką ir teigė, kad nuo lyties priklausančios darbo valandos buvo „neįsivaizduojamos ir nepriimtinos“.

„Pagarba Prancūzijos respublikos įstatymams turėtų galioti visas septynias savaitės dienas“, – rašė N.Charai.

Už lygybę atsakingas Bordo miesto mero pavaduotojas Marikas Fetouhas Prancūzijos laikraščiui „20 minutes“ patvirtino, kad parduotuvės savininko veiksmai neatitiko regione gyvenančių musulmonų elgesio.

„Tai yra pirmas kartas, kai Bordo matėme ką nors panašaus, – kalbėjo M.Fetouhas. – Šis įvykis sukėlė daug problemų, nes sukūrė neigiamą musulmonų bendruomenės įvaizdį. Musulmonai laikosi 99 proc. visų Prancūzijos įstatymų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.