Brazilija pradeda naują politinę erą su laikinu prezidentu

Baltųjų vyrų vyriausybė

„Dialogas yra pirmasis žingsnis sprendžiant iškilusias problemas, kurias turime įveikti, kad pajudėtume į priekį ir laiduotume grįžimą prie augimo“, – sakė laikinasis prezidentas Michelis Temeras.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
„Dialogas yra pirmasis žingsnis sprendžiant iškilusias problemas, kurias turime įveikti, kad pajudėtume į priekį ir laiduotume grįžimą prie augimo“, – sakė laikinasis prezidentas Michelis Temeras.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

May 13, 2016, 10:31 AM, atnaujinta May 25, 2017, 6:55 PM

Centro dešiniųjų pažiūrų buvęs viceprezidentas nešvaistė laiko ir greitai suformavo naują ministrų kabinetą, kuris, pasak jo, atkurs Brazilijos „patikimumą“ po ne vieną mėnesį trukusių ekonominių ir politinių neramumų.

Svarbų finansų ministro postą M.Temeras patikėjo gerbiamam buvusiam centrinio banko vadovui Henrique Meirellesui, kuriam teks ieškoti būdų ištraukti ekonomiką iš giliausios per kelis dešimtmečius recesijos.

„Turime reikšmingai pagerinti verslo aplinką privačiam sektoriui ... ir iš naujo subalansuoti vyriausybės biudžetą“, – sakė M.Temeras prezidentūroje praėjus kelioms valandoms po to, kai ją emocingai paliko D.Rousseff.

Jos įgaliojimai buvo sustabdyti šešiems mėnesiams dėl apkaltos proceso, inicijuoto dėl kaltinimų, jog valstybės vadovė pažeidė biudžeto apskaitos taisykles.

„Neatidėliotinai būtina atkurti taiką ir suvienyti Braziliją“, – sakė 75 metų M.Temeras, kuriam vienu metu netikėtai dingo balsas, kai jis sakė kalbą savo politiniams sąjungininkams ir gausiam būriui žurnalistų.

Baltųjų vyrų vyriausybė

M.Temeras ištiesė alyvos šakelę Brazilijos kairiųjų stovyklai, kaltinančiai jį organizavus prezidentės apkaltos procesą su tikslu įvykdyti perversmą. Jis pažadėjo vesti dialogą su kairiaisiais ir neatšaukti D.Rousseff Darbininkų partijos dosnių socialinių programų.

„Dialogas yra pirmasis žingsnis sprendžiant iškilusias problemas, kurias turime įveikti, kad pajudėtume į priekį ir laiduotume grįžimą prie augimo“, – sakė jis.

Tačiau kritikos iškart sulaukė faktas, kad naujajame M.Temero kabinete dirbs tik baltieji vyrai, ir tai yra dramatiškas pokytis, palyginti su rasiniu ir lytiniu požiūriu labiau įvairiapusiška vyriausybe, kuriai vadovavo pirmoji Brazilijos prezidentė moteris.

„Tai yra baltųjų vyrų vyriausybė, ir tai gąsdina“, – sakė analitikas Ivaras Hartmannas, viešosios teisės ekspertas iš FGV instituto Rio de Žaneire. – Tai pirmasis kartas nuo (1964-1985 metų) diktatūros, kai kabinete nėra nė vienos moters. Tai neramina.“

Nedidelė, bet triukšminga moterų grupė surengė protestą prie vyriausybės ir skandavo „pučistas!“, kai M.Temeras ir jo naujieji ministrai ėjo į pastatą.

Ašaros ir ryžtas

Ryžtingai nusiteikusi D.Rousseff paskutines minutes prezidentės poste skyrė tam, kad pasmerktų įvykdytą „perversmą“ ir paragintų savo šalininkus mobilizuotis prieš jos apkaltos procesą, kuris veikiausiai tęsis ne vieną mėnesį, taip pat ir per Rio de Žaneiro olimpines žaidynes rugpjūtį.

„Pavojuje atsidūrė pagarba rinkimams, Brazilijos žmonių suvereniai valiai ir konstitucija“, – sakė D.Rousseff savo kalboje, kuri gali būti paskutinis jos kreipimasis iš prezidentūros.

Šalia baltu švarku vilkėjusios prezidentės stovėjo jos kabineto ministrai.

„Galbūt padariau klaidų, tačiau neįvykdžiau jokio nusikaltimų“, – pažymėjo ji.

Prezidentei kalbant, kai kurie jos administracijos nariai šluostėsi ašaras.

Baigusi savo kreipimąsi, D.Rousseff išėjo iš pastato paspausti rankų maždaug 500 raudonai vilkinčių savo šalininkų, susirinkusių prie modernaus prezidentūros pastato.

Ten D.Rousseff pasakė dar vieną ugningą kalbą, šalia stovint jos pirmtakui ir mentoriui, anksčiau itin populiariam Luizui Inacio Lula da Silvai, kuriam dėl tvyrančio atogrąžų karščio nekart teko braukti nuo kaktos prakaitą.

Baigusi D.Rousseff išvyko lydima juodų automobilių kortežo.

Anksčiau ketvirtadienį po beveik 22 valandas trukusių debatų Senate triuškinamu rezultatu – 55 balsais prieš 22 – buvo pritarta siūlymui atverti prezidentės apkaltos bylą. Už apkaltą pasisakantys senatoriai balsavimo rezultatus palydėjo audringais plojimais ir puolė darytis asmenukes.

Dabar 81 narį turintis Senatas turės pusmetį apkaltos bylai išnagrinėti. Kad 68 metų D. Rousseff būtų galutinai atstatydinta, reikės dviejų trečdalių senatorių balsų.

Manoma, kad buvusi marksistė partizanė, 8-ajame dešimtmetyje kankinta šalies karinės diktatūros kalėjime, apkaltos proceso laikotarpiu toliau kartu su motina gyvens savo oficialioje rezidencijoje. Ji toliau gaus prezidentės algą ir bus saugoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.