Iš viršūnės D. Rousseff krito į apkaltos liepsną

Beveik 20 valandų trukęs debatų maratonas Brazilijos Senate pasibaigė politiniu dūriu šalies prezidentei. Korupcija ir sukčiavimu kaltinamai Dilmai Rousseff pradedamas apkaltos procesas.

Brazilijos prezidentei D.Rousseff bus pradėtas apkaltos procesas – tokį sprendimą priėmė dauguma Senato narių po beveik parą trukusio posėdžio.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Brazilijos prezidentei D.Rousseff bus pradėtas apkaltos procesas – tokį sprendimą priėmė dauguma Senato narių po beveik parą trukusio posėdžio.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 13, 2016, 7:00 AM, atnaujinta May 25, 2017, 7:19 PM

Kai 2010-aisiais D.Rousseff tapo pirmąja Brazilijos moterimi prezidente, ji buvo viena populiariausių tarp pasaulio lyderių. Tačiau dabar ji atsidūrė prie politinės bedugnės krašto.

Vakar Brazilijos aukštieji parlamento rūmai – Senatas po kone parą trukusių debatų pritarė prezidentės apkaltos procesui.

Posėdyje dalyvavo 77 nariai, o kad prezidentei būtų iškelta apkaltos byla, reikėjo paprastos balsų daugumos. Tačiau šis reikalavimas viršytas su kaupu: už šį politinį aktą balsavo 55 senatoriai, prieš buvo 22.

Dabar, kai senatoriai tarė savo žodį, 68-erių prezidentė laikinai nušalinta nuo pareigų ir netrukus bus pradėtas apkaltos procesas, kuris gali trukti iki 180 dienų. Jos postą perims viceprezidentas Michelis Temeras.

Apkaltos bylos svarstymas pasibaigs dar vienu Senato balsavimu, per kurį bus nutarta, ar D.Rousseff nušalinama iš pareigų visam laikui. Kad šis sprendimas būtų įgyvendintas, jam turės pritarti du trečdaliai aukštųjų parlamento rūmų narių.

Varginantys debatai

Vakarykščiai debatai Brazilijos Senate užtruko: visi posėdyje dalyvavę aukštųjų parlamento rūmų nariai iš pradžių pristatė savo poziciją pasakydami po 15 minučių trukusias kalbas ir tik tada balsavo.

Senatoriai daugiausia akcentavo ekonominius argumentus: kaltino prezidentę D.Rousseff įstūmus Braziliją į labai sunkią ekonominę situaciją, sunkiausią recesiją per dešimtmetį.

Kiti senatoriai taip pat pabrėžė, kad prezidentė nebekelia pasitikėjimo. D.Rousseff yra kaltinama 2014 metais klastojusi ir gerokai pagražinusi valstybės biudžeto duomenis.

Apkalta yra tragedija visai valstybei. Vis dėlto tai yra kartus, bet labai reikalingas vaistas. Išlaikyti D.Rousseff ir jos vyriausybę būtų didesnė tragedija“, – tvirtino Jose Serra, kuris yra kandidatas tapti naujuoju šalies užsienio reikalų ministru.

Lyderė neketina pasiduoti

Tuo metu D.Rousseff šalininkai teigė, kad apkaltos procesas yra ne kas kita kaip opozicijos priedanga siekiant ateiti į valdžią.

„Šiandien matome suplanuota valdžios perėmimą. Jis kilo iš keršto troškimo ir neapykantos“, – per Senato debatus kalbėjo Telmario Mota.

Pati D.Rousseff smerkė pastangas pašalinti ją iš posto, sakydama, kad tai perversmas, ir žadėjo nepasiduoti.

O senatorius Vicentinho Alvesas, kuris ir toliau eis prezidento pasiuntinio pareigas, tvirtino, kad didžiausia D.Rousseff klaida – nesugebėjimas išsigelbėti iš kilusio politinio chaoso ir išlaikyti žmonių pasitikėjimą.

„Vis dar laikau Dilmą dora ir sąžininga politike, kuriai šiomis aplinkybėmis tiesiog pritrūko valdymo gebėjimų, – sakė politikas. – Demokratiškoje šalyje lyderis turi turėti masių paramą, o to trūksta dabartinei prezidentei. Kai to nėra, privalai turėti Kongreso (Brazilijos parlamento. – Red.) paramą. Bet ir to jau nebeliko. Kai prarandami šie du elementai, nebelieka jokių galimybių valdyti.“

Kėdėje – priešininkas

Nuo šiol į Brazilijos lyderio kėdę bent kuriam laikui atsisės viceprezidentas M.Temeras, kuris buvo vienas pagrindinių apkaltos proceso prezidentei iniciatorių.

Šis 75 metų teisininkas ilgą laiką buvo politinių užkulisių veikėjas. Bet Brazilijos ekonomikos bumui virtus įspūdinga nesėkme, o korupcijos skandalui valstybinėje naftos kompanijoje „Petrobras“ įtraukus kone visą politinę klasę, M.Temeras pamažu iškilo iš šešėlio kaip prezidentės apkaltos proceso vėliavnešys.

Vis dėlto jo populiarumas, kaip ir D.Rousseff, nėra didelis, o daugelis jo sąjungininkų įtariami korupcija.

Laikinuoju prezidentu neskuba džiaugtis net tie, kurie reikalavo D.Rousseff apkaltos. Prieš prezidentę nusiteikusi protestuotoja Sulineide Rodrigues teigė nesitikinti, kad M.Temeras pagerins padėtį.

„Nemanome, kad M.Temeras bus bent kiek geresnis“, – sakė 59 metų aktyvistė. – Bet žinote, ką mes padarysime?

Mes nuolat sugrįšime ir rengsime apkaltas, kol ten atsidurs žmogus, įsiklausantis, ką sakome mes, brazilai.“ (BBC, „The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.