Brazilijos naujos valdžios politinę idilę temdo protestai

Švilpimas ir puodų trankymas

M.Temeras praėjusią savaitę perėmė valdžios vairą iš Dilmos Rousseff, kai Senatas nubalsavo už tai, kad būtų pradėtas prezidentės apkaltos procesas dėl kaltinimų pažeidus biudžeto apskaitos taisykles.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Temeras praėjusią savaitę perėmė valdžios vairą iš Dilmos Rousseff, kai Senatas nubalsavo už tai, kad būtų pradėtas prezidentės apkaltos procesas dėl kaltinimų pažeidus biudžeto apskaitos taisykles.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2016, 11:21 AM, atnaujinta May 25, 2017, 8:58 AM

M.Temeras praėjusią savaitę perėmė valdžios vairą iš Dilmos Rousseff, kai Senatas nubalsavo už tai, kad būtų pradėtas prezidentės apkaltos procesas dėl kaltinimų pažeidus biudžeto apskaitos taisykles.

75 metų centro dešiniųjų stovyklos lyderis pažadėjo pakeisti kairiųjų politinį kursą, kurio laikėsi D.Rousseff administracija, ir ištraukti šalį iš giliausios per kelis dešimtmečius recesijos.

Nors naujojo kabineto, kuriame ministrų skaičius nuo 32 sumažintas iki 23, sudėtis jau buvo paskelbta, kol kas neįvardyta, kas užims svarbų centrinio banko vadovo postą.

Naujasis finansų ministras Henrique Meirelles, kurio pirmuosius žingsnius atidžiai stebi rinkos, pirmadienį turėjo paskelbti, kas užims šias pareigas, tačiau atidėjo tai vienai dienai, pranešė brazilų spauda.

Sekmadienį vėlai vakare duodamas interviu televizijai M.Temeras pažadėjo suvienyti šalį po ne vieną mėnesį vykusių piktų debatų dėl apkaltos D.Rousseff, kuri savo ruožtu kaltina laikinąjį prezidentą organizavus perversmą.

„Šalies susivienijimas reiškia politinių partijų, darbdavių ir darbuotojų susivienijimą ir bendras Brazilijos visuomenės pastangas išbristi iš šios krizės, kurioje dabar esame“, – sakė jis televizijai „Globo“.

Švilpimas ir puodų trankymas

Tačiau vos pradėjęs eiti pareigas M.Temeras iškart tapo kairiųjų stovyklos taikiniu.

Televizijai transliuojant laikinojo prezidento interviu, kai kuriuose Rio de Žaneiro ir San Paulo rajonuose aidėjo garsus švilpimas ir trankomų puodų triukšmas – tokio pobūdžio protestai anksčiau persekiojo ir D.Rousseff, kuri dėl jų ėmė vengti rodytis per televiziją.

Sekmadienį gatvių protestų banga nusirito per kelis šalies miestus, tarp jų sostinę Braziliją ir finansų centrą San Paulą.

Pirmadienį protesto akcija buvo surengta Rio de Žaneire, kur mažiau nei po trijų mėnesių vyks olimpinės žaidynės. Jos metu aktyvistai užėmė švietimo ir kultūros ministerijų, kurios pagal M.Temero planą bus sujungtos į vieną žinybą, pastatus.

„Perversmo kurstytojai, fašistai, jūs nepraeisite!“ – šaukė aktyvistai.

„Šis perversmas bloškia mus atgal“, – sakė garsus Brazilijos filmų kūrėjas 84 metų Rui Guerra, dalyvavęs proteste.

Kol kas opozicijos rengiamų demonstracijų mastas nėra didelis, tačiau akivaizdu, kad M.Temerui nebus lengva įsivažiuoti naujose pareigose, turint galvoje, kad D.Rousseff apkaltos procesas Senate gali trukti iki pusės metų.

„Visuomenės reakcija į perversmą tęsiasi, turėtų tęstis ir protestai“, – pirmadienį sakė D.Rousseff Darbininkų partijos vienas iš lyderių.

Regione telkiasi ir diplomatinė audra, nes Venesuelos, Kubos, Ekvadoro Bolivijos, Nikaragvos ir Salvadoro lyderiai vieningai išreiškė paramą D.Rousseff ir atsisakė pripažinti jos nušalinimo teisėtumą.

Brazilijos užsienio reikalų ministerija nusiuntė Salvadoro prezidentui Salvadorui Sanchezui Cerenui skundą, kuriame primenama, kad jo šalis yra pagrindinė Brazilijos pagalbos Centrinės Amerikos šalims gavėja.

„Brazilijos vyriausybė viliasi, kad Salvadoro vyriausybė persvarstys savo poziciją“, – pažymėjo ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.