16-metės išprievartavimas Brazilijoje sukėlė įniršį

Šešiolikmetės išprievartavimas Brazilijoje, kurį įvykdė daugiau negu 30 vyrų, sukėlė neregėto masto skandalą. Bet kol kas buvo suimtas tik vienas įtariamasis ir tai privertė minias brazilų išeiti į gatves.

Brazilijoje, kurią sukrėtė nepilnametės merginos išprievartavimas, vyksta masiniai protestai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Brazilijoje, kurią sukrėtė nepilnametės merginos išprievartavimas, vyksta masiniai protestai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

May 31, 2016, 6:56 AM, atnaujinta May 23, 2017, 3:57 PM

„Šiandien jaučiuosi kaip šiukšlė. Tikiuosi, kad niekam nebeteks jaustis taip kaip man“, – kalbėjo šešiolikametė brazilė, kuri patyrė lytinę prievartą.

Mergina vyko aplankyti savo vaikino į Rio de Žaneiro lūšnynus, tačiau ten buvo užpulta. Ji teigia, kad prisimena, kaip įžengė į rajoną, o vėliau prabudo nežinomame name, apsupta dešimčių vyrų.

Kaip šešiolikmetė pati teigia, ją išprievartavo daugiau nei 30 asmenų, o šios egzekucijos vaizdo įrašas buvo įkeltas į interneto erdvę.

Čia komentatoriai per kelias valandas, kol filmuota medžiaga nebuvo pašalinta, tyčiojosi iš prievartaujamos merginos.

Po penkių dienų, kai visą Braziliją sukrėtęs įrašas buvo paviešintas, policija vis dar nerado daugumos įtariamųjų – sekmadienį buvo suimtas tik vienas vyras.

Rio de Žaneiro policija lūšnynų rajonuose vis dar tęsia įtariamųjų paiešką, į pagalbą pasitelkti ir sraigtasparniai.

Tačiau Brazilijos gyventojai ir ypač moterys, regis, neteko kantrybės. Jos teigė, kad situacija tik parodo, kad į moterų prievartavimus Brazilijoje dažnai žiūrima pro pirštus.

„Aš noriu, kad jie sulauktų Dievo teisingumo, – kalbėjo lytinį smurtą patyrusi mergina. – Labiausiai skauda dėl man uždėtos stigmos.

Atrodo, kad žmonės mano: „Tai jos kaltė, ji vilkėjo atvirus drabužius.“ Noriu, kad žmonės suvoktų, jog tai – ne moters kaltė. Negali kaltinti apiplėšto asmens dėl patirtos vagystės.“

Mergina palaikančios tūkstantinės žmonių minios jau pasipylė į kelių Brazilijos miestų gatves reikalaudamos įvykdyti teisingumą kraupią prievartą vykdžiusiems vyrams.

Nuo savaitgalio įvairiuose Brazilijos miestuose vyko protestai, kuriuose aktyvistai smerkė šalies kultūroje įsitvirtinusį seksizmą. Į protestus susirinkusios Brazilijos moterys nešėsi plakatus su užrašais: „Mes kraujuojame.“

„Kiekviena moteris yra auka. Mūsų kūnai yra kankinami, o sielos draskomos. Būtent to siekia nusikaltėliai, todėl juos reikia kuo greičiau priversti už tai atsakyti“, – pareiškė Brazilijos aukščiausiojo teismo teisėja Carmen Lucia.

Išpuolį pasmerkė ir laikinai nuo pareigų nušalinta Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff, ir laikinasis šalies vadovas Michelis Temeras.

„Aš esu pašiurpęs. Ypač todėl, kad viešumoje egzistuoja naratyvas, kuriuo bandoma pateisint tai, kas įvyko, – dalies brazilų nuomone piktinosi M.Temeras. – Absurdiška, kad XXI amžiuje vyksta tokie barbariški nusikaltimai kaip šis.“

Žinia apie išpuolį taip pat privertė nerimauti dėl rugpjūtį vyksiančių olimpinių žaidynių dalyvių saugumo.

Nusikalstamumas Brazilijoje pastaruosius kelerius metus mažėjo, tačiau per kelis mėnesius išaugo nužudymų skaičius, o Rio de Žaneiro policijos finansavimas dėl ekonominio nuosmukio buvo gerokai sumažintas. (BBC, „The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.