Šiaurės Korėja vėl paleido plutonio reaktorių?

Šiaurės Korėja, Tarptautinės

Šiaurės Korėja vėl paleido plutonio reaktorių?<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Šiaurės Korėja vėl paleido plutonio reaktorių?<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2016, 11:28 PM, atnaujinta May 22, 2017, 7:42 PM

Plutonio sodrinimo kompleksas, atrodo, buvo praplėstas, pirmadienį Vienoje pareiškė TATENA vadovas Jukija Amanas (Yukiya Amano), remdamasis iš palydovų darytomis nuotraukomis.

Jau vasarį JAV žvalgybos koordinatorius Jamesas Clapperis kritikavo spėjamą Jomgbjono reaktoriaus darbo atnaujinimą. Šiaurės Korėja esą čia mėgina išgauti plutonio branduolinei raketai, su kuria galėtų grasinti JAV.

„Mes neturime inspektorių vietoje, o tik iš palydovų darytas nuotraukas, – žurnalistams sakė J. Amanas. – Mes nesame tikri, tačiau turime duomenų apie tam tikrą veiklą“. Tai esą yra automobilių judėjimas, garai, šilto vandens nuleidimas bei medžiagų gabenimas.

Šiaurės Korėjos branduolinė programa jau daug metų kelia tarptautinį susirūpinimą. Kai izoliuota šalis sausį atliko savo ketvirtą branduolinio ginklo bandymą, JT Saugumo Taryba paskelbė iki šiol griežčiausias sankcijas Pchenjanui. Tačiau nei ekonominis, nei politinis spaudimas kol kas nepaveikė jaunojo vadovo Kim Jong Unas.

Pchenjanas Jongbjono reaktorių sustabdė prieš devynerius metus ir mainais sulaukė humanitarinės pagalbos. Tačiau prieš trejus metus komplekse buvo pradėti renovavimo darbai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.