Uolių krikščionių mokyklose mergaites moko, kaip paklusti vyrams

Privačiose krikščionių fundamentalistų mokyklose Jungtinėje Karalystėje vaikai yra mokomi, kad evoliucija yra melas, jog mergaitės turi paklusti vyrams, o homoseksualai griauna Dievo planą. Mokiniai sėdi prie suolų su pertvaromis, su mokytojais bendrauja iškeldami vėliavėles, o pabaigę mokyklą jie net negauna išsilavinimo kvalifikacijos, skelbia „The Independent“.

Jungtinėje Karalystėje esančiose krikščionių fundamentalistų mokyklose vaikai išmoksta prieštaringai vertinamos informacijos, kuri neparengia jų gyvenimui už švietimo įstaigos ribų.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Jungtinėje Karalystėje esančiose krikščionių fundamentalistų mokyklose vaikai išmoksta prieštaringai vertinamos informacijos, kuri neparengia jų gyvenimui už švietimo įstaigos ribų.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2016, 12:21 PM, atnaujinta May 22, 2017, 8:54 PM

Iš JAV kilusios krikščionių fundamentalistų mokyklos persikėlė ir į kitą Atlanto pusę – į Jungtinę Karalystę. Nors vadinamųjų Pagreitinto krikščioniško mokymo („Accelerated Christian Education“ arba ACE) mokyklų šioje šalyje yra net kelios dešimtys ir jose mokosi daugiau nei tūkstantis vaikų, mažai kas žino, kas jose dedasi.

„Niekas už mokyklų ribų nežino, kas jose vyksta“, – tikino viena buvusi mokinė.

Nori dangaus – mokykis pats

Buvę šių ACE mokyklų mokiniai ir įvairūs informatoriai pranešė apie prieštaringai vertinamą švietimo sistemą, kuri vaikų neparuošia gyvenimui už klasės ribų.

ACE mokyklų abiturientai negauna oficialios švietimo kvalifikacijos: jiems yra įteikiami „krikščioniški atestatai“, kurie neleidžia įsidarbinti arba tęsti studijų universitete.

Buvę mokiniai teigė, kad kertinis ACE mokyklų įsitikinimas yra, jog į dangų patekti norintis žmogus pats turi save išganyti aktyviai siekdamas Dievo išgelbėjimo. Dėl to mokiniai norintys priartėti prie Dievo pamokų metu privalo mokytis patys.

Vaikai pirmąją dienos pusę ACE švietimo įstaigose praleisdavo tyliai skaitydami vadovėlius, sėdėdami suoluose su pertvaromis, kad jie negalėtų matyti kitų mokinių arba su jais bendrauti. Antrąją dienos pusę vaikai mokomi grupėse.

Neišmoko bendrauti su kitais

„Sėdėdavome prie suolų palei kambario sienas, o į suolus buvo įmontuojamos užtvarėlės, atskiriančios mus nuo kitapus sėdinčių mokinių, su kuriais mums buvo draudžiama bendrauti ir kalbėtis“, – aiškino ACE mokyklą Vitnyje pabaigęs Matthew Pocockas.

„Kad bendrautume su mokytojais, turėjome dvi vėliavėles, – kalbėjo M.Pocockas. – Vieną vėliavėlę pakeldavome, kai mums reikėdavo pagalbos su klausimais arba nueiti į tualetą, o kitą iškeldavome, kai buvome pasirengę laikyti kontrolinį darbą arba mums reikėdavo rimtesnės mokytojo pagalbos. Mus sudrausmindavo, jei per dažnai keldavome vėliavėles.“

Pasak krikščionių fundamentalistų mokyklų abiturientų, prastus pasiekimus mokyklose nulėmė būtent tai, kad jie daug ką turėjo mokytis patys.

Ypač nukentėjo sunkiai besimokančių – pavyzdžiui, nuo disleksijos kenčiančių – vaikų pasiekimai, nes jiems nebuvo suteikiama reikalinga pagalba. Taip pat dėl griežtų taisyklių nemažai mokinių neišmoko bendrauti ir neišvystė socialinių įgūdžių.

„Kai baigiau mokyklą, aš nemokėjau nieko, kas pravertė tikrame pasaulyje, – tvirtino buvęs mokinys. – Mane mokė faktų ir skaičių iš knygų, bet nebuvo jokio socialinio mokymosi ir bendravimo.“

Labiausiai neįtiko vadovėliai

ACE mokyklose naudojami vadovėliai pateikia prieštaringai vertinamą informaciją apie moteris bei mažumas ir taip pat pristato kaip faktą, kad pasaulį sukūrė Dievas, o evoliucija – grynas melas.

„Homoseksualus – turintis nenatūralių seksualinio potraukio jausmų kitiems tos pačios lyties atstovams. Homoseksualumas yra dar vienas būdas, kaip žmonės kenkia Dievo planui, – rašoma viename vadovėlyje. – Biblijoje rašoma, kad Dievas sunaikino Sodomą ir Gomorą dėl homoseksualų.“

„Dievas davė vyrui ir žmonai skirtingas atsakomybes namuose. Vyras turi būti namų galva ir mylėti savo žmoną kaip Kristus mylėjo bažnyčią, – vadovėliuose rašoma apie vyrų ir moterų santykius visuomenėje. – Moteris turi klausyti, gerbti ir paklusti savo vyro vadovavimui ir jam padėti. Ji turi būti pasirengusi pagelbėti visada – dieną ir naktį.“

Vieno vadovėlio skyriuje, pavadintame „Namų šeimininkės liudijimas“, rašoma, kad moteris turi paklusti savo vyrui, auginti vaikus, melstis be sustojimo, būti diskretiška ir skaisti, nes to nori Dievas. Dar vienoje knygoje perspėjama, kad bet kas turintis lytinių santykių už santuokos ribų „stos prieš Dievo teismą“.

Nuomonę pristato kaip faktą

„Nors žmogaus savybės yra unikalios, evoliucijos šalininkai tikina, kad mes kilome iš beždžionių. Iš grynai mokslinės perspektyvos, evoliucijos teorija yra absurdiška, – skelbiama biologijos vadovėlyje. – Tikintys evoliucija ir toliau ieškos bevaisių atsakymų į žmogaus kilmės klausimą, nebent jie priims Dievo žodį, Bibliją.“

Taip pat vadovėliuose kaip „moksliniai faktai“ yra pristatomi teiginiai, kad saulė yra šešių tūkstančių metų senumo, o pasaulis buvo sukurtas per šešias dienas.

„Labai daug laiko ir pastangų buvo skirta pagrįsti teiginį, kad Dievas sukūrė pasaulį, ir paneigti evoliuciją, – aiškino buvęs mokinys Peteris. – Šis mokymas yra užstrigęs praeityje.“

„Visos mokyklos privalo perteikti fundamentalias Jungtinės Karalystes vertybes: demokratiją, įstatymų viršenybę, asmeninę laisvę ir abipusę pagarbą skirtingo tikėjimo žmonėms, – kalbėjo Jungtinės Karalystės švietimo departamento atstovas. – Kaip ir visos nepriklausomos švietimo įstaigos, jei inspekcijos metu ACE mokyklos neatitinka standartų, mes imamės veiksmų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.