Pasaulį sužavėjo maža kovotoja iš Kinijos

Kinijos žmogaus teisių gynėjai dūsta šalies prezidento Xi Jinpingo politikos gniaužtuose. Neįtikę režimui jie atsiduria šalies kalėjimuose, o už jų išlaisvinimą dabar kovoja artimieji ir atžalos.

Li Jiamei tėvo Li Hepingo nematė kone metus, vilčių jį išvysti vis mažiau.<br>AP nuotr.
Li Jiamei tėvo Li Hepingo nematė kone metus, vilčių jį išvysti vis mažiau.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jun 9, 2016, 7:35 AM, atnaujinta May 22, 2017, 9:10 AM

Šešiametė kinė Li Jiamei jau beveik metus nematė savo tėvo Li Hepingo, žmogaus teisių gynėjo, kurį praėjusių metų liepą suėmė Kinijos saugumo tarnybos.

Todėl vieną dieną mergaitė apsirengė superdidvyrės kostiumą, pasiėmė į rankas plastikinį kardą ir taip pasipuošusi patraukė į mokykloje vykusį persirengėlių vakarėlį.

Paklausta, koks tai kostiumas, mergaitė pareiškė: „Esu superdidvyrė, išgelbėsiu savo tėtį.“

Ši istorija dabar apskriejo pasaulį ir sužavėjo milijonus. Bet Li Jiamei tėra viena iš daugelio vaikų, kurių tėvai pateko į Kinijos saugumo tarnybų rankas.

Beveik prieš metus Kinijos prezidento Xi Jinpingo administracija pradėjo didžiulę kampaniją prieš žmogaus teisių gynėjus. Apklausti buvo daugiau nei 300 žmonių.

Per pastaruosius 12 mėnesių, kaip tikina žmogaus teisių aktyvistai, daugiau nei dvidešimt žmonių buvo suimti ir apkaltinti pasikėsinimu nuversti Kinijos valdžią.

Wang Qiaoling, įkalintojo Li Hepingo žmona, tikino, kad per daugybę jos vyro kovos už žmogaus teises metų jis buvo nekart sumuštas, užpultas, kankinamas, nuolat sulaukdavo saugumo pareigūnų dėmesio. Tačiau moteris negalėjo patikėti, kad galiausiai viskas baigsis taip.

Li Hepingas dienos šviesos gali ir nebeišvysti. Už jam pareikštus kaltinimus gresia kalėjimas iki gyvos galvos.

Nors Wang Qiaoling tai suvokia, ji tikino nepasiduosianti, nes visi veiksmai prieš jos vyrą „nuo pat pradžių buvo farsas“.

„Li Jiamei ilgisi savo tėvo. Aš irgi ilgiuosi ir žadu dukrai, kad viskas bus gerai, mes jį išvysime“, – sakė Wang Qiaoling.

Per pastaruosius metus buvo suimti ne tik žmogaus teisių aktyvistai teisininkai, bet ir jų padėjėjai. Tarp jų – dvidešimt ketverių metų kinė Zao Wei.

„Viskas, ką galiu padaryti, – pykti ir jaustis beviltiškai“, – sakė Zao Wei vyras You Minglei.

Andrew Nathanas, Kolumbijos universiteto kinų politikos ir žmogaus teisių ekspertas, tikino, kad teisininkų suėmimas yra didesnių užmojų Kinijos prezidento politikos dalis siekiant visiško visuomenės paklusimo.

„Žmogaus teisių aktyvistai, teisininkai prezidentui Xi Jinpingui tėra šiukšlės. Jis nori ateities be laisvos spaudos, su disciplinuota visuomene, paklūstančia kiekvienam partijos įsakymui“, – sakė A.Nathanas. („The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar debatų dalyviai supranta, kur kandidatuoja?