B.Obama Orlande: „JAV debatai dėl ginklų turi keistis“

Žingsnis buvo sėkmingas, balsavimai numatyti kitą savaitę.

B.Obama su J.Bidenu atvyko į Orlandą.<br>AP nuotr.
B.Obama su J.Bidenu atvyko į Orlandą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

2016-06-17 10:19, atnaujinta 2017-05-21 12:56

Keturios dienos po didžiausių per JAV istoriją šaudynių B.Obama nuvyko susitikti su naktinio klubo „Pulse“ darbuotojais, į situaciją reagavusiais pareigūnais ir kai kuriais aukų artimaisiais.

29 metų užpuolikas Omaras Mateenas – afganų kilmės amerikietis musulmonas – tame gėjų naktiniame klube anksti sekmadienį iš legaliai įsigyto automato nušovė 49 žmones, o dar 53 sužeidė.

O.Mateenas, kuris vykdydamas savo išpuolį deklaravo ištikimybę „Islamo valstybės“ (IS) lyderiui, vėliau žuvo per susišaudymą su policija.

Jo ataka pakurstė bjaurius Amerikos kultūrinius karus ir išprovokavo naujas salves piktuose rinkimų metų ginčuose dėl imigracijos, kovos su terorizmu ir ginklų.

Po susitikimo su aukų šeimomis B.Obama sakė: „Mūsų širdys taip pat sudaužytos.“ Jis tvirtino, kad itin ryškų partinį pobūdį turinčių šalies debatų dėl šaunamųjų ginklų tonas „turi pasikeisti“.

„(Aukų giminaičiams) nerūpi politika. Kaip ir man“, – pasakė jis.

Respublikonų kontroliuojamas Kongresas nuolat atsisakydavo priimti kokius nors įstatymus dėl ginklų, sakydamas, kad taip būtų pažeistos konstitucijoje numatytos ginklų savininkų teisės.

Susierzinę demokratai trečiadienį Senate pradėjo procedūrinį blokavimą, kad paspaustų respublikonus sutikti su „neskraidai – neperki“ vadinamu įstatymu, kuriuo tiems asmenims, kurie yra stebimųjų sąrašuose arba kuriems draudžiama lipti į lėktuvus, būtų draudžiama pirkti šaunamuosius ginklus.

Žingsnis buvo sėkmingas, balsavimai numatyti kitą savaitę.

Įsivaizduoti atakos motyvus kol kas sunku, taip pat ir dėl liudininkų pasakojimų, kad O.Mateenas reguliariai lankydavosi tame gėjų klube ir naudodavosi gėjų pasimatymų programėlėmis. Tyrėjai, ieškodami daugiau duomenų, aiškinasi O.Mateeno veiklą socialinėje žiniasklaidoje.

Pademonstruojant retą simbolinį abiejų partijų bendradarbiavimo gestą, B.Obama atvyko su Marco Rubio, kuris buvo respublikonų pretendentas į prezidentus, o oro uoste jį pasitiko Floridos gubernatorius respublikonas Rickas Scottas ir viceprezidentas Joe Bidenas.

Tačiau bet kokia gera valia buvo nupūsta, kai senatorius Johnas McCainas pareiškė, kad B.Obama – jo rinkimų varžovas 2008 metais – yra „tiesiogiai atsakingas“ už šias skerdynes.

Vis dėlto netrukus respublikonų valstybininkas veteranas suskubo išsižadėti šio šokiruojančio kaltinimo valstybės vadovui. J.McCainas sakė norėjęs pasakyti, kad kalta B.Obamos politika Artimuosiuose Rytuose, o ne asmeniškai pats prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.