Ar įveiks politinę aklavietę?Ispanijoje – pakartotiniai rinkimai

Ispanijoje sekmadienį vyksta

Ispanijoje vyksta visuotiniai rinkimai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ispanijoje vyksta visuotiniai rinkimai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

Jun 26, 2016, 11:37 AM, atnaujinta May 20, 2017, 3:39 PM

Daugiau kaip 36 mln. rinkėjų turi teisę atiduoti savo balsus rinkimuose, kurie prasidėjo 9 val. vietos (10 val. Lietuvos laiku) ir vyks iki 20 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku.

Jie gali rinktis radikalius pokyčius, siūlomos griežtai kairiosios koalicijos, kuriai vadovauja partija „Podemos“, arba stabilumą ir saugumą, kurį žada iki šiol vadovavusi konservatyvioji Liaudies partija (PP).

Šie precedento neturintys pakartotiniai rinkimai buvo surengti, kai pernai gruodį per rinkimus į parlamentą patekusios partijos nesugebėjo susitarti, kuri iš jų turėtų perimti valdžią.

Britanijos netikėtas pasirinkimas pasitraukti iš Europos Sąjungos dar labiau paaštrino skilimą tarp permainų trokštančių rinkėjų šalyje, krečiamoje didžiulio nedarbo, ir tų, kurie baiminasi, kad tokie pokyčiai tik dar labiau pablogintų padėtį Ispanijoje, kurie vos prieš kelerius metus buvo priartėjusi prie finansinio žlugimo slenksčio.

Liaudies partija tvirtina, kad šaliai reikalingas stabilumas, ypač kai stiprėja „radikalizmas“ ir „populizmas“, akivaizdžiai geldama koalicijai „Unidos Podemos“.

„Jeigu norite vieningos šalies ir ne radikalios Ispanijos – pagalvokit apie tai; rinkitės tai, kas saugu, balsuokite už Liaudies partiją“, – vienoje savo „Twitter“ žinutėje rašė premjero pareigas einantis Mariano Rajoy prieš įsigaliojant politinės agitacijos draudimui.

Rinkėjai galės rinktis iš keturių didelių politinių susivienijimų, kai iškilusi „Podemos“ ir nauja centro dešinioji partija „Ciudadanos“ („Piliečiai“) užbaigė šalyje nusistovėjusį dviejų partijų dominavimą.

Dėl tokių permainų po pernai gruodį vykusių rinkimų susiformavo „pakibęs“ parlamentas, o partijoms nesugebėjus sustarti dėl koalicijai teko surengti pakartotinius rinkimus.

Visuomenės apklausos rodo, kad sekmadienį vykstantis balsavimas taip pat neatneš aiškių nugalėtojų. Tikėtina, kad PP surinks daugiausiai balsų, bet neįgis daugumos; antri gali likti „Unidos Podemos“, kuriai prognozuojama tapti pagrindine kairiojo sparno jėga ir išstumti iš šios pozicijos 137 metus gyvuojančią Socialistų partiją.

Politiniai lyderiai turės grįžti prie derybų stalo, bet šįkart spaudimas suformuoti koaliciją bus dar didesnis.

Dėl to Ispanijai gresia naujas ilgas politinių derybų laikotarpis ir galbūt dar vieni rinkimai, jeigu nebus pasiektas proveržis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.