D. Cameronas atidėlioja: „Kol kas nepradėsime derybų su ES“

Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas pirmadienio popietę kreipėsi į parlamento narius ir pakartojo savo sprendimą nesikreipti į Europos Vadovų Tarybą dėl narystės Europos Sąjungoje nutraukimo.

D.Cameronas kreipėsi į parlamento narius.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
D.Cameronas kreipėsi į parlamento narius.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2016, 5:38 PM, atnaujinta May 20, 2017, 12:10 PM

„Jungtinė Karalystė kol kas nepradės derybų dėl išstojimo iš Europos Sąjungos. Tai turės spręsti kitas ministras pirmininkas ir kita vyriausybė“, – kalbėjo D.Cameronas.

Tiesa, Vyriausybės vadovas taip pat pabrėžė, kad iki valdžios pasikeitimo dabartiniai ministrai gali padaryti daug.

D.Cameronas pranešė ketinantis dėl „Brexit“ konsultuotis su Velso, Šiaurės Airijos, Škotijos, Gibraltaro ir kitų Jungtinės Karalystės valdų atstovais.

„Tačiau 50-ojo ES sutarties straipsnio kol kas neaktyvuosime. Pirma reikia nustatyti, kokių santykių norime su Bendrija po išstojimo. Apie tai ketinu kalbėti ir antradienio Europos viršūnių susitikime“, – žadėjo vyrausybės vadovas.

Be to, premjeras supeikė ir ketvirtadienį vykusio referendumo rezultatą ir tikino, kad palikti premjero postą jam buvo sunkus sprendimas: „Tai tikrai nėra toks sprendimas, kuris yra geriausias Jungtinei Karalystei.“

„Jungtinė Karalystė palieka ES, bet neatsuksime nugaros Europai ir likusiam pasauliui“, – D.Camerono žodžius parlamento nariai palydėjo pritariamuoju šūksniu.

Po jo kalbos Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas ragino premjerą kuo greičiau pradėti formalias derybas su ES. Be to, opozicijos vadovas prašė premjero pažadėti, kad dėl „Brexit“ nepakils mokesčiai.

D.Cameronas parlamente taip pat tvirtino, kad Jungtinė Karalystė turi užtikrinti sau galimybę dalyvauti bendroje ES rinkoje, tačiau tai esą bus vienas iš sudėtingiausių derybų su Bendrija aspektų.

Gali įvykti išankstiniai rinkimai

Jungtinės Karalystės premjeras neišvengė ir parlamentarų klausimų dėl galimų išankstinių visuotinių rinkimų šalyje. Esą galbūt nesąžininga, kad naująjį premjerą rinksis tik konservatoriai savo viduje. Tačiau, pasak, D,Camerono, sprendimą dėl visuotinių išankstinių rinkimų turės priimti ne jis, o naujasis premjeras, kuris užims pareigas po jo atsistatydinimo.

Pasak jo, kada bus pradėtos Jungtinės Karalystės derybos su ES – taip pat priklausys nuo naujojo premjero. Tai D.Cameronas sakė išgirdęs Leiboristų atstovo Chriso Leslie'io raginimą nepradėti derybų su Bendrija iki kitų metų pradžios.

Apgailestavo dėl migrantų įžeidinėjimo

Po britų sprendimo pasitraukti iš ES, Jungtinėje Karalystėje padaugėjo smurto prieš imigrantus atvejų. Policija pranešė, kad šalyje gyvenantys lenkai ir musulmonai dažniau tampa neapykantos aukomis.

Reaguodamas į tai D.Cameronas penktadienio popietę parlamente sakė skambinęs Lenkijos užsienio reikalų ministrui ir pranešęs, kad į išpuolius prieš lenkus žiūrima rimtai bei bus daroma viskas, kad panašiems veiksmams būtų užkirstas kelias. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.