Spaudžiami teroristai kirto trigubai

Irake speičiami į kampą džihadistai keršija vis skaudžiau: praėjusią savaitę atakos surengtos trijose šalyse. Nauji išpuoliai rodo ir kintančią teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ (IV) kovos taktiką.

IV surengtas sprogdinimas Bagdade – vienas skaudžiausių per dešimtmetį Irako sostinę sukrėtusių išpuolių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
IV surengtas sprogdinimas Bagdade – vienas skaudžiausių per dešimtmetį Irako sostinę sukrėtusių išpuolių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jul 5, 2016, 5:00 AM, atnaujinta May 19, 2017, 9:40 PM

Vien per praėjusią savaitę ši grupuotė prisiėmė atsakomybę už daugiau nei 200 žmonių pražudžiusį sprogdinimą Bagdade ir įkaitų dramą Bangladešo sostinėje Dakoje, per kurią žuvo 22 žmonės.

Be to, manoma, kad IV įkvėpė ir 44 žmonių gyvybę nusinešusį išpuolį Stambulo oro uoste.

„IV praranda teritoriją Irake ir Sirijoje, tačiau kitur yra vis grėsmingesnis priešas“, – pabrėžė analitinio centro Brookingso instituto tyrėjas Bruce’as Riedelis.

Neužkirto kelio sprogimui

Sekmadienio paryčiais šiitų gyvenamame Irako sostinės rajone buvo detonuotas sprogmenų prikrautas sunkvežimis.

Per išpuolį žuvo daugiau žmonių nei per bet kurį kitą bombos sprogdinimą Irake nuo 2007-ųjų.

Išpuolis Bagdade buvo surengtas praėjus vos savaitei po to, kai JAV remiamos vyriausybės pajėgos atsiėmė al Faludžą – vieną pirmųjų IV užimtų miestų.

Irako valdžia tikėjosi, kad perėmus pagrindinį kelią iš al Faludžos į Bagdadą teroristai nebegalės į sostinę laisvai gabenti sprogmenų.

Regis, šios viltys žlugo. Taip pat svarstoma, kad išpuoliui kelio neužkirto ir niekam tikę sprogmenų paieškai skirti prietaisai.

Keli sukčiai Irako saugumo pajėgoms pardavė kelis tūkstančius padirbtų ieškiklių. Nors pareigūnai nekart buvo įspėti dėl jų broko, prietaisais ir toliau bergždžiai ieškota bombų.

Apgultis baigėsi mirtimi

O šeštadienį išpuolis smogė šaliai, kurioje panašių įvykių iki šiol nebuvo. Bangladešo sostinėje po 10 valandų trukusios apgulties pareigūnai šturmavo restoraną, kuriame buvo užsibarikadavę smogikai.

Dauguma nužudytų įkaitų buvo užsieniečiai, mat užpuolikai žudė Korano pacituoti nesugebėjusius žmones.

Pareigūnams pavyko nukauti šešis įtariamuosius ir išlaisvinti 13 įkaitų.

Už išpuolį atsakomybę prisiėmė IV, tačiau Bangladešo valdžia kaltę suvertė vietinei grupuotei, kuri išpuolius rengia jau dešimtmetį.

„Akivaizdu, kad IV turi ryšių su Bangladešu – šios šalies pavadinimas kelis kartus buvo paminėtas džihadistų leidžiamame žurnale „Dabiq“. Grupuotė žadėjo naujų išpuolių ir siūlė savanoriams iš Bangladešo prie jos prisijungti“, – sakė analitinio centro „Asia Pacific Foundation“ tyrėjas Sajjanas Gohelis.

Keičiasi kovos taktika

Anksčiau Bangladeše taip pat pasitaikydavo išpuolių, bet per juos dažniausiai tai būdavo pavieniai tinklaraštininkų, ateistų ar homoseksualų teisių aktyvistų nužudymai.

Tačiau šalį sukrėtęs išpuolis nėra pavienis. Ekspertų teigimu, Bangladešo likimas gali ištikti ir kitas šalis.

Mat praėjusios savaitės žiaurumo banga atskleidė ir pasikeitusią taktiką: visus išpuolius surengė ne pavieniai savižudžiai, o organizuotos ginkluotų žmonių grupelės, kurias įkvėpė panašūs IV surengti teroro aktai Briuselyje ir Paryžiuje.

„Tiek Stambule, tiek Dakoje veikė ne „vieniši vilkai“, o gerai pasirengusių teroristų grupės.

Vadinamosios vilkų gaujos užsienio šalyse tampa IV skiriamuoju ženklu“, – svarstė B.Riedelis.

O kol Irako pajėgos ir toliau stumia džihadistus iš jų užimtų teritorijų, jų kerštas darosi skaudesnis.

„Jie praranda teritoriją, bet vis aktyviau veikia pasaulyje“, – pripažino JAV Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto narys Adamas Schiffas. („The Washington Post“, CNN, BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.