JT vadovo rinkimuose pakišti koją gali rusai

Nors tikėtasi, kad Jungtinių Tautų (JT) generalinio sekretoriaus poste Ban Ki-mooną pakeis moteris, kovoje aiškėja kitas lyderis. Naujuoju organizacijos vadu taps portugalas, jei jam nesutrukdys Rusija.

A.Guterresas išlaikė stiprias pozicijas, tačiau kortas gali sumaišyti Rusija.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
A.Guterresas išlaikė stiprias pozicijas, tačiau kortas gali sumaišyti Rusija.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2016-08-31 08:15, atnaujinta 2017-05-14 10:58

Buvęs Portugalijos ministras pirmininkas ir JT vyriausiasis pabėgėlių komisaras Antonio Guterresas po trečiojo slapto Saugumo Tarybos balsavimo jau pradėtas vadinti rinkimų lyderiu.

Nors A.Guterreso pozicijos tikrai stiprios, pakenkti jam gali Rusija. Mat ši šalis nekart teigė norinti generalinio sekretoriaus poste matyti naujoką iš Rytų Europos.

Tad jei iki kito balsavimo, vyksiančio rugsėjį, nuolatinės Saugumo Tarybos narės atstovui nepavyks susitarti su kitomis šalimis, portugalas gali atsisveikinti su viltimis užimti naują postą.

Slapto balsavimo metu 15 JT Saugumo Tarybos narių gali pareikšti palaikymą kandidatams į generalinio sekretoriaus pareigas, nepalaikyti jo arba neišreikšti nuomonės.

Pirmadienio balsavimas parodė, kad 11 narių palaiko A.Guterresą, kuris pastarąjį dešimtmetį ėjo JT vyriausiojo pabėgėlių komisaro pareigas.

Rugpjūčio pradžioje A.Guterresui taip pat pavyko surinkti tiek pat palaikančiųjų balsų. Tiesa, šį kartą iki trijų padaugėjo prieš jį nusistačiusių narių, o vienos šalies atstovas neišreiškė savo nuomonės portugalo atžvilgiu.

Naujojo JT generalinio sekretoriaus rinkimai neapsiėjo be staigmenų.

Netikėtai kandidatu tapęs Slovakijos užsienio reikalų ministras Miroslavas Lajcakas per pastarąjį balsavimą smarkiai pakilo iš buvusios 10 vietos tarp 11 pretendentų.

Trečiojoje vietoje atsidūrė buvęs Serbijos užsienio reikalų ministras Vukas Jeremicas bei buvusi Bulgarijos užsienio reikalų ministrė, UNESCO generalinė direktorė Irina Bokova.

Ji yra vienintelė rimta pretendentė besiviliantiems pirmą kartą JT viršūnėje matyti moterį.

„Varžybose dėl generalinio sekretoriaus posto matome akivaizdų atotrūkį. Matome, kad A.Guterreso pozicijos tvirtos“, – pareiškė vienas JT diplomatų.

Tiesa, spėliojama, kad Rusija ar kuri nors jos sąjungininkė galėjo būti ta šalimi, kuri pakeitė savo sprendimą ir šį kartą balsavo prieš portugalą.

„Tai kelia klausimą, ar Rusijos balsavimas galėjo būti taktinis – siekiant sau naudos, ar vis dėlto ji paprasčiausiai praneša nenorinti matyti generalinio sekretoriaus poste A.Guterreso“, – svarstė diplomatas.

Rusija kartu su JAV, Jungtine Karalyste, Prancūzija ir Kinija yra nuolatinės JT Saugumo Tarybos narės ir visos turi galimybę vetuoti bet kurį jiems nepatinkantį kandidatą. Todėl asmuo, norintis tapti JT generaliniu sekretoriumi, privalės užsitikrinti visų šių šalių paramą.

Į pirmaujančiųjų gretas įsiveržęs M.Lajcakas gali tapti kompromisiniu kandidatu, jei vis dėlto Rusija nuspręs nepalaikyti A.Guterreso. Tiesa, slovakas sulaukė penkių balsų „prieš“, tačiau neaišku, ar jo nepalaikė būtent nuolatinės Saugumo Tarybos narės.

Siekiant išrinkti naująjį JT generalinį sekretorių iki spalio, neabejojama, kad pretendentai, sulaukę mažiausiai palaikymo, bus spaudžiami pasitraukti iš lenktynių.

Taip Saugumo Taryba galės lengviau susitarti ir pasiūlyti JT Generalinei asamblėjai kandidatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.