Prezidentė pasitraukė, bet brazilų įniršis niekur nedingo

Metus trukęs Brazilijos politikos paralyžius baigėsi. Prezidentė Dilma Rousseff pašalinta iš posto, jos vietą užėmė Michelis Temeras, žadantis grąžinti šaliai klestėjimą. Vis dėlto abejojama, ar jam pavyks.

Prezidentė D.Rousseff iki paskutinės akimirkos tikino esanti nekalta.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Prezidentė D.Rousseff iki paskutinės akimirkos tikino esanti nekalta.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“ ir AP inf.

2016-09-02 10:32, atnaujinta 2017-05-14 05:57

Brazilijos senatoriai trečiadienio vakarą 61 balsu prieš 20 priėmė sprendimą pašalinti 68-erių D.Rousseff iš prezidentės posto.

Politikė į tai reagavo itin skaudžiai: pavadino šį žingsnį susidorojimu ir iki pat paskutinės akimirkos tikino esanti nekalta.

„Šiandien yra diena, kai 61 asmuo, kurių daugelis yra korumpuoti, išmetė 54 milijonus Brazilijos gyventojų balsų į šiukšlių dėžę“, – reaguodama į nušalinimą kalbėjo D.Rousseff ir priminė, kad būtent tiek piliečių balsų surinko prezidento rinkimuose.

Džiaugėsi ne visi

Tačiau Senatas pasmerkė buvusią prezidentę: „D.Rousseff pažeidė įstatymus manipuliuodama nacionalinio biudžeto duomenimis.“

Senatas nusprendė, jog ji klastojo valstybės biudžeto duomenis ir naudojosi valstybei priklausančių bankų pinigais, kad nuslėptų tikrąją Brazilijos ekonomikos būklę.

Situaciją politikė pagražino norėdama būti perrinkta antrajai kadencijai 2014 m.

Senato balsavimo metu Brazilijos gatvėse buvo neramu. D.Rousseff šalininkai daužė langus, kėlė triukšmą. San Paule policijai netgi teko panaudoti prieš protestuotojus ašarines dujas ir gumines kulkas.

O kai Senato salės ekrane buvo paskelbti elektroninio balsavimo rezultatai, nuaidėjo ne tik džiaugsmo, bet ir nusivylimo šūksniai.

Nušalinimo siekę senatoriai užgiedojo valstybės himną, kai kurie mojavo Brazilijos vėliavomis, o D.Rousseff šalininkai stovėjo akmeniniais veidais.

Pirmtakei žėrė priekaištus

Netrukus po D.Rousseff nušalinimo prezidentu prisaikdintas buvęs viceprezidentas M.Temeras. Jis savo pirmtakei negailėdamas žėrė kritikos.

„Tai tu esi perversmininkė. Tai tu pažeidei Konstituciją, – M.Temeras aiškino D.Rousseff. – Braziliją šiuo metu krečia didžiausia per kelis dešimtmečius recesija, o šalies įvaizdį temdo išsikerojusi korupcija.“

Pasak jo, šaliai reikės dar 13 metų, kol bus suvaldyti D.Rousseff kairiosios Darbininkų partijos valdymo padariniai. Tiek laiko valdžioje buvo pastaroji partija.

Iki 2018 metų prezidento pareigas eisiantis M.Temeras žadėjo, kad jo valdymo laikotarpiu Brazilija klestės.

Politikas tikino, kad jo valdomas ministrų kabinetas paruoš būtinas pensijų reformas, skatins biudžeto augimą ir kurs darbo vietas. Esą tokias užduotis jis jau nurodė savo komandai.

„Nuo šiandien vyriausybei bus keliami kur kas didesni reikalavimai. Tikiuosi, kad per ateinančius dvejus metus ir keturis mėnesius pasieksime tai, ką pažadėjome, – Brazilija vėl atsistos ant kojų“, – sakė M.Temeras.

Neaiškumas tęsiasi

Vis dėlto ne visi Brazilijos piliečiai lengviau atsikvėpė turėdami naują prezidentą. Nemažai apklausų rodo, kad gyventojai norėtų naujų rinkimų, o ne M.Temero valdžios. Esą tik iš naujo išrinktas prezidentas galėtų suvaldyti politinę krizę.

M.Temeras brazilams jau puikiai pažįstamas ir, atrodo, jie tikrai neaikčioja iš susižavėjimo. Šių metų gegužės mėnesį politikas tapo laikinuoju šalies prezidentu po to, kai Senatas įšaldė D.Rousseff įgaliojimus.

Politikas surinko į savo komandą vien baltaodžius vyrus, o šis sprendimas sulaukė didžiulės kritikos šalyje, kur 50 proc. gyventojų sudaro ne baltaodžiai.

Negana to, trys jo paskirti nauji ministrai per kelias savaites buvo priversti pasitraukti iš pareigų dėl įtarimų korupcija. Tai susilpnino brazilų pasitikėjimą ir pačiu M.Temeru.

Tačiau neatrodo, kad M.Temeras dėl to suktų galvą ar kreiptų dėmesį į piliečių norą rengti naujus rinkimus. Vos paskirtas šalies vadovu jis pareiškė, kad „apie naujus rinkimus negali būti nė kalbos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.