JT vadovas įkando Vakarų lyderiams: jiems rūpi tik laimėti rinkimus

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pirmą kartą per dešimtmetį atvirai prabilo apie galingiausių šalių lyderius. Jis tikino, kad daugeliui politikų rūpi tik jų pačių gerovė.

„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
B.Ki-moonas Jungtinių Tautų generaliniu sekretoriumi išbuvo 10 metų.<br>AP nuotr.
B.Ki-moonas Jungtinių Tautų generaliniu sekretoriumi išbuvo 10 metų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

AP ir „Lietuvos rytas“ inf.

Sep 19, 2016, 3:27 PM, atnaujinta May 12, 2017, 3:09 PM

B.Ki-moonas per visą savo karjeros dešimtmetį garsėjo diplomatiškumu, kalbėjo atsargiai ir vengė aštresnės kritikos stipriausių šalių lyderiams.

Tačiau kadencijai ritantis į pabaigą jis prabilo atvirai: „Esu nusivylęs daugeliu lyderių ir negaliu suvokti, kodėl iki šiol nėra išspręsta Sirijos krizė.“

B.Ki-moonas tikino, kad daugelis manė, jog būtent jis gali priimti svarbiausius sprendimus JT, bet realybė yra visiškai kitokia.

„Nerealu tikėtis, kad generalinis sekretorius bus visagalis. Sprendimus priima šalys narės, o JT vadovas juos tik įgyvendina. JT darbas galėtų būti efektyvesnis, tačiau dabar kaskart priimant sprendimus būtinas konsensusas. Tai suteikia galimybę vienai šaliai blokuoti viską. Ar tai teisinga? Ar tai protinga, kai JT yra 193 narės?“ – klausė B.Ki-moonas.

Tarptautinės organizacijos generalinis sekretorius negailėjo kritikos ir Vakarų lyderiams, kurie esą dažnai bandė jam diriguoti, ko nereikėtų kalbėti ar į kurią šalį vykti.

„Tačiau aš elgiausi, kaip norėjau. Tikiu, kad susitikimai akis į akį gali padėti išspręsti konfliktus“, – teigė B.Ki-moonas.

Kartais šalių lyderiai ragino jį nevykti į karštuosius taškus tiktai todėl, kad patys galėtų tai padaryti.

„Jie norėjo nuvykti pirmieji ir už tai susižerti visus nuopelnus. Galėčiau įvardinti net konkrečius asmenis, kurie taip elgėsi. Tai būtų tikra bomba, bet to nedarysiu“, – pasakojo JT generalinis sekretorius.

Pasak jo, neramumai pasaulyje vyksta ne dėl to, kad juos sukėlė žmonės, tai – pasaulio lyderių darbas.

„Daugeliui jų svarbiausia – laimėti rinkimus. Taip jie gauna galimybę valdyti žmones. Daugelis jų yra korumpuoti ir negerbia žmonių“, – sakė B.Ki-moonas.

JT generalinis sekretorius nepraleido progos įkąsti pasaulio lyderiams ir dėl penkerius metus besitęsiančios Sirijos krizės.

„Paprasčiausiai negaliu suvokti, kodėl mes nepajėgiame išspręsti šios problemos. Kodėl vieno žmogaus – Sirijos prezidento – likimas yra svarbesnis už visos šalies? Kodėl valstybės pasidalija į tas, kurios „už“ ir kurios „prieš“ jį, ir negali susitarti? Ne jis turėtų būti svarbiausias“, – teigė B.Ki-moonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.