Interneto turtuoliai užsimojo išgelbėti pasaulį nuo visų ligų

Socialinio tinklo „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas su žmona gydytoja Priscilla Chan užsimojo įveikti sveikatos negandas. Sutuoktiniai tiki, kad jų auka padės sunaikinti žmoniją kankinančias ligas.

M.Zuckerbergas kartu su žmona P.Chan tikisi paspartinti medicinos pažangą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
M.Zuckerbergas kartu su žmona P.Chan tikisi paspartinti medicinos pažangą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Sep 23, 2016, 11:42 AM, atnaujinta May 12, 2017, 5:14 AM

32-ejų M.Zuckerbergas ir 31 metų P.Chan įsipareigojo per artimiausią dešimtmetį paaukoti 3 mlrd. dolerių (2,7 mlrd. eurų) asmeninių lėšų medicinos tyrimams finansuoti.

Per spaudos konferenciją San Fransiske sutuoktiniai pareiškė, kad jų galutinis tikslas yra prisidėti prie to, kad „iki amžiaus pabaigos būtų išgydytos ar pažabotos visos iki šiol žinomos ligos“. Sutuoktinių iniciatyva apims didžiausias pasaulio sveikatos negandas: širdies ligas, vėžį, infekcijas ir neurologinius sutrikimus.

Viena didžiausių investicijų, kuriai fondas „Chan Zuckerberg Initiative“ skirs 600 mln. dolerių (538 mln. eurų), bus tyrimų centro „Biohub“ sukūrimas Kalifornijos universitete San Fransiske. Čia atvyks ir naujų gydymo būdų ieškos mokslininkai iš kitų prestižinių aukštojo mokslo įstaigų – Stanfordo ir Berklio universitetų.

Taip pat bus siekiama sukurti naujas gydymo technologijas, kurios būtų prieinamos mokslininkams visame pasaulyje.

„Per visą žmonijos istoriją dauguma svarbiausių mokslinių proveržių įvyko atsiradus įrankiams ir technologijoms, kurios leido dalykus pamatyti iš kitos perspektyvos, – tikino M.Zuckerbergas. – Teleskopas leido mums daugiau suprasti apie astronomiją ir visatą, mikroskopas – sužinoti apie ląsteles ir bakterijas, DNR tyrimai padėjo kovoti su vėžiu bei genetinėmis ligomis.“

Sutuoktiniai dabar siūlo smegenų tomografijai pasitelkti dirbtinį intelektą, taip pat naudoti mikroschemas ir kraujo matuoklius, kurie leistų įspėti apie prasidedančią ligą.

„Būtent tokias technologijas tikimės išvysti aukodami pinigų tyrimams“, – tikino M.Zuckerbergas ir P.Chan.

Kalbėdama apie naująją iniciatyvą P.Chan pasakojo apie savo darbą pediatre ir negalėjo sulaikyti ašarų.

„Dirbau su šeimomis sunkiausiomis jų gyvenimo akimirkomis: ir tada, kai reikėjo pranešti tėvams, kad jų vaikui – leukemija, ir tada, kai turėjau pasakyti, jog dukra ar sūnus nebeišgis, – atviravo P.Chan. – Dabar, investuodami į mokslo pažangą, tikimės sukurti ateitį, kurioje visų mūsų vaikai galės gyventi ilgą ir prasmingą gyvenimą.“

M.Zuckerbergas ir P.Chan pripažįsta, kad jų užmojai įveikti visas ligas yra nepaprastai ambicingi.

„Gerai suvokiame, kad tai – didžiulis tikslas. Tačiau mes dvejus metus kalbėjomės su Nobelio premijas gavusiais mokslininkais, ir galiu pasakyti, jog šis planas yra realistiškas“, – užtikrino M.Zuckerbergas.

Sutuoktiniai labdaros fondą „Chan Zuckerberg Initiative“ įkūrė 2015 metų gruodį dukters Max gimimo proga.

Fondo „Chan Zuckerberg Initiative“ tikslas – „gerinti žmogiškąjį potencialą ir siekti lygybės visiems būsimos kartos vaikams.“ Daugiausia dėmesio fondas skiria kiekvienam vaikui pritaikytoms mokymo programoms, ligoms gydyti, žmonių tarpusavio komunikacijai ir stiprioms bendruomenėms kurti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.