Pasaulyje daugėja nepilnamečių mergaičių, kurios ištekinamos per prievartą

Vaikų teisių organizacija „Gelbėkit

Daugėja mergaičių, kurios ištekinamos dar nesulaukusios nepilnametystės.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugėja mergaičių, kurios ištekinamos dar nesulaukusios nepilnametystės.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-11 12:07, atnaujinta 2017-05-11 03:05

Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, šiuo metu 700 mln. moterų ir mergaičių gyvena santuokose, sudarytose iki jų 18-ojo gimtadienio. 2050-aisiais jų gali būti 1,2 mlrd., spėja „Gelbėkit vaikus“. Visame pasaulyje kas septynias sekundes už vyro išleidžiama viena jaunesnė nei 15 metų amžiaus mergaitė.

Afganistane, Jemene, Indijoje ir Somalyje ištekinamos net 10 metų amžiaus mergaitės, teigiama ataskaitoje. Vaikų santuokos esą yra „užburto rato pradžia“. Šiame užburtame rate iš mergaičių „atimamos pagrindinės teisės į švietimą, vystymąsi ir vaikystę“.

Daugiausiai vaikų santuokų sudaroma Indijoje. Čia ištekinama beveik pusė (47 proc.) jaunesnių nei 18 metų amžiaus mergaičių. Nigerijos pavyzdys rodo, kad mergaitės iš skurdžių šeimų ištekinamos daug dažniau nei jų turtingesnės bendraamžės. Šioje Afrikos šalyje 40 proc. skurdžiai gyvenančių mergaičių už vyro išleidžiamos dar būdamos 15-os. Tarp turtingiausių šis rodiklis tėra 3 proc.

Be to, anot „Gelbėkit vaikus“, mergaitėms ir toliau grėsmę kelia smurtas, seksualinis išnaudojimas, genitalijų luošinimas, blogesni šansai mokytis bei nepakankama sveikatos priežiūra.

Remiantis „Gelbėkit vaikus“ sudarytu reitingu, geriausia mergaičių padėtis yra Švedijoje. Toliau eina Suomija, Norvegija, Nyderlandai, Belgija, Danija, Slovėnija, Portugalija ir Šveicarija. Šis 144 šalių reitingas sudarytas pagal penkis kriterijus – ankstyvų santuokų ir nepilnamečių nėštumų skaičių, mergaičių mokyklinį išsilavinimą, moterų dalį parlamente ir motinų mirštamumą.

Blogiausia mergaičių padėtis yra Afrikos šalys į pietus nuo Sacharos. Paskutinę vietą užima Nigeris, aplenkęs Čadą ir Centrinės Afrikos Respubliką. Blogiausios šalys augti mergaitėms kartu yra ir vienos skurdžiausių pasaulyje, pažymima ataskaitoje.

Tačiau problemų yra ir Vakarų šalyse. Pavyzdžiui Didžiojoje Britanijoje (15 vieta) ir JAV (32) skaičius mergaičių, kurios pastoja būdamos nepilnametės, yra santykinai didelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.