Taikos derybos su Kolumbijos ELN sukilėliais – atidėtos

Kolumbija paskutinę minutę atidėjo

Kolumbijos prezidentas J.M.Santosas pareiškė, kad derybos su ELN sukilėliais prasidės tik paleidus buvusį parlamentarą O.Sanchezą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Kolumbijos prezidentas J.M.Santosas pareiškė, kad derybos su ELN sukilėliais prasidės tik paleidus buvusį parlamentarą O.Sanchezą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2016, 10:02 AM, atnaujinta May 10, 2017, 1:55 AM

Vidaus reikalų ministras Juanas Fernando Crsito žurnalistams sakė, kad derybos „gali prasidėti penktadienį, šeštadienį ar kada nors“ – kai tik bus paleistas O.Sanchezas. Šis balandį leidosi iškeičiamas į ELN pagrobtą sergantį savo brolį Patrocinio. Buvęs gubernatorius ELN nelaisvėje buvo trejus metus.

Vyriausybės derybininkas Juanas Camilo Restrepo netrukus po J.M.Santoso kalbos sakė, kad jau prasidėjo pasiruošimas įkaitui paleisti. Tame dalyvauja Tarptautinis Raudonasis Kryžius (IKRK) ir Katalikų bažnyčia. ELN vyriausiasis derybininkas Pablo Beltranas „Twitter“ tinkle patikino, kad jo pusės „įvykdys viską, kas sutarta“.

Po taikos sutarties su Revoliucinėmis Kolumbijos ginkluotosiomis pajėgomis (FARC) pasirašymo Kolumbijos vyriausybė nori užbaigti konfliktą ir su antra pagal dydį šalies sukilėlių grupuote. Už konflikto su FARC sureguliavimą Kolumbijos prezidentui šiais metais buvo skirta Nobelio taikos premija. Derybos su FARC Kuboje truko ketverius metus, rugsėjį buvo pasirašyta taikos sutartis.

Tiesa, gyventojai susitarimą referendume atmetė, dabar prasidėjo derybos dėl jo pataisų. ELN, kaip ir FARC, 1964-aisiais pradėjo kovą su Kolumbijos vyriausybe, stambiais žemvaldžiais ir dešiniosiomis sukarintomis grupuotėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.