Turkijos prokurdiška partija po parlamentarų arešto boikotuos parlamentą

Apkaltinti parama PKK

AFP/“Scanpix“ nuotr.
AFP/“Scanpix“ nuotr.
AFP/“Scanpix“ nuotr.
AFP/“Scanpix“ nuotr.
AFP/“Scanpix“ nuotr.
AFP/“Scanpix“ nuotr.
AFP/“Scanpix“ nuotr.
AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

BNS, AFP, ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 6, 2016, 4:00 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 4:56 PM

Šis sprendimas reiškia, kad 59 vietas turinčios HDP – trečios pagal dydį partijos parlamente – deputatai nebedalyvaus parlamento posėdžiuose ir jo komitetų veikloje.

„Mūsų parlamentinė frakcija ir partijos vadovai priėmė sprendimą, susidūrus su šia visapuse ir tamsia ataka, sustabdyti mūsų darbą įstatymų leidžiamuosiuose organuose“, – sakoma HDP pareiškime.

Užuot dirbę parlamente neareštuoti partijos deputatai eis „iš namų į namus, iš kaimo į kaimą ir iš rajono į rajoną“ susitikti su žmonėmis, nurodoma pareiškime.

Jame sakoma, kad baigiantis šioms konsultacijos bus pateikti pasiūlymai, kaip eiti į priekį.

Apkaltinti parama PKK

Devyni opozicinės prokurdiškos HDP parlamentarai, tarp jų – partijos lyderiai Selahattinas Demirtasas ir Figen Yuksekdag, penktadienį teismų buvo sulaikyti kardomajam kalinimui. Šis žingsnis pašiurpino tarptautinę bendriją.

Parlamentarai buvo apkaltinti priklausymu uždraustai Kurdistano darbininkų partijai (PKK) ir jos skatinimu.

HDP visuomet kategoriškai neigė, kad tarnauja kaip fasadas PKK, kuri daugiau kaip tris dešimtmečius tęsia sukilimą prieš Turkijos valstybę ir siekia didesnių teisių bei autonomijos kurdų mažumai.

HDP atstovas Ayhanas Bilgenas, kurio komentarus paskelbė Turkijos žiniasklaida, sakė, jog šie sprendimai reiškia, kad „HDP nedalyvaus parlamento sesijose ar komitetų darbe“.

Paskelbęs, kad Turkija yra ties „lūžio tašku“, jis sakė, kad sprendimas dėl to, ar pakeisti S.Demirtasą ir F.Yuksekdag, kol jie yra kalinami, bus priimtas artimiausiomis dienomis.

Protestavo Vokietijoje

Kelno mieste šeštadienį į protesto žygį susirinko keli tūkstančių kurdų kilmės žmonių. Taip jie reiškė palaikymą prieš kelias dienas Turkijoje įkalintiems prokurdiškiems politikams, skelbia Vokietijos „The Local“.

Demonstrantų skaičius, remiantis Kelno policijos duomenimis, siekė apie 6 500, tuo metu patys organizatoriai mini 15 000 dalyvių. Proteste žygiavę kurdai nešėsi plakatus su paramos šūkiais Turkijos opozicinei Liaudies demokratinei partijai (HDP).

Kelno policija praneša, kad protesto žygis praėjo ramiai.

Vokietijoje gyvena maždaug milijonas kurdų kilmės žmonių – čia įsikūrusi didžiausia kurdų bendruomenė Europoje. Be to, Turkijoje gyvena ir didžiausia turkų emigrantų bendruomenė Europoje.

Tą patį šeštadienį apie 2 000 kurdų surengė panašią demonstraciją ir Paryžiuje, nešdamiesi plakatus su žodžiais „Turkija mėto bombas, o Europa tyli“.

Šių metų liepos pabaigoje po nepavykusio perversmo Turkijoje apie 40 000 žmonių Kelne žygiavo reikšdami paramą prezidentui R.T.Erdoganui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.