Estijos prezidentė nurodė Juriui Ratui formuoti naują vyriausybę

Kandidatai į ministrus 

Centro partijos atstovas Juri Ratas formuos naują vyriausybę.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Centro partijos atstovas Juri Ratas formuos naują vyriausybę.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-20 11:48, atnaujinta 2017-04-17 12:10

K.Kaljulaid priminė, kad pagal Konstituciją per 14 dienų po nepasitikėjimo ministru pirmininku išreiškimo ji privalo siūlyti kandidatą į premjerus, kuris formuotų naują vyriausybę.

„Po nepasitikėjimo votumo aš konsultavausi su visų parlamentinių partijų pirmininkais ir esu įsitikinusi, kad Juri Ratas gali suformuoti stiprią ir energingą vyriausybę“, – sakė K.Kaljulaid ERR.

Ji pažymėjo tikinti, kad J.Rato suformuota vyriausybė laikysis tokios pozicijos, kad Estijos užsienio ir saugumo politika nesikeistų.

Estijos parlamento vicepirmininkas J.Ratas, Centro partijos išrinktas pirmininku lapkričio 5 dieną, padėkojo prezidentei už pasitikėjimą.

„Mes formuosime vyriausybę, kuri tarnaus Estijai“, – sakė J.Ratas, kuris nurodymą formuoti vyriausybę gavo prezidentūroje Kadriorgo parke.

Lapkričio 8 dieną parlamentas pareiškė nepasitikėjimą premjeru Taavi Roivas, apkaltinęs, kad jam vadovaujant Estiją apėmė sąstingis. Kartu su vyriausybės vadovu atsistatydino ir jo kabinetas.

Centro partija ir dvi mažesnės partijos – kairioji Socialdemokratų partija bei konservatyvioji „Tėvynės“ ir „Res Publica“ sąjunga (IRL) pusantros savaitės vedė oficialias derybas dėl koalicinės vyriausybės, kuriai vadovautų J.Ratas. 

Kandidatai į ministrus 

Šios trys partijos ketvirtadienį paviešino savo koalicijos programą, o šeštadienį – kandidatus į daugumą ministrų postų. 

Centro partijos tarybos šeštadienį siūlomi kandidatai yra šie: premjeru – J.Ratas, ekonomikos ir infrastruktūros ministre – Kadri Simson, švietimo ir mokslo ministre – Mailis Reps, kaimo reikalų ministru – Martinas Repinskis, ir valstybės administracijos ministru – Mihhailas Korbas. 

Estijos Socialdemokratų partija (SDE) kandidatu į užsienio reikalų ministro postą pasiūlė buvusį gynybos ministrą Sveną Mikserį; sveikatos ir darbo ministru siūlomas Jevgenijus Osinovskis, kultūros ministru – Indrekas Saaras, vidaus reikalų – Andresas Anveltas, verslo ir ekonominio vystymosi ministre – Urve Palo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.