Kodėl dūžta Rusijos naikintuvai Sirijoje?

Rusijos gynybos ministerija pirmadienį pranešė, kad vienas lėktuvnešio „Admiral Kuznecov“, vykdančio kovinę misiją Viduržemio jūroje netoli Sirijos krantų, aviacijos grupės naikintuvas sudužo nulėkęs nuo denio.

Per pastarąjį mėnesį sudužo jau antras „Admiral Kuznecov“ lėktuvas.<br>Sputnik nuotr.
Per pastarąjį mėnesį sudužo jau antras „Admiral Kuznecov“ lėktuvas.<br>Sputnik nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2016, 10:34 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:14 AM

Per šį incidentą sudužęs naikintuvas Su-33 buvo jau antras „Admiral Kuznecov“ lėktuvas, prarastas per pastarąjį mėnesį.

Lapkričio 14 dieną Rusija pranešė, kad leisdamasis ant „Admiral Kuznecov“ denio per mokomąjį skrydį sudužo jos naikintuvas MiG-29, nukritęs už kelių kilometrų nuo laivo. Šio orlaivio pilotas irgi katapultavosi.

Po šių įvykių ne vienam kilo klausimas, kodėl per trumpą laiką sudužo jau antras rusų naikintuvas Sirijoje, rašo „The Washington Post“.

„Admiral Kuznecov“ demonstratyviai prisijungė prie rusų pajėgų stiprinimo Sirijoje, tačiau, ar tikrai yra tinkamas šiai užduočiai?

„Admiral Kuznecov“ nėra sukurtas tokioms užduotims. Tai labai senas lėktuvnešis su labai senomis technologijomis, nepritaikytomis intensyviems skrydžiams“, – tikino karo korespondentas Aleksandras Goltsas.

Tai jis pareiškė iš karto po to, kai naikintuvas Su-33 sudužo leisdamasis ant „Admiral Kuznecov“ denio.

Lėktuvnešiui „Admiral Kuznecov“ konfliktas Sirijoje yra pirmas, kai jis naudojamas ne mokymams, o kariniams veiksmams. Skirtingai nei modernūs lėktuvnešiai, jis neturi katapultavimo sistemos, tad naikintuvai turi pakilti nuo rampos, kas labai apsunkina lėktuvams pakilimus ir nusileidimus.

„Mes neturime daug pilotų, kurie sėkmingai galėtų įvykdyti šią užduotį. Abejoju, kad visame pasaulyje tokių rastumėte daug“, – tvirtino Aleksandras Goltsas.

Trūkumų „Admiral Kuznecov“ turi ir dar daugiau. Jis sukurtas taip, kad nuo jo kildami lėktuvai negali turėti daug degalų ir ginkluotės.

„Šis lėktuvnešis niekada nebuvo sukurtas stiprinti sausumos pajėgas. Iš tiesų karine prasme jis neprideda Rusijos pajėgoms absoliučiai nieko“, teigė Pavelas K.Bajevas, studijuojantis Rusijos karinę reformą Oslo Taikos studijų institute.

„Admiral Kuznecov“ lėktuvnešiui išplaukus link Sirijos krantų, rusų žiniasklaida trimitavo apie šalies karinę galią. Tačiau nepraėjus nė mėnesiui, nemažai karybos ekspertų suabejojo, ar „Admiral Kuznecov“ tinkamai jam paskirtai užduočiai.

„Kol kas matome, kad „Admiral Kuznecov“ pasiuntimas stiprinti rusų pajėgų parodė visai kitus rezultatus, nei buvo tikėtasi“, – aiškino karybos ekspertas Sergejus Iščenko.

Tačiau, panašu, Kremlius mano kitaip. Paskelbus apie antro per mėnesį naikintuvo sudužimą, Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas tik pasidžiaugė, kad incidento metu nenukentėjo pilotas.

Tai reiškia, kad tikėtis „Admiral Kuznecov“ atitraukimo iš Sirijos krantų kol kas tikrai nevertėtų.

„Vienas prarastas lėktuvas buvo tikrai per mažai atskleisti šio neegzistuojančios karinės jėgos absurdą. Panašu, antro lėktuvo praradimo irgi nepakaks“, – sakė P.K.Bajevas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.