Išpuolis Berlyne: žuvo 12 žmonių, aiškėja sunkvežimio vairuotojo tapatybė

Vokietiją sudrebino žiaurus išpuolis. Vakarų Berlyne įvyko šių metų Prancūzijos žudynes primenanti tragedija. Pirmadienio vakarą, dar nenurimus naujienoms apie Rusijos ambasadoriaus nužudymą Turkijoje, Berlyne į Kalėdų mugę rėžėsi sunkvežimis. Pagrindinis įtariamasis – 23-ejų prieglobsčio prašytojas iš Pakistano, kuris jau metus gyveno Vokietijos sostinėje.

Po šiurpių pirmadienio vakaro įvykių, Kalėdų mugės Berlyne šiandien neveiks.<br>AP nuotr.
Po šiurpių pirmadienio vakaro įvykių, Kalėdų mugės Berlyne šiandien neveiks.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt, BNS, AFP inf.

Dec 19, 2016, 9:45 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:42 PM

Kas yra žinoma:

● Apie 20 val. (Vokietijos, 21 val. Lietuvos laiku) Berlyne į Kalėdų mugę, įsikūrusią šalia Kaizerio Vilhelmo atminimo bažnyčios, rėžėsi sunkvežimis.

● Iki šiol pranešta apie 12 žmonių žūtį, 50– sužeisti ir paguldyti į ligoninę. Kai kurių sužeidimai – sunkūs. Liudininkai teigė, kad transporto priemonė į minią įvažiavo nestabdydama. 

● Policija sulaikė žmogų, kuris vairavo sunkvežimį. Jo tapatybė kol kas nepatvirtinta, tačiau Vokietijos spauda skelbia, kad tai – 23-ejų pakistanietis prieglobsčio prašytojas. Transporto priemonė registruota Lenkijoje. Antradienį rytą pareigūnai pranešė, kad išpuolis įvykdytas tyčia.

14.27 val. Vokietijos policijos teigimu, sulaikytasis gali būti ne tikrasis teroro atakos rengėjas. Šaltiniai dienraščiui „Die Welt“ tikino, kad galimai sulaikytas ne tas asmuo, o tikrasis žudikas galimai dar laisvėje.

13.50 val. Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere surengė spaudos konferenciją. Jis tikino, kad vyras yra iš Pakistano ir neturėjo jokių terorizmo įrašų, nebuvo įtrauktas ir į įtariamų teroristų duombazę.

Įvykdęs nusikaltimą 23-ejų metų vyras pabėgo. Sunkvežimyje buvo rastas lenkas sunkvežimio vairuotojas, kuris buvo nušautas. Policija kol kas nerado šaunamojo ginklo, kuriuo buvo įvykdyta žmogžudystė.

13.40 val. Vokietijos Saro žemės vidaus reikalų ministras Klausas Bouillonas kritikuodamas šalies kanclerę A.Merkel pareiškė, kad šalis yra „karo būklėje“: „Mes turime pripažinti, kad valstybė yra karo būklėje, nepaisant to, kad kai kurie žmonės nori visur įžvelgti gėrį, nenori pripažinti kai kurių dalykų.“

13.05 val.  Vokietijos dienraštis „Die Welt“ praneša, kad įtariamasis Navedas B. apklausiamas policijos. Tikinama, kad jis neprisipažįsta įvykdęs nusikaltimą. 23-ejų vyras turėjo laikiną leidimą gyventi Vokietijoje, kuris jam buvo suteiktas šių metų birželį. 

Policija pabrėžia, kad Vokietijoje išlieka didelė islamistų teroro grėsmė.

12.41 val. Per reidą Tempelhofo oro uosto angare, kur yra įrengta pabėgėlių prieglauda, policija konfiskavo nešiojamą kompiuterį ir mobilųjį telefoną. Šioje vietoje, kur gyveno įtariamasis Berlyno teroristas, glaudžiasi apie 2 tūkst. prieglobsčio prašytojų.

12.07 val. Berlyne gyvenanti Vokietijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Vilma Range lrytas.lt teigė, kad apie nelaimę sužinojo būdama namuose, bet džiaugėsi, kad nenuvyko į kalėdinę mugę, nors planavo.

„Ten turėjome būti vakar, bet, dėkui Dievui, pasikeitė planai ir mes to nepadarėme. Baisu, kad taip vyksta, ypač Kalėdų išvakarėse“, – pasakojo lietuvė. – Mano dukra mokosi netoli tos aikštės, tai gerai, kad viskas vyko vakare. Ji važinėja kiekvieną dieną pro tą vietą, tai kai ten vyksta kalėdinė mugė, dažnai užbėga ten ir pavalgyt. Gerai, kad nepalietė mūsų, bet blogai, kad palietė kitus.“

12.04 val. A.Merkel surengė spaudos konferenciją. Ji pavadino įvykį „teroristine ataka“. Šalies vadovė teigė, kad daugybė sužeistųjų kovoja dėl gyvybės.

„Dvylika žmonių, kurie laukė Kalėdų ir turėjo planų švenčių sezonui jau nebe mūsų tarpe. Tai siaubingas poelgis, kurio negalima suvokti. Daugybė žmonių, kurie buvo sužeisti, dabar kovoja dėl savo gyvybės. Šiomis valandomis mūsų mintys yra su šiais žmonėmis – mirusiais, sužeistaisiais, jų šeimomis, jų draugais. Visa šalis yra kartu su jumis giliame liūdesyje. Mūsų viltis su jumis, daugybė maldų skirtos jums.

Aš labai pasitikiu vyrais ir moterimis, kurie nuo praėjusios nakties tiria šį nusikaltimą. Jis bus išaiškintas – iki smulkiausios detalės – ir už šį nedovanotiną įvykį bus įvykdyta tokia bausmė, kokią leis teisė“, – sakė A.Merkel.

Vokietijos vadovė tikino, kad vėliau vyks į nusikaltimo vietą ir tvirtino: „Už šį nedovanotiną įvykį bus įvykdyta tokia bausmė, kokią leis teisė.“

„Milijonai žmonių, tokių kaip aš, galvoja, kaip mes galime ramiai eiti į Kalėdų mugę, kai vienas žmogus gali sukelti tokį skausmą. Bet mes nenorime gyventi taip, kad baimė atimtų mūsų laisvę gyventi be baimės“, – tikino kanclerė.

11.59 val. Po atakos Berlyne budės daug gausesnės policijos pajėgos. Kalėdų mugės Berlyne šiandien neveiks, pagerbiant aukų atminimą. Už Berlyno ribų mugės veiks.

11.39 val. Vokietijos pareigūnai naujienų agentūrai AFP teigė, kad sunkvežimio kabinoje rastas Lenkijos pilietis buvo nušautas. Kol kas tiksli mirties priežastis nežinoma. Versijos skiriasi.

11.35 val. Vokietijos policija pranešė, kad įtariamąjį pavyko sugauti tik dėl to, kad vienas liudininkas nusekė bėglį į greta esantį parką. Pareigūnai gyrė jį už drąsą.

Policijos atstovas teigė, kad pareigūnai sulaukė nemažai skambučių iš įvykio vietoje buvusių žmonių, tarp jų ir iš vieno, kuris buvo akivaizdžiai išsigandęs.

„Jis bėgo paskui vairuotoją laikydamasis saugaus atstumo, bet tuo pačiu metu kalbėjosi su policija ir aiškino, kur yra. Gaudynės baigėsi po dviejų kilometrų, kai viduryje parko policininkai sulaikė įtariamąjį. Šio piliečio drąsa spaudžia širdį“, – teigė policijos atstovas Winfriedas Wenzelis.

Liudininkas panoro išlikti anonimu.

11.15 val. „Reuters“ praneša, kad pareigūnai ne veltui šiandien surengė reidą į buvusiame Tempelhofo oro uoste įrengtą pabėgėlių prieglaudą – joje ir buvo apsistojęs šių metų vasarį į šalį per Bavariją atvykęs 23 metų prieglobsčio prašytojas iš Pakistano.  

10.40 val. Lenkijos žiniasklaidos teigimu, 37-erių lenkas sunkvežimio vairuotojas žuvo nuo durtinių žaizdų. Velionio pusbrolis Arielis Zurawskis televizijai TVN24 pasakojo, kad sunkvežimis buvo užgrobtas, kai keliavo iš Italijos į Berlyną ir vežė plieno sijas. A.Zurawskis pasakojo, kad jo pusbrolis turėjo pastatyti sunkvežimį stovėjimo aikštelėje.

10.22 val. Bavarijos vidaus reikalų ministras Joachimas Herrmannas, priklausantis kanclerės A.Merkel giminingai partijai Krikščionių socialinei sąjungai, paragino peržiūrėti Vokietijos pabėgėlių politiką: „Jei bus patvirtinta, kad ataką įvykdė žmogus, kuris įregistruotas kaip prieglobsčio prašytojas, Berlynas turės iš pagrindų persvarstyti, kaip vykdomas šių žmonių priėmimas.“

Kanclerės A.Merkel imigrantų politikai kritikos jau anksčiau negailėjo politiniai varžovai. Dabar Vokietijos vyriausybė kaltinama ir dėl to, kad išplatino pernelyg mažai perspėjimų, kad Kalėdų mugės gali būti potencialiu teroristų taikiniu.

9.55 val. Pasak policijos šaltinių, Berlyno atakos įtariamasis prieš metus atvyko į Vokietiją vadinamuoju Balkanų keliu ir gyveno Berlyne, pabėgėlių prieglobsčio centre. „Die Welt“ skelbia, kad įtariamasis yra 23-ejų pakistanietis Navedas B. Jo tapatybės dar oficialiai nepatvirtino policija – įtariamasis prisistatydavo skirtingais vardais.

Anksčiau šis asmuo esą buvo suimtas dėl kelių smulkių nusikaltimų, nesusijusių su teroru. Įtariamasis yra prieglobsčio prašytojas.

9.33 val. „Die Welt“ pranešė, kad  policijos specialiosios pajėgos 7 val. 43 min. vietos laiku (8 val. Lietuvos) įsiveržė į angarą neveikiančiame Tempelhofo oro uoste. Šis pastatas – vienas didžiausių kompleksų pasaulyje – šiuo metu naudojamas kaip pabėgėlių prieglobsčio centras.

Apklausti keturi jauni vyrai, tačiau nė vienas žmogus nebuvo suimtas. Vis dėlto policija pranešė, kad pavyko gauti tyrimui naudingos informacijos.

8.55 val. Lenkijos naujienų portalas money.pl praneša, kad bendrovė, kuriai priklauso sunkvežimis, sugebėjo nustatyti, kaip judėjo transporto priemonė. 

Įmonės darbuotojas teigė palydovine sekimo sistema užfiksavęs, kad sunkvežimio variklis buvo įjungiamas ir išjungiamas, lyg kas nors mėgintų jį užvesti prieš tai, kai pajudėjo mugės link. 

„Kol kas neturime jokios informacijos apie savo vairuotoją. Žiniasklaida pranešė, kad vairuotojo kabinoje buvo du žmonės. Bet ten pasodinome tik vieną asmenį, jis vyko į Berlyną ir turėjo ten išsikrauti“, – teigė Lenkijos įmonės transporto vadybininkas Lukaszas Wasikas. 

Anot jo, pirmadienį 15.44 val. kažkas įjungė sunkvežimio variklį, tada valandą nieko nevyko. 

„Kitą kartą variklis įjungtas 16.52 val. ir veikė iki 17.37 val. Tuo metu transporto priemonė nepajudėjo iš vietos. Buvo ir keli kiti bandymai, o 19.34 val. sunkvežimis pajudėjo. Esu įsitikinęs, kad šie įjungimai nebuvo skirti tam, kad būtų sušildytas variklis – tam naudojame kitą sistemą. Regis, kažkas mėgino išmokti vairuoti šį sunkvežimį, bet tai sekėsi sunkiau, nei tikėtasi“, – teigė L.Wasikas. 

7.52 val. Berlyno policija pranešė įtarianti, kad tai galėjo būti teroro išpuolis, ir laikosi nuomonės, kad sunkvežimis į minią trenkėsi tyčia. 

Tiesa, Vokietijos užsienio reikalų ministras Thomas de Maiziere'as anksčiau pareigūnus įspėjo neskubėti įvykio vadinti teroru: „Šiuo metu apklausiame įtariamąjį. Kol kas nieko nežinome apie jo motyvus, bet nenurimsime, kol to nesužinosime. Nenoriu kol kas to vadinti išpuoliu, nors visi ženklai tai rodo.“

Gali būti vogtas

Pranešama, kad sunkvežimis važiavo bent 40 kilometrų per valandą greičiu. Iš pradžių buvo skelbiama, kad vairuotojas pabėgo, tačiau praėjus 30 minučių po įvykio Vokietijos žiniasklaida pranešė, jog jis buvo sulaikyta už 2 kilometrų nuo išpuolio vietos. 

Sunkvežimis registruotas Lenkijoje ir turi lenkišką valstybinį numerį. Nurodoma, kad jis važiavo į šią šalį, o kelionę pradėjo Italijoje. Vairuotojas turėjo iškrauti sunkvežimį Berlyne, kur turėjo ir pailsėti.

Kompanijos, kuriai priklauso sunkvežimis, vadovas teigė, kad vairuotojas – jo pusbrolis. Jis pabrėžė, kad jis tikrai nebūtų surengęs tokio išpuolio.

Manoma, kad sunkvežimis kažkuriuo kelionės momentu buvo pavogtas.

Saugumo šaltiniai naujienų agentūrai DPA sakė, kad Lenkijoje registruotą sunkvežimį vairavo prieglobsčio prašytojas iš Afganistano ar Pakistano, į Vokietiją atvykęs vasario mėnesį.

Dienraštis „Tagesspiegel“ nurodė, kad šis vyras buvo žinomas policijai, tačiau ne dėl ryšių su teroristais, o dėl nesunkių nusikaltimų.

Įmonės, kuriai priklauso sunkvežimis, savininkas lenkas patvirtino, kad buvo pasigesta šios transporto priemonės vairuotojo.

„Nuo pirmadienio popietės neturime iš jo jokių žinių. Nežinome, kas jam nutiko. Jis yra mano pusbrolis, pažįstu jį nuo vaikystės. Galiu už jį garantuoti“, – naujienų agerntūrai AFP sakė Arielis Zurawskis.

Toje pat įmonėje dirbantis Lukaszas Wasikas sakė, kad ryšys su 37 metų lenku nutrūko apie 15 valandą. 

Liudininkai: sunkvežimis važiavo nelėtėdamas

Įvykį matęs policijos pareigūnas teigė, kad sunkvežimis buvo vairuojamas į minią. Jis teigė, kad vairuotojas greičio nesulėtino. 

Sunkvežimis rėžėsi į šalia Kaizerio Wilhelmo atminimo bažnyčios vykusią mugę. Sunkvežimis važiavo netoliese esančiu keliu, tačiau staiga nukrypo nuo maršruto ir rėžėsi į minią. 

Incidentas iškart privertė prisiminti liepą Prancūzijoje įvykusį išpuolį, per kurį Tunise gimęs Mohamedas Lahouaiejas Bouhlelis 19 tonų sveriančiu sunkvežimiu įsiveržė į paplūdimio promenadą ir ėmė traiškyti žmones. Jis nužudė 86 aukas.

Nicoje policija užpuoliką nušovė, o atsakomybę už išpuolį prisiėmė teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“.

Vaizdo įrašuose iš Berlyno matyti, kaip ant sunkvežimio sukritę medžio gabalai. Liudininkai pasakojo matę daugybė policijos ir greitosios pagalbos automobilių.

„Išgirdau didžiulį garsą ir nuėjau iki kalėdinės mugės. Ten pamačiau tikrą chaosą. Daugybė žmonių buvo sužeisti. Vaizdas traumavo“, – CNN pasakojo „Berliner Morgenpost“ žurnalistas Janas Hollitzeris.

„Bild“ leidinio viena redaktorių Julian Reichelt iškart prisiminė išpuolį liepą: „Ši scena tikrai primena tai, kas nutiko Nicoje.“

S.Skvernelis neslėpė pykčio

Premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad tragedijos Berlyne ir Ankaroje yra tiesiog apgailėtinos neapykantos ir silpnumo apraiškos, rašo BNS.

„Tokie nusikaltimai negali būti pateisinami karo nusikaltimais, įvykdytais Alepe, ar kitokiais motyvais. Kraujas negali būti nuplaunamas krauju, o kerštas nė vienos visuomenės ar grupės žmonių niekur nenuvedė“, – reaguodamas į pirmadienio įvykius socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė premjeras. 

„Šiandien mintimis esu su sužeistaisiais Berlyno centre ir nuoširdžiai užjaučiu Vokietijos bei Rusijos Federacijos žmones“, – savo komentare sako Vyriausybės vadovas. 

Jis taip pat užtikrina, kad Vyriausybė rado galimybių stiprinti šalies gynybinius bei žvalgybinius pajėgumus, o artimiausiu metu bus sustiprintas ir į Vyriausybės lygmenį pakeltas krizių suvaldymas. 

Reaguodamos į Berlyne įvykusią nelaimę, Lietuvos telekomunikacijų bendrovės paskelbė neapmokestinsiančios skambučių ir SMS į Vokietiją bei iš Vokietijos į Lietuvą.

„Omnitel“, „Tele2“ ir „Teo“ kompensacijas taikys nuo gruodžio 19 d. 22 val. iki gruodžio 21 d. 22 val. Lietuvos laiku, „Bitė Lietuva“ – nuo gruodžio 19 d. iki gruodžio 22 dienos.

A.Merkel gedi žuvusių

Vokietijos kanclerė Angela Merkel gedi žuvusiųjų, kai pirmadienį į Kalėdų mugę Berlyno centre įsirėžus sunkvežimiui žuvo mažiausiai 12 žmonių, pranešė jos atstovas, rašo BNS.

„Gedime žuvusiųjų ir tikimės, kad sužeistieji gali būti išgelbėti“, – tviteryje parašė jos atstovas Steffenas Seibertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.