Atsakomybę už išpuolį, Kalėdų laukimą pavertusį ašaromis, prisiėmė „Islamo valstybė“

Berlyne, aplink Kaizerio Vilhelmo atminimo bažnyčią, jau 33 kartą surengta Kalėdų mugė ištuštėjo nesulaukusi didžiųjų švenčių – šėliojimas nutilo, o jį pakeitė raudos ir prakeiksmai teroristams.

Sunkvežimis Berlyne rėžėsi į Kalėdų mugę.<br>AFP/ „Scanpix“/ „Reuters“ nuotr.
Sunkvežimis Berlyne rėžėsi į Kalėdų mugę.<br>AFP/ „Scanpix“/ „Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justė Adakauskaitė, Ana Daukševič, Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Dec 21, 2016, 7:07 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:29 PM

Vokiškos kultūros simboliu tapusio renginio idilę nutraukė pirmadienio vakarą į mugės lankytojų minią įsirėžęs sunkvežimis.

Liepą Nicoje įvykdyto teroro išpuolio baisius prisiminimus atgaivinusi sunkiasvorė mašina mirtinai sumaitojo vienuolika mugėje vaikščiojusių žmonių.

Dar vieną žmogų – sunkvežimiu iki Berlyno atvažiavusį tolimųjų reisų vairuotoją lenką – nušovė transporto priemonę iš jo pavogęs užpuolikas, vėliau nukreipęs vilkiką į minią.

„Sunkvežimis tiesiog pervažiavo žmones. Pasigirdo vaikų verksmas. Išvydome kraupų vaizdą – žmonės gulėjo ant žemės. Prisimenu tik tai, kad mačiau vyrą kruvinu veidu, kuris bandė atsistoti nuo žemės“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo įvykio vietoje buvusi ukrainietė Ana.

Antradienį Vokietijos valdžia paskelbė, kad išpuolį tikriausiai įvykdė teroristas. Tačiau dar buvo neaišku ne tik tai, ar jis veikė vienas, bet net ir tai, kas iš tikrųjų kaltas dėl nelaimės.

Nors netoli išpuolio vietos pareigūnams pavyko sučiupti įtariamą 23 metų prieglobsčio prašytoją iš Pakistano Navedą B., vakar Vokietijos teisėsauga prisipažino nežinanti, ar sulaikytasis iš tikrųjų yra ataką surengęs vairuotojas.

Prisiėmė atsakomybę

„Islamo valstybės“ karys įvykdė operaciją Berlyne reaguodamas į kvietimą atakuoti civilius koalicijai priklausančiose valstybėse“, – su džihadistais siejamą naujienų agentūrą „Amaq“ citavo naujienų agentūra BNS.

„Islamo valstybė“ atsakomybę už išpuolį prisiėmė netrukus po to, kai Vokietijos prokurorai dėl įkalčių stokos paleido pakistanietį prieglobsčio prašytoją. Vienintelio bylos įtariamojo paleidimas pakurstė būgštavimus, kad tikrasis žudikas tebėra laisvas.

Ramybę drumstė grėsmė

Kalėdų dvasios neišsižadėję berlyniečiai net ir vakar socialiniuose tinkluose dalijosi nuotraukomis, kurioms pozavo kitose Berlyno Kalėdų mugėse, taip parodydami, kad teroras neatbaidė jų nuo senos tradicijos.

Mat kasmet likus savaitei iki Kalėdų berlyniečiai po darbo bent trumpam užsuka į muges susitikti su draugais, išgerti karšto vyno ar paragauti skanėstų.

Tiesa, pastaraisiais metais Kalėdų mugių nuotaiką temdė Europoje padažnėję teroro išpuoliai.

Dar ir prieš ataką Nicoje, kur į Bastilijos dienos fejerverkų šou stebėjusią minią sunkvežimį nukreipęs tunisietis pražudė 86 žmones, Vokietijos politikai svarstė, kad šie žiemos renginiai gali tapti taikiniu teroristams.

Tokie gąsdinimai turi pagrindo. Dar 2000 m. kaimyninės Prancūzijos teisėsauga Strasbūre sulaikė keturis iš Alžyro kilusius islamistus, ketinusius miesto Kalėdų mugėje susprogdinti bombą.

O nelaimės vietoje apsilankęs Berlyno meras Michaelis Mülleris pripažino, jog baisiausias miestiečių košmaras išsipildė.

Kitas Berlyno muges pastaraisiais metais apjuosė saugumo užkardai.

Buvo uždraustos kuprinės, pradėjo patruliuoti civiliais persirengę policininkai, o prekeiviai paraginti atidžiai stebėti aplinką.

Bet vienoje pagrindinių miesto arterijų – Rudolfo Breitšeido aikštėje – įsikūrusi mugė visada išliko atvira iš visų pusių į ją užbėgantiems berlyniečiams.

Minia iš siaubo nuščiuvo

Šia spraga pasinaudojo ir užpuolikas, pirmadienio vakarą į minią nukreipęs Lenkijoje registruotą sunkvežimį „Scania“.

Be žuvusiųjų, sužeista dar 50 žmonių, iš jų 18 vakar buvo sunkios būklės.

Vos per kelis metrus nuo jo stovėjo ir fotografo asistente Berlyne dirbanti Ana, kuri mugėje paskutinę akimirką nusprendė apsilankyti su vyru.

„Priėjome prie vieno prekeivio nusipirkti maisto. Kaip tik tuo metu pamatėme, kad tiesiai į mus skrieja didžiulis sunkvežimis. Jis lėkė beprotišku greičiu. Netoli mūsų jis pasuko ir įlėkė tiesiai į mugės vidurį, į žmonių minią“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo liudininkė.

Vokietijoje dirbanti moteris sakė, kad mugėje tvyrojo tyla, nes apstulbę žmonės netgi nešaukė, o tiktai stengėsi kuo greičiau pasitraukti iš įvykio vietos.

„Žmonės, kurie stovėjo netoli mūsų, pateko po sunkvežimio ratais ir žuvo. Viskas įvyko per kelias minutes.

Mes irgi nesuvokėme, kas vyksta. Su vyru apsižiūrėjome, ar nesame sužeisti, ir stengėmės kuo greičiau iš ten dingti.

Tie, kurie galėjo eiti, taip pat stengėsi bėgti iš mugės“, – prisiminė Ana.

Mugė neapjuosta tvoromis

Įspėjimus dėl galimų išpuolių šių metų Vokietijos kalėdiniuose renginiuose išplatino ir JAV valstybės departamentas, paragindamas juose besilankančius amerikiečius būti atsargius.

Daug metų Berlyno mugėse prekiaujantis keramikas Kęstutis Šeduikis „Lietuvos rytui“ teigė, kad įprastai šiuos renginius prižiūri bent keli pareigūnai, bet ramybę dažniausiai sudrumsčia tik nedideli incidentai.

„Mugė prie Kaizerio Vilhelmo atminimo bažnyčios yra viena didžiausių Berlyne. Anksčiau joje esu dalyvavęs ir aš“, – sakė K.Šeduikis.

Vis dėlto tai, jog sunkvežimis įvažiavo į mugę prie Kaizerio Vilhelmo atminimo bažnyčios, keramiko nenustebino bent jau dėl to, kad paprastai teritorijos nėra aptveriamos.

„Mugės vyksta net ir gatvėse, kuriose važinėja automobiliai.

Daugiausia, kas būna padaroma dėl saugumo, – sustatomi ženklai, dekoracijos, eglutės ir taip aptveriama teritorija. Tačiau tvorų, betoninių užtvarų tikrai nebūna“, – teigė K.Šeduikis.

Išsigando dėl turistų

Berlyne gyvenanti Vokietijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Vilma Range teigė, jog apie nelaimę sužinojo būdama namuose, bet džiaugėsi, kad pasikeitus planams neatsidūrė mugėje.

„Be to, mano dukra mokosi netoli tos aikštės, tad, laimė, viskas vyko vakare. Ji kasdien vaikšto po tą aikštę, o kai ten vyksta Kalėdų mugė, dažnai užbėga ir pavalgyti.

Laimei, tragedija nepalietė mūsų, bet blogai, kad palietė kitus“, – sakė V.Range.

Pirmadienio vakarą, kai į vieną šventinių mugių įsirėžė krovininis automobilis, kelerius metus Berlyne gyvenanti rašytoja Lina Neverbickienė drebančiomis rankomis išsitraukė mobilųjį telefoną.

„Neįsivaizduojate, kaip palengvėjo, kai gavau žinutę iš palangiškių, kuriems prieš kelias dienas vedžiau ekskursiją po Berlyną.

Po ekskursijos žemėlapyje pažymėjau mugę Rudolfo Breitšeido aikštėje – ten, kur viskas ir nutiko. Pasiūliau savarankiškai ją aplankyti, juolab jie buvo apsistoję viešbutyje visai šalia tos vietos.

Paaiškėjo, jog mano turistai išpuolio metu apsipirkinėjo greta esančioje parduotuvėje ir net nesuprato, kodėl kaukia greitosios pagalbos automobilių sirenos“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo L.Neverbickienė.

Pasak rašytojos, pastaruoju metu, kai išaugo skrydžių, jungiančių Lietuvą ir Vokietiją, skaičius, kur kas pagausėjo ir lietuvių, lankančių Berlyną.

Tokių viešnagių paklausa ypač išaugo lapkritį, kai Vokietijos sostinė pasiruošė artėjančioms Kalėdoms. Berlynas surengė per 80 šventinių mugių – skirtų jaunimui, vaikams, dizaineriams, vegetarams, šunims.

Nusitaikė į taikos simbolį

Rudolfo Breitšeido aikštė yra pačiame Vakarų Berlyno centre. Čia įsikūrę keli prekybos centrai, turtuolių pamėgtos prabangos prekių parduotuvės.

„Bet kartu aikštė yra ir taikos, vakarietiškos laisvės ir demokratijos simbolis. Turbūt ji ir buvo pasirinkta neatsitiktinai“, – apie vietą, kurioje surengtas išpuolis, kalbėjo L.Neverbickienė.

Vakar tiek L.Neverbickienė, tiek jos vyras fotografas Renatas Neverbickas apsilankė pražūtingo išpuolio vietoje.

„Eismas sustabdytas, Kalėdų mugės nameliai uždaryti, bet aplink esančios parduotuvės veikia. Įprastai čia vidurdienį jau būna minios žmonių, o dabar – vos vienas kitas.

Berlynas gyvena iš turizmo, tad šis išpuolis – skaudus smūgis“, – kalbėjo L.Neverbickienė.

Kelionių neatšaukia

Kelionių agentūra „Guliverio kelionės“ šventiniu periodu rengia ne vieną išvyką autobusu į Berlyną.

Dalies kelionių tvarkaraštyje Vokietijos sostinė – tik viena lankytinų vietų, bet itin paklausi išvyka Berlyne sutikti 2017-uosius.

Kaip sakė šios kelionių agentūros vadovas Algis Brazionis, vakar ryte kolegos sulaukė ne vieno sunerimusio kliento skambučio.

„Viena mergina labai prašė, kad pakeistume jos kelionės kryptį. Pakeitėme – ji vyks kitur.

O kitiems pakako pasikalbėti su mūsų darbuotojais – jie planų nekeičia. Tad galima sakyti, kad panikos nekilo“, – kalbėjo agentūros vadovas.

Tiesa, per dramatiškus Paryžiaus įvykius pernai lapkritį padėtis buvo kitokia: buvo justi kur kas didesnis nerimas, tad kelionę sutikti Naujųjų metų Prancūzijos sostinėje atšaukė pati agentūra.

„Tokiu mūsų sprendimu visi buvo patenkinti. Šokas po Paryžiaus įvykių buvo labai stiprus“, – pasakojo A.Brazionis.

Jo nuomone, praėjus metams žmonės jau šiek tiek įprato prie išpuolių ir viliasi, kad antrą kartą ten pat nelaimė nepasikartos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.