Angela Merkel: „Ūmi grėsmė likviduota, bet teroro pavojus išlieka“

Vokietijos kanclerė Angela

Vokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį perspėjo dėl ilgalaikės teroro grėsmės, nors Italijoje ir nušautas asmuo, įtartas dėl mirtino išpuolio Berlyno kalėdinėje mugėje.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Vokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį perspėjo dėl ilgalaikės teroro grėsmės, nors Italijoje ir nušautas asmuo, įtartas dėl mirtino išpuolio Berlyno kalėdinėje mugėje.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

2016-12-23 18:58, atnaujinta 2018-02-09 21:01

„Galime šiek tiek apsiraminti šios savaitės pabaigoje, nes ūmaus pavojaus nebėra“, – sakė A.Merkel žurnalistams, pasidžiaugdama žinia apie įtariamąjį tunisietį Anisą Amri (Anisą Amrį), kurio nebereikia ieškoti, nes jį naktį nušovė Italijos policininkai.

„Tačiau terorizmo pavojus apskritai tebelieka, kaip ir buvo pastaruosius kelerius metus. Visi tai žinome“, – pažymėjo kanclerė.

Vokietijos pareigūnus užgriuvus kritikos lavinai dėl to, kad jie leido išsprūsti prieglobsčio negavusiam migrantui A.Amri, palaikiusiam ryšius su džihadistais, A.Merkel pažadėjo „išsamų“ tyrimą, nustatysiantį, kas buvo padaryta blogai.

„Amri atvejis kelia daug klausimų – klausimų, kurie yra susiję ne tik su šiuo nusikaltimu, bet ir ankstesniu laikotarpiu, prasidėjusiu tada, kai jis atvyko į Vokietiją 2015 metų liepos mėnesį“ iš Italijos, sakė kanclerė.

„Mes dabar nuodugniai išnagrinėsime, kaip reikia keisti oficialias procedūras“, – kalbėjo ji.

Pasak A.Merkel, ji nurodė žemių ir federaliniams teisingumo bei vidaus reikalų ministrams „išanalizuoti visus šios bylos aspektus ir kuo greičiau pateikti savo išvadas“, kad būtų galima greitai imtis reformų tose srityse, kur jos būtinos.

A.Merkel taip pat sakė, kad penktadienį su Tuniso prezidentu Beji Caidu Essebsi telefonu aptarė kovos su terorizmu priemones ir jį informavo, kad Vokietijoje asmenų, kurių prieglobsčio prašymai buvo atmesti, deportavimas bus „gerokai paspartintas“.

„Svarbiausia vyriausybės pareiga“ yra ginti savo piliečius, nurodė ji.

Tačiau kanclerė taip pat pabrėžė, kad kovodama su terorizmu Vokietija neaukos savo principų.

„Mūsų demokratija, mūsų įstatymų viršenybė, mūsų vertybės, mūsų žmoniškumas – visa tai yra stipresnė už terorizmą alternatyva terorizmo neapykantos pasauliui“, – sakė A.Merkel.

24 metų A.Amri kaltinamas 12 žmonių nužudymu ir dar dešimčių sužeidimu per pirmadienio ataką kalėdinėje mugėje Berlyno centre. Atsakomybę už šią ataką, kurios metu per minią lėkė ir aukas traiškė didžiulis sunkvežimis, prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“.

Italijos vidaus reikalų ministras Marco Minniti spaudos konferencijoje Romoje paskelbė, kad įtariamasis buvo nušautas, kai išsitraukė pistoletą ir šovė į pareigūnus, sustabdžiusius jo automobilį įprastam patikrinimui prie Sesto San Džovanio stoties Milane.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.