Šiaurės Korėja sukruto saugoti statulas: baiminasi skraidančių bombų

Vienas Šiaurės Korėjos valstybinis tinklalapis pranešė apie stulbinantį sąmokslą, kad iš komunistinės diktatūros pabėgę korėjiečiai ketina bepilotėmis skraidyklėmis susprogdinti šalies lyderių skulptūras.

Buvusių Šiaurės Korėjos lyderių statulos yra laikomos šventenybėmis.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Buvusių Šiaurės Korėjos lyderių statulos yra laikomos šventenybėmis.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 26, 2016, 8:51 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:47 PM

Propagandinis tinklalapis „Uriminzokkiri“ šiuos sąmokslininkus pavadino „žmogiškosiomis atliekomis“ ir teigė, kad jie jau išbandė bepilotes skraidykles Kinijos pasienyje.

O dabar jie esą jau rengiasi sunaikinti buvusių Šiaurės Korėjos lyderių Kim Jong-ilo ir Kim Il-sungo statulas šiauriniame Hjesano mieste, rašo BBC.

Tinklalapis taip pat teigia, kad šiam planui pritarė Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye, nes siekė atitraukti dėmesį nuo milžiniško korupcijos skandalo, dėl kurio jai bus pradėtas apkaltos procesas.

„Mes neatleisime niekam, kas siekia išniekinti mūsų lyderius ir mes be gailesčio atimsime gyvybę tiems, kas imsis tokių veiksmų, net jei teks juos vytis po visą pasaulį“, – rašo „Uriminzokkiri“.

Šiaurės Korėjoje buvusių lyderių statulos ir portretai yra garbinami kone kaip šventi daiktai.

Pabėgėlių grupuotės „Kovotojai už laisvą Šiaurės Korėją“ atstovas Parkas Sang-hakas teigė, kad būtent ši organizacija buvo atsakinga už planą sunaikinti statulas.

„Tai buvo pati slapčiausia mūsų operacija, neįsivaizduoju, kaip Šiaurės Korėja sužinojo apie mūsų planus, – sakė Parkas Sang-hakas. – Ketinome statulas susprogdinti kitą kartą, kai Šiaurė Korėja vykdys branduolinių raketų bandymą, grasins Pietų Korėjai arba užpuls jos karius.“

Tačiau, pasak vieno Pietų Korėjos sprogmenų eksperto, tokie ketinimai – visiškai nerealistiški. Mat bepilotės skraidyklės nepajėgtų pakelti pakankamai sprogmenų, kad sunaikintų metalinę statulą.

Vis dėlto net nesėkmingas bandymas beveik užtikrintai padidintų ir taip didelę įtampą tarp Šiaurės ir Pietų Korėjos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.