Diplomatiniame JAV ir Rusijos konflikte – netikėtas Vladimiro Putino sprendimas

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas siūlė atsakant į JAV pritaikytas sankcijas taip pat išsiųsti iš šalies 35 amerikiečių diplomatus.

V.Putinas apsigalvojo – nebeišsiųs diplomatų atgal į JAV.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
V.Putinas apsigalvojo – nebeišsiųs diplomatų atgal į JAV.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2016, 2:40 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:08 PM

Tačiau penktadienio popietę oficialiame Kremliaus svetainėje paskelbtame pareiškime V.Putinas pranešė, kad kol kas tokių žingsnių imtis neketina.

„Nauji nedraugiški JAV prezidento administracijos veiksmai mūsų atžvilgiu yra provokaciniai, skirti pabloginti abiejų šalių santykius.

Tai prieštarauja tiek mūsų, tiek Amerikos visuomenės interesams. Rusija ir JAV yra atsakingos už globalaus saugumo užtikrinimą, todėl šis žingsnis daro žalą tarptautiniams santykiams.

Rusija pagal tarptautinę praktiką turi visas galimybes atitinkamai atsakyti JAV į pritaikytas sankcijas.

Tačiau mes nenusileisime iki „virtuvės“ lygio neatsakingos diplomatijos ir Rusijos-JAV santykius kursime atsižvelgdami į išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo politiką“, – teigiama V.Putino pranešime.

Pasak jo, į šalį sugrįžtantys Rusijos diplomatai turės ilgesnes atostogas, kurias praleis su šeimomis.

„Mes nekelsime problemų amerikiečių diplomatams. Nieko nesiruošiame išsiųsti iš šalies. Nedrausime lankytis jų šeimoms, vaikams įprastose vietose per šventes.

Dar daugiau – visus amerikiečių diplomatų, akredituotų Rusijoje, vaikus kviečiu Naujųjų metų šventei Kremliuje.

Gaila, kad prezidento B.Obamos administracija savo darbus baigia šitokiu būdu. Nepaisant to, sveikinu jį ir jo šeimą artėjančių Naujųjų metų proga. Sveikinu ir išrinktąjį prezidentą Donaldą Trumpą, visą Amerikos visuomenę!“, – skelbiama Rusijos prezidento pranešime.

Siūlė atsakyti tuo pačiu

Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas anksčiau penktadienį siūlė V.Putinui paskelbti 35 JAV diplomatus nepageidaujamus jų šalyje.

„Be abejo, mes negalime palikti šito ramybėje. Atsakas – tai diplomatijos ir tarptautinių santykių dalis. Todėl Užsienio reikalų ministerija kartu su kolegomis iš kitų institucijų pasiūlė Rusijos prezidentui V.Putinui paskelbti persona non grata 31 JAV ambasados darbuotoją Maskvoje ir keturis diplomatus iš Sankt Peterburge esančio generalinio konsulato“, – kalbėjo S.Lavrovas. Gruodžio 29 dienos vakare JAV prezidentas Barackas Obama išleido įsakymą pritaikyti Rusijai sankcijas dėl vykdytų kibernetinių atakų.

Tarp šių priemonių yra sankcijos Rusijos FST ir GRU žvalgybos agentūroms, paskelbimas 35 rusų agentų nepageidaujamais, dviejų Rusijos įstaigų Niujorke ir Merilande, kurios, kaip nurodo Jungtinės Valstijos, yra panaudojamos „žvalgybos tikslais“, uždarymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.