Jeffas Sessionsas paskirtas JAV generaliniu prokuroru

JAV Senatas trečiadienį

J.Sessionsas paskirtas 84-uoju JAV generaliniu prokuroru.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
J.Sessionsas paskirtas 84-uoju JAV generaliniu prokuroru.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2017, 9:16 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 11:32 AM

Įstatymų leidėjai 52 balsais prieš 47 uždegė žalią šviesą šiam senatoriui tapti 84-uoju JAV generaliniu prokuroru. Jo kandidatūrą palaikė respublikonų dauguma ir vienas demokratas, Joe Manchinas iš Vakarų Virdžinijos.

Paskelbus balsavimo rezultatus, dauguma senatorių audringais aplodismentais pasveikino savo kolegą.

D.Trumpas jau yra peikęs demokratus už lėtą jo kandidatų tvirtinimą ir pavadino jų keliamas precedento neturinčias kliūtis „gėda“.

Ypač jį supykdė delsimas patvirtinti J.Sessionso kandidatūrą. Šis veikėjas, tapęs generaliniu prokuroru, įgyja didelių galių administruoti teisingumo sistemą, įskaitant galimybę spręsti balsavimo teisių klausimą.

„Sveikinimai mūsų naujajam generaliniam prokurorui“, – parašė D.Trumpas iškart po balsavimo.

J.Sessionsas, laikomas įkvėpusiu prezidento antiimigracinę politiką, yra dar tik šeštasis patvirtintas asmuo iš 15 kabineto narių. Be to, anksčiau jau buvo patvirtintos naujojo Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovo bei JAV ambasadoriaus prie Jungtinių Tautų, kurie pagal statusą prilygsta kabineto nariams, kandidatūros.

Teisingumo departamento ir 113 tūkst. jo darbuotojų vadovu J.Sessionsas tapo, kai šalyje vyksta įnirtingos teisinės kovos dėl kol kas prieštaringiausio D.Trumpo priimto įsako laikinai uždrausti į JAV atvykti septynių musulmoniškų šalių piliečiams bei visiems pabėgėliams.

JAV prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“ negailėjo aštrios kritikos federaliniam teisėjui, sustabdžiusiam jo įsako vykdymą, o apeliacinis teismas svarsto, ar reikia jį atkurti, tad debatai dėl J.Sessionso tinkamumo eiti generalinio prokuroro pareigas buvo itin sudėtingi ir asmeniški.

Antradienio vakarą jie tapo netgi bjaurūs. Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas griežtai priekaištavo demokratei Elizabeth Warren už tai, kad ši perskaitė laišką, parašytą nužudyto pilietinių teisių gynėjo Martino Lutherio Kingo jaunesniojo našlės, kritikavusios J.Sessionso požiūrį į pilietines teises.

„Ji buvo įspėta, Jai buvo pateiktas paaiškinimas. Vis dėl to ji laikosi savo“, – sakė M.McConnellas apie E.Warren Senato protokolo taisyklių pažeidimą.

E.Warren, potenciali 2020-ųjų prezidento rinkimų kandidatė, vėliau sakė: „Netylėsiu apie kandidatą į generalinio prokuroro postą, pateikusį žeminančių ir rasistinių komentarų, kuriems mūsų teisingumo sistemoje nėra vietos.“

Coretta Scott King 1986 metais parašė laišką Senato teismų komiteto pirmininkui, ragindama senatorius atmesti J.Sessionso kandidatūrą į federalinio teisėjo pareigas. Tąkart jo paskyrimas į šį postą žlugo.

Tuo metu C.S.King parašė Senato teisėtvarkos komitetui laišką ir perspėjo, kad J.Sessionsas „baugindavo ir šiurpindavo“ rinkėjus ir kad jo paskyrimas teisėju sukeltų „niokojantį poveikį“ JAV teisingumo sistemai.

„Ponas Sessionsas pasinaudojo didžiulėmis savo biuro galiomis ir neleido juodaodžiams piliečiams naudotis teise laisvai balsuoti“, – rašė C.S.King.

Senatorius Sherrodas Brownas išreiškė susirūpinimą dėl J.Sessionso ir jo potencialaus tolesnio vaidmens D.Trumpo pastangose užverti duris imigrantams.

„Mums reikia generalinio prokuroro, kuris būtų nepriklausomas balsas, įsipareigojęs tik konstitucijai ir Amerikos žmonėms, o ne prezidentui“, – sakė Sh.Brownas.

Mandagaus būdo 70-metis J.Sessionsas, prezidento vienmetis, buvo iš pat pradžių buvo lojalus D.Trumpo šalininkas, vėliau tapęs viena svarbiausių figūrų jo kampanijoje bei pereinamojo laikotarpio komandoje.

J.Sessionsas užaugo Alabamos valstijos pietuose. Nuo 1981 iki 1993 metų jis dirbo JAV prokuroru, o vėliau tapo valstijos generaliniu prokuroru. 1996 metais jis pateko į Senatą.

Jo karjera beveik žlugo, kai Senato kolegija neleido jam tapti federaliniu teisėju, nes buvo būgštaujama dėl jo ankstesnių komentarų apie juodaodžius ir rinkėjų teises.

Praėjusį mėnesį per jo kandidatūros patvirtinimo posėdį, J.Sessionsas susidūrė su demokratų puolimu dėl pilietinių teisių klausimų, tačiau jis atsikirto, kad „ta mano 1986-ųjų karikatūra nėra teisinga“.

Iškart po jo patvirtinimo jis siekė išsklaidyti abejones dėl būsimo vadovavimo departamentui.

„Visiškai suprantu šio biuro kilnias pareigas“, – pareiškė jis.

J.Sessionsas taip pat pripažino, kad nuo pat D.Trumpo pergalės prezidento rinkimuose šalyje vyksta įtemptos politinės diskusijos, ir paragino amerikiečius susivienyti.

„Mūsų tautoje nėra vietos respublikonams ir demokratams“, – sakė jis.

Tačiau senatorius demokratas Chrisas Murphy sakė, kad jį „gąsdina“ pokyčiai, kurių J.Sessionsas gali atnešti.

J.Sessionso prieštaravimo pilietinėms teisėms istorija, nusistatymas prieš priemones, turinčias sumažinti ginkluotą smurtą, ir imigracijos reformą „daro jį unikaliai netinkamu dirbti“ generaliniu prokuroru, sakė C.Murphy.

„Noriu vadovaujančio teisėsaugos pareigūno, kuris bus pažeidžiamųjų ir nepasiturinčiųjų, o ne diskriminacijos ir šovinizmo gynėjas“, – pareiškė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.