Nuopuolis: dėl kontaktų su Rusija traukiasi Donaldo Trumpo patarėjas Michaelas Flynnas

Šantažas?

M.Flynno pasitraukimas nepraėjus nė mėnesiui nuo D.Trumpo administracijos darbo pradžios tapo neįprastai ankstyvu sukrėtimu prezidento pagrindinių patarėjo rate.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Flynno pasitraukimas nepraėjus nė mėnesiui nuo D.Trumpo administracijos darbo pradžios tapo neįprastai ankstyvu sukrėtimu prezidento pagrindinių patarėjo rate.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 14, 2017, 5:42 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 4:20 AM

Oficialiame atsistatydinimo laiške M.Flynnas pripažino, kad laikotarpiu iki D.Trumpo inauguracijos „neapdairiai suteikiau išrinktajam viceprezidentui ir kitiems neišsamios informacijos apie savo pokalbius telefonu su Rusijos ambasadoriumi“.

Baltieji rūmai nurodė, kad D.Trumpas priėmė M.Flynno atsistatydinimą po pranešimų, kad trijų žvaigždučių atsargos generolas dar prieš paskyrimą nacionalinio saugumo patarėju aptarė JAV sankcijų strategiją su Rusijos ambasadoriumi Sergejumi Kisliaku.

M.Flynnas, kuris anksčiau yra vadovavęs JAV karinei žvalgybai, tvirtino, kad jam buvo garbė tarnauti Amerikos žmonėms tokiu „išskirtiniu“ būdu.

Tačiau jis pripažino, kad per neapsižiūrėjimą suteikė išrinktajam viceprezidentui Mike’ui Pence’ui „neišsamią informaciją“ apie savo pokalbius telefonu su S.Kisliaku.

M.Pence’as viešai gynė M.Flynną ir tvirtino, kad šis neaptarinėjo sankcijų klausimo, todėl paaiškėję faktai sukėlė abejonių jo paties patikimumu.

„Dėl mano pokalbių telefonu su Rusijos ambasadoriumi. Nuoširdžiai atsiprašiau prezidento ir viceprezidento, ir jie priėmė mano atsiprašymą“, – rašo M.Flynnas savo laiške, kurio kopiją išplatino Baltieji rūmai.

Baltieji rūmai informavo, kad D.Trumpas laikinuoju patarėju nacionalinio saugumo klausimais paskyrė atsargos generolą leitenantą Josephą Keitą Kelloggą, anksčiau dirbusį JAV Jungtiniame štabų vadų komitete.

M.Flynno atsistatydinimas vos pradėjus dirbti naujai administracijai yra beprecedentis. Jis paliko postą, kai buvo paviešintos jo pokalbių su Rusijos diplomatu detalės ir padidėjo spaudimas D.Trumpui imtis veiksmų.

Kelios JAV žiniasklaidos priemonės pirmadienį pranešė, kad D.Trumpo aukščiausio rango patarėjai šių metų pradžioje buvo įspėti apie M.Flynno kontaktus su rusais.

Dabar bus keliami klausimai, kas žinojo apie tuos skambučius ir kodėl D.Trumpas anksčiau nesiėmė veiksmų pakeisti M.Flynną kitu asmeniu.

Prieš nacionalinio saugumo patarėjo atsistatydinimą Baltųjų rūmų atstovas spaudai Seanas Spiceris tvirtino, kad D.Trumpui nebuvo pranešta, jog M.Flynnas aptarinėjo sankcijas; be to, prezidentas nebuvo įpareigojęs jo tai daryti.

Paklaustas, ar D.Trumpas žinojo, kad M.Flynnas svarstys sankcijų klausimą su Rusijos pasiuntiniu, S.Spiceris atsakė: „Ne, tikrai ne. Jokiu būdu“.

Šantažas?

Buvęs karinės žvalgybos vadovas M.Flynnas jau anksčiau buvo kritikuojamas dėl kontaktų su Rusijos prezidento Vladimiru Putinu.

JAV žiniasklaida pirmadienį pranešė, jog Teisingumo departamentas buvo įspėjęs Baltuosius rūmus, kad M.Flynnas suklaidino aukšto rango administracijos pareigūnus apie savo pokalbių su S.Kisliaku turinį, todėl gali pakliūti į rusų šantažo pinkles.

Šis įspėjimas buvo perduotas paskutinėmis Baracko Obamos administracijos darbo dienomis. Jį perdavė tuo metu generalinio prokuroro pareigas ėjusi Sally Yates, kurią D.Trumpas atleido, kai ji nurodė Teisingumo departamento teisininkams neginti prieštaringai vertinamo prezidento įsako uždrausti į šalį atvykti imigrantams.

CNN pranešė, kad JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis ir Johnas Brennanas, tuo metu vadovavęs Centrinei žvalgybos valdybai (CŽV), priėjo prie bendros nuomonės, kad Baltieji rūmai turėtų būti informuoti apie šiuos būgštavimus.

Likus kelioms valandoms iki M.Flynno atsistatydinimo kai kurie D.Trumpo patarėjai tvirtino, kad jis turi visišką prezidento palaikymą.

Iki šiol M.Flynnas buvo svarbus veikėjas tarp D.Trumpo artimo rato žmonių. Jis praktiškai nuo pradžių rėmė D.Trumpo siekį tapti prezidentu, kai tai dar atrodė praktiškai neįgyvendinamas tikslas.

Jis pasisakė už griežtesnį kursą Irano atžvilgiu bei švelnesnę politiką dėl Rusijos. Tokia pozicija smarkiai skyrėsi nuo kurso, kurio laikėsi B.Obamos administracija, įvedusi virtinę sankcijų Maskvai už jos įvykdytą Krymo aneksiją, paramą prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje bei bandymus kištis į JAV prezidento rinkimus, siekiant padidinti D.Trumpo šansus laimėti.

Vašingtonas ir Maskva taip pat pykosi dėl numanomų karo nusikaltimų Sirijoje, kur Rusija kaltinama prisidedanti prie ligoninių ir kitų civilinių taikinių bombardavimo.

Nepaisant to M.Flynnas ragino siekti suartėjimo su Rusija.

Keli įtakingi D.Trumpo Respublikonų partijos nariai prisijungė prie demokratų raginimų M.Flynnui atsistatydinti dėl situacijos, įstūmusios valdančiąją partiją į itin nemalonią padėtį.

„Jo pareiga yra būti visiškai skaidriam ir atviram savo veikloje – kitkas yra nepriimtina“, – sakė Atstovų Rūmų narys respublikonas iš Kolorado Mike’as Coffmanas.

„Jei jis iš tiesų sąmoningai suklaidino prezidentą, jis turėtų tučtuojau atsistatydinti“, – sakė kongresmenas.

Tiriamos sąsajos su Maskva

M.Flynnas atsistatydino ketvirtą D.Trumpo prezidentavimo savaitę, likus kelioms dienoms iki pirmųjų oficialių naujojo prezidento derybų su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu. Tokiuose pokalbiuose prezidento patarėjui nacionalinio saugumo klausimais paprastai tenka itin svarbus vaidmuo.

Ir Teisingumo departamentas, ir Kongresas atlieka tyrimus dėl galimų D.Trumpo rinkimų kampanijos patarėjų ryšių su Maskva. Be to, JAV žvalgyba yra nustačiusi, kad V.Putinas asmeniškai įsakė surengti kibernetines atakas, kurių tikslas buvo paveikti JAV prezidento rinkimų procesą.

Gruodžio 29 dieną B.Obamos administracija paskelbė sankcijas keturiems fiziniams ir penkiems juridiniams asmenims Rusijoje ir išsiuntė iš šalies 35 rusų diplomatus.

Antradienį Rusijos įstatymų leidėjai stojo aršiai ginti M.Flynną.

Parlamento aukštųjų rūmų – Federacijos Tarybos – Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad patarėjo nacionalinio saugumo klausimais atleidimas iš pareigų dėl jo kontaktų su Rusija „nėra tik paranoja, o kažkas dar blogesnio“.

Buvęs parlamento žemųjų rūmų – Valstybės Dūmos – Tarptautinių reikalų komiteto vadovas Aleksejus Puškovas savo ruožtu socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „taikinys buvo ne M.Flynnas, bet santykiai su Rusija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą